Antena Căutare

Jaful secolului: Doua dintre tablourile furate, in valoare de 60 de milioane de euro, s-ar afla la Iasi

Lovitura de teatru in cazul tablourilor furate de trei romani! Numele designerului Catalin Botezatu si al unuia dintre cei mai buni evaluatori de arta din Romania sunt vehiculate in dosar. In plus, doua dintre cele sapte tablouri furate de ai nostri s-ar gasi in tara, mai exact la Iasi. Asistentul personal al lui Botezatu ar fi incercat sa le vanda unui afacerist roman. Picturile, semnate Matisse si Gauguin, valoreaza cel putin 60 de milioane de euro.

Trei romani sunt acuzati in jaful secolului. Impreuna, ar fi furat, dintr-un muzeu din Rotterdam, sapte tablouri in valoare totala de peste 300 de milioane de euro. Printre ele, un Picasso, doua Monet, un Matisse si un Gauguin.

Petre Condrat, asistentul lui Catalin Botezatu, fost campion mondial la caiac-canoe, fost model de lenjerie intima si mare iubitor de arta, ar fi intermediar in jaful secolului.

Doua dintre tablourile furate din Rotterdam, semnate de Henri Matisse si Paul Gauguin, au ajuns in Romania, la Mariana Dragu, angajat al Muzeului National de Arta si unul dintre cei mai buni evaluatori din tara. I le-ar fi dus chiar unul dintre hoti. Voia sa-i faca o estimare de pret.

Cu ochiul format, expertul si-a dat seama imediat ca are in fata o comoara. Cel mai scump tablou vandut vreodata de Muzeul National de Arta al Romaniei a fost adjudecat cu 300.000 de euro. Impreuna, cele doua tablouri valoreaza de 200 de ori mai mult! Adica 60 de milioane de euro.

Cu acest pret cei trei hoti ar fi pornit licitatia pe piata neagra. Pe fir a intrat Petre Condrat, asistentul lui Catalin Botezatu, care s-ar fi oferit sa intermedieze tranzactia ilegala. A gasit imediat cumparator: afaceristul Constantin Dinescu.

In galeria lui Dinescu, din centrul Capitalei, stau la mare rang numeroase tablouri ale artistilor romani, bijuterii valoroase, mobila de lux si mai multe obiecte de arta. Aici ar fi trebuit sa ajunga si cele doua tablouri furate. Mare iubitor de arta, Constantin Dinescu ar fi fost dispus sa plateasca 60 de milioane de euro pentru ele. Dar, dupa ce un expert l-a avertizat ca operele sunt de patrimoniu, deci furate, afaceristul a renuntat la tranzactie.

Speriati de amploarea scandalului, hotii au vrut sa distruga tablourile.

Cele doua capodopere, "Femeie citind in alb si galben", de Matisse, si "Femeie in fata unei ferestre deschise", de Gauguin, au fost crutate pana la urma, iar cei trei hoti au ajuns dupa gratii, dupa ce fosta iubita a unuia dintre ei i-a dat in vileag. Din gelozie, femeia s-a dus la politie si a devenit astfel cheia celui mai mare jaf de arta din ultimii ani.

Drama unei familii din Petrosani: baietelul lor a fost operat de medici la mana gresita!... Pacienti bolnavi, medici ignoranti! Spitalul din Nasaud a devenit "spitalul mortii"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x