Antena Căutare

La mulți ani! E sărbătoare mare pe 19 ianuarie! Românii își sărbătoresc onomastica!

La mulți ani! Pe 19 ianuarie, conform calendarului ortodox, românii au pe cine sărbători.

La mulți ani! Pe 19 ianuarie, conform calendarului ortodox, românii au pe cine sărbători.

La mulți ani. Pe 19 ianuarie, este pomenită sfânta Eufrasia, din cetatea Nicomidiei, care a trăit pe vremea împăratului Maximian.

Eufrasia/ Eufrosina/Eupraxia - este un nume bine reprezentat în onomastica românească.

Originea numelui este grecească și semnifică ”veselie”, dar și ”înțelepciune” și ”inteligență”.

Lgenda spune că Euphrosyne, fiica lui Zeus si a Herei, era una dintre cele trei grații, zeități ale vegetației, însotitoare ale zeitei dragostei și simboluri farmecului feminin.

Biserica o pomenește ca fiind o femeie de neam vestit, cu obiceiuri înţelepte şi bune. Nevrând să jertfească demonilor, aceasta fost bătută cumplit. Şi rămânând mai departe neînduplecată a fost dată unui bărbat barbar, să fie batjocorită.

Dar ea l-a amăgit pe acesta zicându-i că, dacă nu o va necinsti, îi va da o doctorie care îl va feri de loviturile săbiilor şi de năvălirile vrăjmaşilor. Şi ca dovadă a tăriei acestei doctorii, i-a zis să-şi încerce sabia pe gâtul ei, care ar rămâne neatins de orice lovitură.

Acest barbar,crezând spuselor ei, şi-a repezit cu putere sabia în această muceniţă, care-şi întinsese gâtul, şi aşa i-a tăiat capul.

S-a dat lege! Poți cere bani de la stat dacă vrei să-ți modernizezi locuința: Ajutorul ajunge până la 8.000 de lei... Iarna paralizează drumul spre Valea Prahovei! Vremea rea a blocat mai multe trenuri în gara Bușteni: Circulaţia feroviar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x