Antena Căutare

„Va fi un an dureros pentru toată Europa” Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza din 2008, vorbește despre viitorul românilor, în exclusivitate, la Observator

Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008, vorbește despre soarta României, în lunile post-pandemie.Cresc taxele? Ce ne aşteaptă după alegeri? Răspunsurile, într-un interviu-diagnostic marca Observator.

Observator a dus economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008, face o analiză la sânge contextului economic al ţării noastre.

Cresc taxele? Ce ne aşteaptă după alegeri? Şi ce carte ar trebui să jucăm pe plan internaţional, vedeţi în exclusivitate într-un interviu-diagnostic marca Observator.

Tot ce România a lăsat la voia întâmplării înainte de pandemie este plătit cu dobândă uriașă acum.

„Una dintre provocările unei țări ca România este că au plecat „creierele” - migrația a peste jumătate de milion de români în alte părți ale Europei. Mulți dintre oamenii pregătiți ai României au plecat în afară.

Sunt necesare politici și stimulente pentru a aduce acești oameni înapoi acasă pentru a contribui la productivitatea țării.

În primul rând, trebuie să investiți mai mult în capitalul uman care exist încă în țară.

Doi: Cred că România poate face mult mai multe reforme structurale, reforme instituționale, reforme judiciare și de alte feluri. Aveți nevoie de o strategie pe termen mediu și lung pentru a crește productivitatea și potențialul de creștere a țării.

Economia suferă, trebuie să oferi ajutor și venituri celor mai afectați. Cei ale căror locuri de muncă sunt în pericol sau au devenit șomeri sau sunt foarte săraci.

În același timp, trebuie să fii sigur că întreprinderile mici, afacerile mici, care sunt fără lichidități sau în insolvență, să nu ajungă la faliment”, a explicat economistul.

Fără a lua aceste măsuri, ecuația va fi simplă: taxele vor crește, indiferent de ce ni se spune acum.

„Există riscul ca atunci când ai alegeri, să adopți politici care sunt mai populiste.

Vestea bună este că o țară ca România pornește cu un nivel al datoriei publice mai mic decât media la nivel european sau al zonei euro, mai puțin de 40% din produsul intern brut, așa că această țară are spațiu fiscal.

Dar, la fel de adevărat este că țara are un deficit bugetar uriaș și un mare deficit al datoriei externe, chiar înainte de criză. Este necesar să faceți un plan pe următorii ani, să aveți o consolidare fiscală”, a adăugat Nouriel Roubini.

Întrebat despre posibilitatea ca Guvernul să decidă creșterea taxelor, economistul a răspuns:

„În cele din urmă, dacă vor fi mai multe cheltuieli cu sănătatea, dacă vor fi cheltuieli pentru infrastructura publică, trebuie să finanțeze într-un fel aceste deficite.

Să le finanțezi din taxe, depinde dacă există un plan adecvat de taxe care să fie mai puțin constrângător.

Îmbunătățirea sistemului de colectare a texelor și reducerea evaziunii fiscale ar fi politica corectă înainte de a decide să crești taxele pentru alții. Pentru că unii plătesc mult și alții evită”, a mai spus economistul.

Există și vești bune.

„În cadrul Uniunii Europene este un lucru foarte bun că vor beneficia de fondul de recuperare nu doar Italia, Spania și Grecia, ci și alte țări care sunt memebre noi ale UE, precum România și altele afectate în mod grav de coronavirus.

Avem nevoie de mai multă solidaritate și reasigurări pentru a păstra coeziunea în Europa.

Uniunea Europenă se așteaptă că, dacă există un răspuns corect și cu sprijinul care va veni de la UE cu fondul de recuperare și cu alte forme de sprijin, economia ar putea crește cu patru procente anul viitor.

Deși va fi un an dureros pentru toată Europa, pentru zona euro și pentru țările noi membre, există potențialul luminiței de la capătul tunelului și o mai puternică revenire economică anul viitor”, a spus Nouriel Roubini.

Mesajul economistului american pentru români este plin de încredere.

„Îi simt pe români în spirit. Oamenii sunt minunați, foarte ospitalieri. Când te confrunți cu o criză, grnițele nu mai contează. Poți avea un zid între țări, dar pademia traversează orice țară, de aceea trebuie să existe solidaritate globală pentru a gestiona chestiuni cu impact global”, a mai spus acesta.

Vineri, de la ora 19:00, la Observator, veți putea urmări în exclusivitate a doua parte a interviului, despre cum împart lumea noile mari puteri.

Un polițist cu Covid-19, lăsat „în agonie” de DSP! Ce i s-a întâmplat când a ajuns la spital. „Are doi copii mici, și ei... Apariție spectaculoasă la înmormântarea unui pacient COVID-19. Oamenii au rămas fără cuvinte când l-au văzut: „Să faci c...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x