Antena Căutare

Postlicealele sanitare fac inscrieri chiar si la jumatatea anului scolar

Intra cine vrea, iese toata lumea. Dupa ce ies se ocupa de bolnavii din spitale. Pe mainile lor ajung bolnavii. In Zalau, sunt patru scoli postliceale sanitare. La una dintre ele, inscrierile se fac si la jumatatea anului. Practica e optionala, la fel si BAC-ul. O spun chiar viitoarele asistente medicale.

Se poate sa incepi studiile la scoala postliceala si fara Bacalaureat, dar si de la mijlocul anului ocolar.

Filmata cu camera ascunsa, directoarea unei scoli postliceale din Zalau le-a propus reporterilor de la Observator sa ii inscrie la ocoala, imediat, chiar daca a trecut primul semestru din anul ocolar. Chiar daca legea nu ii permite asta. O sigura conditie a pus. ”Si taxele, platite taxele, sunt trei taxe anuale. Taxa anuala e de 1.500 de lei, pe trei semestre, plus taxa de inscriere, de o suta de lei. Doua taxe deja s-au achitat”.

Dupa plata celor doua rate din taxa de scolarizare, presupusii elevi au fost inscrisi oficial la postliceala sanitara. Cum recupereaza materia si, mai ales, practica, este problema lor.

Dascalii ii inteleg chiar si pe elevii care nu respecta programul de practica. Normele europene prevad ca un absolvent de scoala postliceala sa aiba peste 4.600 de ore de pregatire.

Nici in ceea ce priveote teoria, profesorii nu sunt foarte exigenti.

Si uite asa, cei trei ani de postliceala sanitara trec repede, fara ca elevii si profesorii sa depuna prea mult efort.

Numarul poslicealelor sanitare a crescut de la an, la an. Numai in Zalau, un oras cu 60.000 de locuitori sunt patru astfel de scoli, trei private si una de stat. La nivel national, anul trecut, Ministerul Educatiei numarase 18 scoli postliceale de stat si 217 private. Autoritatile nu au si o evidenta a filialelor, care ar fi de ordinul sutelor.

Asa ca numarul absolventilor e pe masura: peste 10.000, in fiecare an. Nu toti reusesc sa se angajeze. Multe spitale au inteles ca au de-a face cu diplome luate pe bani, nu pe cunostinte si au luat masuri. In unele locuri examenele sunt foarte de grele, iar in altele medicii fac instruire cu absolventii chiar si jumatate de an.

Preotul jandarmilor din Bacau, pedepsit pentru ca a condus cortegiul funerar al lui Dumitru Sechelariu... Reguli noi pentru terasele din Centrul Istoric al Capitalei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x