Antena Căutare

COLECTIV - DOI ANI: Raportul ascuns #COLECTIV. Ministerul Sănătăţii spune că nu a ştiut de existenţa sa

Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat miercuri că în instituție nu există niciun raport elaborat la începutul anului 2017 pe tema intervenției autorităților sanitare în cazul incendiului de la Colectiv, raport prezentat astăzi de Digi 24. Mai mult, aceştia spun că raportul nu ar fi singurul document pe care fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu nu l-a predat la plecare.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat miercuri că în instituție nu există niciun raport elaborat la începutul anului 2017 pe tema intervenției autorităților sanitare în cazul incendiului de la Colectiv, raport prezentat astăzi de Digi 24. Mai mult, aceştia spun că raportul nu ar fi singurul document pe care fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu nu l-a predat la plecare.

CITEȘTE ȘI: Doi ani de la COLECTIV. Vor spune „Goodbye to Gravity” pentru totdeauna și vor pleca printre stele! NASA trimite pe Marte un robot cu numele celor patru artiști decedați la Colectiv!

Concluziile din raport sunt extrem de grave: autorităţile române au refuzat transferul în străinătate pentru victime, iar acest lucru a fost posibil doar la presiunea publicului. În plus, infecţiile nosocomiale ale pacienţilor nu apar în fişele medicale, ele nu au fost raportate în spitalele din România, ci au fost descoperite de medicii din străinătate. Şi acestea sunt doar două nereguli, anunţă Digi 24.

"Lipsa Planului Alb - breșă majoră de siguranță a bolnavilor. Au fost spitale care au anunțat că au declanșat Planul Alb, dar la nivelul Direcției de Sănătate Publică nu există o coordonare a acestora. Planul ar fi presupus existența unui cadru medical care să asigure eliberarea rapidă de paturi de terapie intensivă. Realocarea urgențelor către alte spitale care nu erau implicate în îngrijirea răniților - lucru care nu s-a întâmplat. Mobilizarea masivă a cadrelor medicale a fost în mare parte spontană și mai puțin datorită unui plan anterior de mobilizare cunoscut cadrelor medicale și exersat prin simulări. Comunicarea s-a făcut haotic, necontrolat, atât la nivel central, cât și la nivel de spitale", se arată în raport.

Pe de altă parte, se arată în raport, niciun spital din țară nu îndeplinea condițiile pentru internarea marilor arși, deoarece nu exista o zonă de izolare protectivă pentru pacienții cu arsuri. Bilanțul a fost tragic: 64 de morți.

Ministerul Sănătăţii dă vina pe Vlad Voiculescu care nu ar fi predat raportul

"La Ministerul Sănătății nu există niciun raport elaborat la începutul anului 2017, care să conțină informații privind intervenția autorităților sanitare în cazul 'Colectiv'. Un astfel de document nu se regăsește nici în Protocolul de predare-primire care a fost semnat de către cei doi miniștri în data de 5 ianuarie 2017, atunci când coordonarea Ministerului Sănătății a fost preluată de către ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog, de la ministrul Vlad Voiculescu. De altfel, nu e singurul document pe care fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu nu l-a predat la plecare, fapt pentru care în prezent există o cercetare în curs a instituțiilor abilitate", a afirmat MS într-un comunicat, după ce presa a relatat despre existența unui astfel de raport, anunţă Agerpres.

Ministerul Sănătății afirmă că a făcut pași importanți în tratarea pacienților arși grav

"În prima parte a mandatului, ministrul Sănătății, prof.dr. Florian Bodog, a reglementat, în premieră, modul de organizare și funcționare a centrelor de arși, prin aprobarea Ordinului nr. 476/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri, care a fost elaborat în colaborare cu Comisia de specialitate", susține sursa citată.

MS amintește că au fost demarate procedurile pentru construirea a patru centre destinate tratării marilor arși și în paralel sunt începute și procedurile de achiziție pentru dotarea cu echipamente specifice a centrelor existente din Timișoara și Iași.

"În anul 2017, Ministerul Sănătății a plătit aproximativ 500.000 de euro pentru 23 pacienți care au suferit arsuri în incendiu de la Colectiv și care se mai află în tratament", se arată în comunicatul de presă.

Primele măsuri luate de autorități! Adolescenta din Timiş, acuzată că şi-ar fi împins iubitul din tren în urma unui conf... Descoperire sinistră pe plaja din Mamaia. Au fost preluaţi de angajaţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi vor fi incineraţ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x