Antena Căutare

Floriile 2021. Tradiții și obiceiuri de Moșii de Florii și Duminica Floriilor

Floriile sau Duminica Floriilor, așa cum este cunoscută sărbătoarea intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, e celebrată de către ortodocși pe 25 aprilie.

imagine cu traditii si obiceiuri de florii 2021 Galerie
Floriile sau Duminica Floriilor, așa cum este cunoscută sărbătoarea intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, e celebrată de către ortodocși pe 25 aprilie. | Shutterstock.com

Legenda spune că, înainte de a intra în Ierusalim, Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr. Despre el se crede că era un fecior tânăr, chiar fratele fetei care s-a cununat cu Dragobete.

Conform tradiției, Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama lui să facă un desert: plăcintă. Era sâmbătă și grăbit să culeagă muguri pentru animale, a urcat un deal care i-a adus moartea.

Legenda spune că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor pe care mama sa le gătea. De aceea, femeile de la sate au obiceiul să gătească, în sâmbăta de dinaintea Floriilor, plăcinte de post. Ele le împart aducând ofrandă morților.

Citește și: Mesaje de "La mulți ani". Idei de urări și felicitări speciale pentru zile de naștere și onomastice

Tradiții și obiceiuri de Moșii de Florii 2021

Există mai multe tradiții și obiceiuri de Florii, dincolo de împărțirea plăcintelor de post în numele morților.

În dimineața zilei de Moșii de Florii femeile duc ramuri de salcie la Biserică, acolo unde sunt sfințite. Mai apoi, acestea sunt agățate prin gospodărie sau alte locuri. După ce trec Sărbătorile Pascale, ele se pun la icoană, unde se păstrează tot restul anului.

De asemenea, în unele localități din sudul țării, în fața lăcașurilor de cult ortodoxe, oamenii intonează cântece religioase care amintesc de moartea și învierea lui Lazăr.

În Sâmbăta Floriilor, se respectă și tradiția ceremoniei numite Lăzărița. Aceasta este dedicată în exclusivitate fetelor și este structurată după modelul colindelor.

Citește și: Mesaje de Florii. Cele mai frumoase urări, Sms-uri, Felicitări de Florii pentru cei dragi

La Lăzărița, o fată se îmbracă în mireasă și colindă ferestrelor caselor unde au fost primite. Obiceiul spune că Lăzărița trebuie să se plimbe cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindatoarele care spun povestea pastorului Lazăr.

Tradiții și obiceiuri în Duminica Floriilor 2021

În Duminica Floriilor, din popor se spune că nu este bine să te speli pe cap căci vei albi înainte de vreme. Dacă este neapărat necesar, este recomandat să fie folosită apă sfințită. De asemenea, se spune că acela care face fapte bune în această zi are șanse să i se împlinească orice dorință.

Tradiția spune că în Duminica Floriilor 2021, fetele trebuie să-și scoată zestrea la soare pentru a își găsi ursitul. Pentru bunăstare, hainele trebuie aerisite, iar obiectele din casă reînoite.

Pentru dragoste, fetele mari din Banat şi Transilvania pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea folosite ca talismane pentru dragoste şi sănătate.

Ce nume sunt sărbătorite de Florii 2021

Lista numelor care se sărbătoresc de Florii este lungă. Pe ea se regăsesc următoarele prenume: Florin, Viorel, Florian, Florea, Florentin, Florinel, Trandafir, Bujor, Floricel, Margarit, Crin, Viorica, Florentina, Florica, Floarea, Florina, Garofița, Iris, Anemona, Micșunica, Romanița, Panseluța, Crizantema.

Citește și: Mesaje speciale de Florii. Trimite-le celor dragi cele mai frumoase urări

Alte nume care se sărbătoresc de Florii 2021 sunt: Brânduşa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruţ, Crina, Delia, Florentina, Iasmin, Iasmina, Laura, Iris, Narcis, Narcisa, Roza, Rozalia, Laur, Violeta, Viorica, Viorel.

Persoanele care poartă prenume precum Florina, Viorica, Margareta, Narcisa, Lăcrămioara, Viorel, Florin, trebuie să fie serbate în duminica de Florii. Cele mai frumoase mesaje de Florii trebuie să ajungă la ei. Pentru a-ți ușura alegerea, îți oferim o serie de mesaje de Florii, felicitări și urări pentru a le trimite celor dragi gândurile tale.

Candidații români nu mai vor freelancing și joburi part time. 86% dintre aplicările din acest an sunt pentru joburi full... Zile libere de Paște 2021. Câte zile fără muncă vor avea românii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x