Antena Căutare

Sărbătoare mare! Sfântul care îți protejează familia. Ce nu trebuie să faci, dacă vrei să-ți meargă bine

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, pomenit în calendarul creștin ortodox la 1 iulie, s-a născut într-o familie de creștini, primind o educație deosebită.

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, pomenit în calendarul creștin ortodox la 1 iulie, s-a născut într-o familie de creștini, primind o educație deosebită.

Între anii 1359-1365, Bogdan I, domnul Moldovei, a zidit din temelie în Rădăuți o biserică nouă, din piatră, întemeind și o mănăstire în jurul ei. Aici a intrat ca monah Leontie. Dorind însă să dobândească o mai înaltă trăire spirituală, s-a retras la sihaștrii din codrii Rădăuților, pe Valea Putnei.

Cu timpul, datorită posturilor, rugăciunii și vieții curate la care ajunsese, a fost numit egumen și părinte duhovnicesc de către ucenicii săi, înălțând și o mică biserică de lemn într-o poiană. Așa a luat ființă prima sihăstrie cunoscută din nordul Moldovei și de pe Valea Putnei.
După întemeierea episcopiei Rădăuților de către Alexandru cel Bun, domnitorul l-a ales ca episcop al Rădăuților, fără ca Sfântul Leontie să dorească acest lucrui. A păstorit astfel câțiva ani, fiind un ierarh al dragostei, al rugăciunii și al faptelor bune.

Ajuns însă la bătrânețe și dorindu-și liniștea pe care o avea la schit, Sfântul Leontie s-a retras la sihăstria sa de pe Valea Putnei. După câțiva ani, a trecut la cele veșnice, fiind înmormântat de ucenicii săi în biserica de lemn a Schitului Laura, întemeiat de el.
Pentru viața și faptele sale, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe Sfântul Ierarh Leontie în rândul sfinților, fiind prăznuit în fiecare an la 1 iulie.

După moarte, cei doi Sfinţi au făcut numeroase minuni. Ei sunt consideraţi protectori ai sfinţeniei căsniciilor creştine, precum şi dătători de armonie în viaţa soţilor. Acest lucru are la bază o întâmplare petrecută demult, în Thereman. Se spune că, aproape de biserica Sfinţilor Cosma şi Damian din Thereman, trăia un bărbat pe nume Malchus.

Plecând într-o călătorie, şi-a lăsat soţia singură, vreme îndelungată. "Înainte să plece, el s-a rugat la biserica «doctorilor fără de arginţi» să aibă grijă de nevasta lui. Dar vrăjmaşul omului a luat chipul prietenului lui Malchus, uneltind uciderea femeii. El i s-a arătat femeii spunându-i că l-a trimis bărbatul ei să o ia şi să o ducă acolo unde era el.

Crezându-l, ea s-a dus cu el şi, când au ajuns într-un loc pustiu, vrăjmaşul a vrut să o omoare. Văzând pericolul care o păştea, femeia s-a rugat fierbinte lui Dumnezeu să o ajute. Atunci au apărut doi bărbaţi înfricoşători care l-au alungat pe diavol şi acesta a căzut de pe o stâncă. Cei doi au condus-o pe femeie acasă unde, ajungând ei, ea s-a închinat şi i-a întrebat cum le este numele ca să le poată mulţumi toată viaţa.

Ei au răspuns că sunt slujitorii lui Dumnezeu, Cosma şi Damian, după care s-au făcut nevăzuţi. Tremurând de uimire şi bucurie, femeia a povestit la toată lumea minunea şi a mers la icoana binefăcătorilor ei rugându-se şi mulţumind lui Dumnezeu”, se mai spune în volumul "Vieţile Sfinţilor de peste tot anul”.

Cinci lucruri pe care angajatorii ar trebui să le facă pentru a ușura munca salariaților... România, sub cuptor! Vreme foarte caldă cu temperaturi de până la 36 de grade. Cum scapi de disconfort, dacă trebuie să ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x