Antena Căutare

Mare atenţie, temerarilor care iubiţi muntele! Risc mare de avalanșă în Făgăraș, stratul de zăpadă are peste un metru grosime

Riscul de producere a unor avalanșe este mare în Masivul Făgăraș, stratul de zăpadă având, marți, peste un metru grosime în zona Cota 2.000 - Transfăgărășan.

Riscul de producere a unor avalanșe este mare în Masivul Făgăraș, stratul de zăpadă având, marți, peste un metru grosime în zona Cota 2.000 - Transfăgărășan.

Potrivit unui comunicat transmis de Serviciul Public Județean Salvamont Argeș, în zona montană a continuat să ningă, iar stratul de zăpadă a crescut cu până la 20 de centimetri. În plus, vântul a prezentat intensificări, cu viteze care au depășit la rafală 100 km/h, viscolind zăpada și formând depozite însemnate în zonele adăpostite.

"În acest moment, stratul de zăpadă (...) este de 110 cm. În următoarea perioadă vremea va fi caldă și în general frumoasă, cu cer variabil. Temperaturile vor fi pozitive în toată zona montană, vântul va sufla slab cu intensificări temporare noaptea mai ales în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 70 km/h spulberând zăpada", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, riscul declanșării de avalanșe este de gradul 4 — mare la altitudini de peste 1.800 de metri, deoarece zăpada de la suprafață se va topi din cauza încălzirii accentuate a vremii, iar apa rezultată din topire va pătrunde între straturi. La altitudini sub 1.800 metri, încălzirea vremii va favoriza topirea accelerată a zăpezii și umezirea acesteia, astfel că va exista riscul declanșării spontane de curgeri pe pantele înclinate și în zonele cu depozite mari de zăpadă, riscul producerii de avalanșe fiind de gradul 3 — însemnat.

"În continuare, toate traseele montane din județul Argeș sunt și vor rămâne închise. Pe versanți sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în plăci de vânt peste stratul existent deja, înghețat, existând toate condițiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ", se mai menționează în comunicat.

Turiștii care vor ajunge în zona montană din Argeș sunt sfătuiți să nu încerce să urce pe traseele închise și să ceară informații salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării drumețiilor, în așa fel încât să se încheie înainte de lăsarea întunericului.

"În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, colțari, piolet etc.), trebuie să existe în permanență asupra fiecăruia kitul de avalanșă format din DVA, sondă de avalanșă și lopată, iar în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situații neplăcute. Chiar și în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveți încălțări și îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situațiile în care sunteți nevoiți să vă deplasați pe jos", avertizează salvamontiști

Un val de aer cald pătrunde în România: Vom avea temperaturi de până la 18 grade Celsius: Anunț îngrijorător de la ANM!... Pentru unii, adevărații dușmani sunt oamenii de zăpadă. Un bărbat a fost prins pe cameră în timp ce înjunghia un om de z...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x