Antena Căutare

Referendum Justitie și Alegeri Europarlamentare 2019 - Număr record de secții de votare în diaspora

Pentru Alegerile Europarlamentare și Referendum pentru Justitie, ambele organizate duminică, 26 mai 2019, au fost organizare un număr record de secții de votare în diaspora. Află din articolul a1.ro, cum și unde pot vota românii din Diaspora

Pentru Alegerile Europarlamentare și Referendum pentru Justitie, ambele organizate duminică, 26 mai 2019, au fost organizare un număr record de secții de votare în diaspora. Află din articolul a1.ro, cum și unde pot vota românii din Diaspora

Pe 26 mai, la alegerile europarlamentare 2019, românii din diaspora vor putea vota în 441 de secții de votare ce vor fi deschise în afara țării. Ministerul Afacerilor Externe ne arată că acest număr este unul record dacă vom compara cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European din 2014 și 2019. Atunci au fost deschise doar 190 de secții.

Teodor Meleșcanu, ministrul român de externe, a publicat un ordin prin care a stabilit ca secțiile de votare din străinătate pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2019 să fie numerotate.

Număr record de secții de votare în diaspora

Lista secţiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ţinut cont de consultările cu comunităţile româneşti din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secţii noi şi de evaluarea modului în care s-au desfăşurat procesele electorale anterioare în străinătate.

Spaţiile în care vor fi organizate secţiile de votare pentru europarlamentarele din 26 mai sunt ambasade sau secţii consulare ale României, dar şi clădiri cu alte utilităţi.

Cele mai multe secţii de votare pentru europarlamentare sunt în Italia - 76. În Spania vor fi deschise 50 de secţii de votare, iar în Republica Moldova, 36. Din totalul acestora, 13 vor activa la Chişinău. Alte două secţii vor funcţiona la Bălţi. Totodată, câte o secţie de votare va funcţiona la Ungheni, Soroca, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Teleneşti, Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căuşeni, Anenii Noi, Bardar, Călăraşi, Cahul, Cantemir, Cimişlia, Giurgiuleşti, Leova şi Carabetovca.

În Israel, românii au la dispoziţie patru secţii de votare: două la Tel Aviv, una la Ierusalim şi una în Haifa. În Irak, românii de acolo pot vota la ambasadă, în Bagdad, sau la secţia consulară din Erbil.

Referendum și Alegeri Europarlamentare 2019

Duminică, 26 mai, cetăţenii români sunt chemaţi la vot pentru a-şi alege 32 de reprezentanţi în Parlamentul European şi pentru a răspunde cu „da” sau „nu” la cele două întrebări de la referendum 2019 pe tema justiţiei. Votarea va începe la ora locală 7:00 şi se va încheia la 21:00.

Referendum 2019 întrebări

Acestea sunt: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” şi 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Prin urmare, alegătorii vor primi trei buletine de vot, unul pentru alegerile europarlamentare 2019 şi două pentru referendum.

Potrivit legislaţiei în vigoare, arată MAE, în cadrul acestui scrutin, cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state membre ale UE pot să-şi exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European numai după ce aceştia dau o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia nu şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru al UE în ale cărui liste electorale este înscris.

Pentru exercitarea dreptului de vot, cetățenii românii care au împlinit 18 ani trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil, adică unul dintre următoarele documente: paşaport diplomatic, paşaport diplomatic electronic, paşaport de serviciu, paşaport de serviciu electronic, paşaport simplu, paşaport simplu electronic, paşaport simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate sau buletinul de identitate.

Citește și:

Candidați europarlamentare 2019. Vezi listele complete PSD, USR-PLUS, PNL, ALDE, PMP

Referendum 2019. Cum arată buletinele de vot cu întrebările la referendum

Referendum și europarlamentare 2019. Pașii pe care alegătorul trebuie să-i urmeze în 26 mai

S-a decis! Referendum, pe 26 mai. Care este prezența minimă la vot ca referendumul să treacă

Sursă foto: cotidianul.ro

Alegeri europarlamentare 2019. Care sunt candidații independenți... Alegeri Europarlamentare 2019. Călin Popescu-Tăriceanu a refuzat să voteze la referendum. Declarații...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x