Antena Căutare

O nouă zi liberă pentru români? Vinerea Mare ar putea deveni sărbătoare legală, nelucrătoare

Vinerea Mare ar putea deveni sărbătoare legală, nelucrătoare; Proiectul de lege este inițiat de deputați și UDMR, PSD, PNL, PMP și minorități, și a fost depus în Parlament, la Senat. Inițiatorii precizează că Vinerea Mare, sau Vinerea Patimilor este ultima zi din de vineri dinaintea Paștelui, și astfel ultima vineri din Postul Mare și se mai numește  Vinerea seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti cu post negru. 

Vinerea Mare ar putea deveni sărbătoare legală, nelucrătoare; Proiectul de lege este inițiat de deputați și UDMR, PSD, PNL, PMP și minorități, și a fost depus în Parlament, la Senat. Inițiatorii precizează că Vinerea Mare, sau Vinerea Patimilor este ultima zi din de vineri dinaintea Paștelui, și astfel ultima vineri din Postul Mare și se mai numește Vinerea seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti cu post negru.

Parlamentarii semnatari ai proiectului afirmă în propunerea legislativă că Vinerea Mare este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioase creștină, numite Triduum Sacrum, din care face parte Joia Mare, Vinerea mare și Sâmbăta mare.

După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus, care a fost răstignit și a murit pe cruce, pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. Se mai numește Vinerea seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru.

Inițiatorii mai menționează că, la nivelul statelor membre UE, Vinerea Mare este sărbătoare în: Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia, Spania, Portugalia, Suedia, Finlanda, Slovenia, Cehia, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Estonia, Malta, Cipru, Luxemburg, fiind zi oficială de sărbătoare, scrie libertatea.ro.

În urma analizării zilelor de sărbători legale, putem observa că Vinerea Mare, în Europa, este zi legală de sărbătoare în 16 țări din cele 28 ale Uniunii Europene, deci în majoritatea țărilor.

Propunerea legislativă este semnată de mai mulți deputați.

Carnagiul din Harghita nu e un caz izolat! Accidente rutiere în România,în care au fost implicate microbuze sau autobuze... Prinţul Charles va participa la înmormântarea Regelui Mihai, la Curtea de Argeș!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x