Antena Căutare

Adevărul despre clădirile periculoase din Bucureşti! Capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa

Bucureştiul are 183 de clădiri care reprezintă pericol public în caz de cutremur, iar în ultimii 14 ani au fost consolidate doar 18 astfel de imobile, multe teatre sau săli de spectacol fiind în pericol pentru că proprietarii refuză consolidarea.

Bucureştiul are 183 de clădiri care reprezintă pericol public în caz de cutremur, iar în ultimii 14 ani au fost consolidate doar 18 astfel de imobile, multe teatre sau săli de spectacol fiind în pericol pentru că proprietarii refuză consolidarea.

În Capitală sunt 366 de clădiri expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 183 reprezintă pericol public, alte 306 imobile fiind în clasa II de risc seismic, arată Primăria Municipiului Bucureşti, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Prin programul prevăzut de Ordonanţa de Guvern nr. 20/1994, în perioada 2002-2012 au fost executate şi finalizate lucrările de consolidare la 14 clădiri, iar în 2013-2015 au fost finalizate alte patru clădiri. Alte 35 de clădiri au fost consolidate din surse proprii ale proprietarilor, iar la trei imobile sunt şantiere deschise, a precizat sursa citată, potrivit mediafax.ro.

De asemenea, au fost consolidate monumente istorice de interes public, printre care Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, sediul vechi al Primăriei Capitalei şi Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta. În prezent, sunt în derulare proiecte de consolidare la Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" şi la Muzeul "Nicolae Minovici".

10 noiembrie 1940. Un cutremur de 7,4 grade zguduia România: ''Toate ceasurile s-au oprit. Au căzut turnuri de la sfintele biserici, iar din subsol iese fum"

În Centrul Istoric, Primăria Capitalei are în program contractarea execuţiei lucrărilor de consolidare la trei clădiri. Pentru alte două imobile, proiectele de consolidare sunt în curs de elaborare, iar pentru încă o clădire urmează contractarea proiectării lucrărilor de consolidare, a precizat Primăria Capitalei, în răspunsul transmis MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte teatrele din Capitală, municipalitatea precizează că Teatrul "Constantin Tănase", aflat pe Calea Victoriei nr. 33-35, a fost consolidat numai cu acordul şi împreună cu proprietarii locuinţelor situate deasupra spaţiului aferent teatrului. Reprezentanţii municipalităţii susţin însă că, din punct de vedere tehnic şi juridic, în aceeaşi situaţie se află şi alte teatre şi spaţii publice, iar fără acordul tuturor proprietarilor, în condiţiile legale actuale, nu se pot face lucrări de consolidare.

În cazul Teatrului Nottara, care începând de luni şi-a suspendat toate spectacolele şi evenimentele programate în sălile din sediul de pe bulevardul Magheru nr. 20, pe termen nedefinit, Primăria Capitalei arată că această clădire nu a putut fi consolidată, în condiţiile în care proprietarii refuză categoric consolidarea. VEZI AICI anunţul oficial!

Lucrările de consolidare la o clădire cu risc seismic pot începe numai dacă există acordul tuturor proprietarilor

Legislaţia în vigoare prevede că orice clădire expertizată tehnic şi încadrată în clasa I de risc seismic trebuie semnalizată cu panou de avertizare - "bulina roşie", obligaţie care intră în atribuţiile proprietarilor clădirii respective, precum şi ale primăriilor de sector.

Pentru a începe lucrările de consolidare la o clădire cu risc seismis este necesar acordul tuturor proprietarilor. Pe perioada execuţiei, locatarii din imobilele la care se execută lucrări de consolidare pot fi mutaţi în locuinţe de necesitate, la solicitarea acestora. De asemenea, măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor trebuie luate de către proprietari, persoane fizice sau juridice, sau asociaţii de proprietari.

Bucureştiul este capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa şi ocupă locul zece la nivel mondial

Potrivit datelor prezentate de municipalitate la începutul anului, în Capitală sunt 113.863 de imobile, care totalizează 804.287 de apartamente. Din întreg fondul construit, cu destinaţie majoritară de locuit, au fost expertizate 2.523 de clădiri şi s-a constatat că 183 de imobile se înscriu în categoria de risc I - pericol public, dintre care peste 92 la sută au fost construite înainte de 1940, adică în perioada în care nu existau norme pentru construcţia de locuinţe. În plus, structura acelor imobile a trecut şi prin cutremurele majore de după 1940.

Majoritatea specialiştilor consideră că cele mai vulnerabile clădiri sunt cele construite înainte de intrarea în vigoare a codului de proiectare seismică din 1978 şi se împart în clădiri înalte sau de înălţime medie, construite înainte de 1945 şi clădiri înalte sau de înălţime medie, construite după 45, dar înainte de cutremurul din 77.

Sursa: mediafax.ro.

E oficial! Bugetarii vor avea salarii mai mari de la 1 decembrie! Preşedintele Klaus Iohannis a dat undă verde majorăril... Un nou cutremur în România! Pământul s-a zguduit miercuri dimineaţa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x