Antena Căutare

Începe postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care durează doar două zile în acest an. Cel mai scurt și ușor post pentru ortodocși

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel durează doar două zile în acest an, începe luni şi se încheie la sărbătoarea celor doi sfinţi, pe 29 iunie, acest post nefiind unul fix, ci în funcţie de data variabilă a Paştelui.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel durează doar două zile în acest an, începe luni şi se încheie la sărbătoarea celor doi sfinţi, pe 29 iunie, acest post nefiind unul fix, ci în funcţie de data variabilă a Paştelui.

Cel mai scurt și ușor post din an pentru creștinii ortodocși

În Biserica Ortodoxă Română, anul acesta, postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe luni, 27 iunie, şi ţine până la prăznuirea celor doi sfinţi, miercuri, 29 iunie. Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, postul închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel are o durată variabilă de la an la an, în funcţie de data Sfintelor Paşti, notează news.ro.

Postul presupune abstinenţă, sporirea rugăciunii, pentru ca astfel să înmulţim fapta cea bună, să ne gândim şi la suferinţele aproapelui, iar Biserica să înmulţească lucrarea ei misionară, urmând zelului misionar al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, precum şi al celorlalţi Apostoli ai Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, după cum îndeamnă preoţii în biserici.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este un post uşor. În fiecare sâmbătă şi duminică este dezlegare la peşte, vin şi ulei. Învăţătura pentru posturi din Ceaslovul mare arată că luni, miercuri şi vineri se mănâncă legume fără ulei, marţi şi joi aceleaşi, cu untdelemn şi vin.

Dezlegarea la peşte se dă şi luni, marţi şi joi dacă atunci cade sărbătoarea vreunui sfânt cu cruce neagră în calendar, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn şi vin. Şi în caz de hramul bisericii se dă dezlegare la peşte. Dacă însuşi praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel cade miercuri sau joi, se face dezlegare la peşte, vin şi ulei.

Pe întreaga durată a acestui Post, ca şi în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunţi, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria şi petrecerile care însoţesc de regulă nunţile.

Prin ţinerea acestui post se cinstesc şi darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli la Cincizecime, de aceea în vechime acest post se mai numea Postul Cincizecimii.

O nouă avertizare meteo: COD GALBEN de ploi, grindină şi vânt. Care vor fi zonele afectate... BAC 2016. Astăzi începe proba de competenţe lingvistice la limba străină. Vezi care sunt subiectele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x