Antena Căutare

COLECTIV - UN AN: Scânteia care a trezit o generaţie. Ce au reuşit să schimbe cei 70.000 de oameni care au ieşit în stradă şi moartea a celor 64 de tineri

Seara de 30 octombrie 2015 va rămâne în istorie ca cea mai mare tragedie de acest gen din România. Bilanţul este unul şocant: 64 de morţi, sute de răniţi, zeci de familii distruse şi o generaţie care s-a trezit la realitate. Promisiunile după tragedie au fost multe, dar câte s-au şi întâmplat?!

Seara de 30 octombrie 2015 va rămâne în istorie ca cea mai mare tragedie de acest gen din România. Bilanţul este unul şocant: 64 de morţi, sute de răniţi, zeci de familii distruse şi o generaţie care s-a trezit la realitate. Promisiunile după tragedie au fost multe, dar câte s-au şi întâmplat?!

Pe 30 octombrie 2015, într-o vineri seară, luni întregi de muncă și nopțile nedormite urmau să se materializeze într-un concert de lansare pentru membrii trupei Goodbye to Gravity. Albumul ”Mantras Of War” a fost motivul pentru care prietenii și familiile au venit să îi susțină.

Aproximativ 400 de oameni se aflau în acea seară în clubul Colectiv, din Capitală, în loc de 100…

PESTE 70.000 DE OAMENI AU PROTESTAT – SCÂNTEIA CARE A TREZIT O GENERAŢIE

După tragedie, lumea a ieşit în stradă, strigând neputinţa, durerea, dar mai ales nepăsarea autorităţilor. Au cerut dreptate, schimbare şi speranţă la mai bine. Primul cap care a “căzut” a fost cel al al șefului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, care a fost demis.

CITEŞTE ŞI COLECTIV - UN AN: Moartea a mușcat 153 de secunde și a plecat luând cu ea 64 de vieți

Abia pe 4 noiembrie premierul Victor Ponta a demisionat alături de întregul Executiv, după ce 70.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a-i cere înlăturarea din fruntea Guvernului.

„Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii şi dorinţa legitimă de a avea responsabilităţi mai mari decât patronii unei firme”, a afirmat premierul demisionar, subliniind că nu vrea să lase responsabilitatea „pe seama altora”. „Nu mă bat cu oamenii, cred că ar fi o mare greşeala şi am avea toţi de suferit”, a adăugat Ponta, subliniind că: „Sper ca depunerea mandatului meu şi a guvernului să satisfacă cererile protestatarilor.

În aceeași zi, primarul sectorului 4, Cristian Popescu „Piedone”, și-a depus mandatul la Prefectură. ”După toate reacțiile din ultimele zile, după emoția și furia total justificate și exprimate în spațiul public în căutarea vinovaților, după mitingul de ieri din Capitală în care mii de bucureșteni mi-au cerut demisia, am avut timp să reflectez și am ajuns la următoarea concluzie: Îmi prezint astăzi demisia de Primar al Sectorului 4, în semn de respect față de victimele tragediei și sper că vidul legislativ și carențele administrative să tragă un semnal de alarmă, de la cel mai simplu funcționar, până la cel mai înalt for legislativ.”

CINE PLĂTEŞTE PENTRU MOARTEA CELOR 64 DE TINERI ŞI MUTILAREA A ALTOR 100…

Cei trei proprietari ai clubului Colectiv sunt în prezent cercetați sub acuzația de ucidere din culpă. Costin Mincu a transmis prin intermediul avocatului său că regretă enorm cele întâmplate.

Cei doi patroni ai firmei care s-a ocupat de spectacolul de artificii din clubul Colectiv sunt urmăriţi penal în acest dosar pentru că aprinderea buretelui izolator de la scânteile provocate de artificii este una dintre variantele luate în calcul de anchetatori pentru producerea tragediei.

Potrivit procurorilor de la Parchetul General, Daniela Nită, administrator și acționar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, și Cristian Nită (director) sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri; iar Viorel Zaharia (pirotehnist) este acuzat de ucidere din culpă.

Doi angajați ai ISU sunt acuzați de abuz în serviciu. Procurorii militari cred că ei au dat avizele de funcționare fără să facă verificări în clubul Colectiv. De altfel, și patronii localului au recunoscut la audieri că au rezolvat problema avizului de la ISU foarte ușor.

CE S-A SCHIMBAT LA UN AN DE LA TRAGEDIA CARE A ÎNGENUNCHIAT ROMÂNIA:

Guvernul a adoptat de urgență legi care permit autorității pentru situații de urgență să închidă imediat localurile care nu respectă prevederile de siguranță și care nu limitează accesul persoanelor în incintă atunci când capacitatea acesteia este depășită.

Ca urmare, mai multe cluburi au fost închise, teatre care funcționau în clădiri cu bulină au rămas fără sedii, iar toți agenții economici trebuie să își ia avizele ISU până în 2017.

S-a schimbat guvernul: Guvernul a căzut, și el, odată cu demisia lui Victor Ponta. Sorin Câmpeanu a fost desemnat prim-ministru interimar de către președintele Klaus Iohannis, iar, ulterior, guvernul Cioloș, în frunte cu premierul Dacian Cioloș, a fost validat.

Nu mai este permis fumatul în spațiile închise.

Restaurantele, cluburile, pub-urile nu au voie să mai primească clienți peste numărul admis.

Artificiile în spațiile închise au fost interzise.

Ştirea care face înconjurul lumii. NASA, anunţ apocaliptic: Va fi BEZNĂ totală timp de două săptămâni în luna noiembrie... Anunţul făcut de meteorologi! Când vin ninsorile în România...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x