Antena Căutare

Astăzi începe Postul Sfinţilor Petru şi Pavel! De ce se împart săracilor în această zi colaci, lumânări și mere. TRADIȚII

Începând de luni, 12 iunie, creștinii intră în postul Sf. Petru şi Pavel,  cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sampetrului. Este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante.

Începând de luni, 12 iunie, creștinii intră în postul Sf. Petru şi Pavel, cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sampetrului. Este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au murit în anul 67 că şi martiri ai credinţei creştine. Sfântul Petru a murit fiind răstignit cu capul în jos la Roma, iar Sfântul Pavel şi-a cunoscut sfârşitul fiind decapitat. Având în vedere că cei doi s-au dat viaţă pentru credinţă în acelaşi an, ei sunt sărbătoriţi în aceeaşi zi în fiecare an, pe 29 iunie. Înaintea sărbătorii acestora, credincioşii ţin un post de câteva zile în care se curată de păcate şi se reapropie de divinitate. Postul sfinţilor Petru şi Pavel este unul din cele patru posturi mari ale anului creştin ortodox.

Obiceiuri de care trebuie să țineți cont în acest post


Postul Sfinţilor Petru şi Pavel marchează vremea secerişului şi jumătatea verii agrare
Sărbătoarea sfinţilor Petru şi Pavel se ţine timp de trei zile pentru că agricultorii să fie protejaţi împotriva potoapelor şi pentru că grânele lor să fie bogate.

În lumea rurală sărbătoarea este cunoscută sub numele de San-Petru de Vara şi marchează vremea secerişului şi jumătatea verii agrare. Ziua de dinaintea sărbătorii este dedicată spiritelor cerului care până în această zi umblă libere prin lume şi îi pedepsesc pe cei care dorm pe afară şi care îşi găsesc culcuşul în locuri în care nu le este permis. Un mod de protecţie împotriva acestor duhuri sunt usturoiul şi pelinul.


Sărbătoarea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel aduce şi licuricii ce au parte de legendele lor. Licuricii ar fi scântei care ajung pe pământ după ce sfântul Petru da cu biciul în Răi. Licuricii sunt trimişi de sfânt pe pământ pentru a-i proteja pe oamenii rătăciţi în pădure. Ziua de San-Petru se ţine pentru că lupii să stea departe de vite şi sărbătoarea numită şi Moşii de San-Petru permit pomenele pentru cei plecaţi dintre noi: mere dulci, lumânări şi colaci.

Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminică Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii - Pogorârea Sfântului Duh.

Cum se calculează durata postului

Pentru a afla durata Postului Sampetrului din orice an, se foloseşte următoarea regulă: câte zile sunt de la dată Învierii (inclusiv) din anul respectiv până la 3 mai, atâtea zile ţine postul.

Dezlegare la peşte în Postul Sfinţilor Petru şi Pavel

Postul Sf. Petru şi Pavel. În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, sâmbătă şi duminică se mănâncă peşte. Avem dezlegarea la peşte şi pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Dezlegarea la peşte avem şi luni, marţi şi joi, numai dacă în aceste zile prăznuim un sfânt cu doxologie mare şi cu cruce neagră în calendar. Când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn şi vin. Dacă sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peşte, vin şi ulei.

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel. Tradiții și obiceiuri

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.
Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase.

Sursă: crestinortodox.ro

Absolvenţii de liceu susţin, luni şi marţi, proba de competenţe digitale a bacalaureatului... Penele de curent sunt la ordinea zilei în unele localități. Ce soluții există...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x