Antena Căutare

Candidații români nu mai vor freelancing și joburi part time. 86% dintre aplicările din acest an sunt pentru joburi full-time

Una dintre schimbările importante care au apărut în ultimul an pe piața muncii și care au marcat puternic comportamentul candidaților și angajaților deopotrivă a fost creșterea exponențială a interesului pentru joburile full time din companiile mari.

Bogdan Badea, CEO eJobs România, într-un sacou negru
Bogdan Badea, CEO eJobs România spune ce preferințe au candidații | ejobs

De altfel, potrivit unui sondaj realizat la începutul anului de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, în rândul candidaților se înregistrează cel mai scăzut nivel al ultimilor ani în ceea ce privește intenția de a pleca la muncă în străinătate sau de a lucra pe cont propriu, fie ca freelancer ori ca antreprenor.

În plus, datele aferente primului trimestru din 2021 confirmă această tendință – doar 0,3% din totalul aplicărilor au fost făcute pentru joburile în sistem freelancing sau project based. 11,5% au mers către joburile part time, iar 86,7% au vizat joburile full time. ”Până la începutul lui 2020, tinerii, în special, erau foarte atrași de ideea de freelancing și de libertatea care vine odată cu acest stil de lucru. Marketingul, media, contabilitatea ori IT-ul erau domenii predilecte pentru freelancing, însă de mai bine de un an lucrurile arată complet diferit. Cele mai căutate sunt joburile care promit stabilitate și oportunități de creștere pe termen lung. În ceea ce-i privește pe candidați, asta se traduce printr-un interes din ce în ce mai firav față de ideea de freelancing, iar în privința angajaților printr-o scădere uriașă a ratei de fluctuație din companii”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Bogdan Badea, CEO eJobs explică ce preferințe au candidații

Există, totodată, un tipar care se conturează din ce în ce mai clar și în comportamentul de aplicare pentru locurile de muncă full time. Astfel, candidații se uită mai degrabă spre acele poziții deschise în companii multinaționale din domenii care au rezistat în fața provocărilor economice din ultimul an, precum retail, IT, banking sau farma și se orientează ca opțiune secundară spre start-up-uri sau companii antreprenoriale. ”Această prudență excesivă este cumva de înțeles după răsturnarea pe care a suferit-o piața muncii și o vedem nu doar la candidații cu experiență, cât și la cei tineri sau foarte tineri, care erau dornici până nu demult să experimenteze și puneau mare preț pe flexibilitate. Foarte probabil ca acest comportament să se manifeste chiar și după ce piața muncii își va fi revenit complet. Printre argumentele pe care candidații le aduc în favoarea joburilor full time se numără siguranța unui venit lunar, existența unui plan de carieră cu oportunități de creștere într-un orizont de timp bine definit sau un sentiment mai clar de apartenență la o echipă”, mai spune Bogdan Badea.

În acest moment, peste 24.000 de locuri de muncă pentru Romania și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. Pentru acestea sunt înregistrate, lunar, între 1,3 și 1,5 milioane de aplicări.

Despre eJobs

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Zurich, Elveția. eJobs.ro le oferă clienților săi cea mai relevantă bază de candidați, pe care o pune la dispoziție prin metode eficiente, utilizând canale de media personale și cunoștințe avansate de Performance Marketing și campanii de Employer Branding, precum și tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele 4,6 milioane de CV-uri și cele peste 1,3 milioane de aplicări lunare constituie cea mai mare bază de candidați activi din România. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Rezultate Loto 18 aprilie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Floriile 2021. Tradiții și obiceiuri de Moșii de Florii și Duminica Floriilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x