Antena Căutare

Ce facilități au studenții basarabeni în România și ce soluții financiare au la dispoziție

Anual, un număr important de tineri din Moldova vin în România pentru studii universitare și postuniversitare, datorită facilităților pe care le primesc. Peste 10.000 de studenți de peste Prut învață în prezent în universitățile românești, iar anul acesta, statul Român a alocat 3700 de locuri în universități pentru tinerii basarabeni. Studenții din Republica Moldova au parte de câteva beneficii menite să le simplifice din toate punctele de vedere accesul la universitățile românești. Faptul că diplomele obținute aici sunt recunoscute la nivel internațional este doar unul dintre beneficiile care ii face pe absolvenții de liceu din Moldova să vină în România. Ce alte facilități mai au:

Anual, un număr important de tineri din Moldova vin în România pentru studii universitare și postuniversitare, datorită facilităților pe care le primesc.

Peste 10.000 de studenți de peste Prut învață în prezent în universitățile românești, iar anul acesta, statul Român a alocat 3700 de locuri în universități pentru tinerii basarabeni. Studenții din Republica Moldova au parte de câteva beneficii menite să le simplifice din toate punctele de vedere accesul la universitățile românești. Faptul că diplomele obținute aici sunt recunoscute la nivel internațional este doar unul dintre beneficiile care ii face pe absolvenții de liceu din Moldova să vină în România. Ce alte facilități mai au:

Facilități de ordin financiar

Studenții basarabeni care au fost admiși la instituțiile de învățământ din România beneficiază de locuri gratuite în cămine, gratuitate la transportul feroviar, reducere de 50% la transportul public și de cel puțin 75 la sută reducere la teatre, muzee și alte instituții culturale. Totodată, tinerii care beneficiază de bursa oferită de statul român pot să o cumuleze cu orice altă bursă obținută.

Tinerii basarabeni care studiază în România, în limita locurilor alocate, sunt scutiți de plata taxei de școlarizare, fiecare facultate având locuri rezervate în acest sens. Totodată, peste jumătate dintre locurile alocate studenților moldoveni vin la pachet și cu o bursă specială, care poate fi cumulată cu bursa de merit. Și înscrierea la facultate este gratuită pentru studenții din Republica Moldova.

Pentru alte cheltuieli, studenții basarabeni și părinții lor pot apela la astfel de credite fara gaj. Banii se primesc în maximum jumătate de oră de la aprobarea cererii, iar pentru a primi un credit nu e nevoie decât de buletin.

Ce le oferă studiile în universitățile românești tinerilor din Republica Moldova

Pentru că România este țară membră UE, studiile făcute aici de tinerii moldoveni sunt recunoscute și în alte state din Uniunea Europeană. Acest lucru le facilitează studenților din stânga Prutului accesul la învățământ postuniversitar în alte țări europene, dar și la locuri de muncă în aceste țări.

O altă experiență de care pot avea parte studenții basarabeni în universitățile românești este legată de accesul la programe de schimburi de experiență cu studenți străini precum Erasmus. În același timp, România oferă o gamă mai diversă de programe de studii.

Cum se pot înscrie tinerii moldoveni la facultățile din România

Anul acesta procedeul de înscriere la facultate pentru absolvenții de liceu din Moldova a fost simplificat și s-a putut face chiar și online.Înscrierea se poate face și de la distanță, prin poștă sau e-mail. În cazul în care facultatea are admiterea pe bază de dosar, este nevoie de prezența fizică a candidatului doar pentru confirmarea locului, în rest existând posibilitatea de a se executa toate procedurile de înscriere fără deplasare până la facultate.

Toate aceste măsuri fac ca anual tinerii moldoveni să aleagă România pentru studiile lor universitare și postuniversitare. Un raport al Centrului Român de Politici Europene (CRPE) realizat în 2013 arată că doar 10% dintre studenţii moldoveni sosiţi în România aleg să se întoarcă în ţara natală după încheierea studiilor.

Sursa foto: visualpower/Shutterstock

Cinci lucruri pe care să le faci, la sat, ca să scapi de sărăcie... Un job sigur, chirie plătită, siguranță și o uniformă care-ți va da prestanță! ISU (inspectoratul Situațiilor de Urgență...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x