Antena Căutare

Templu dedicat zeitei Nemesis, descoperit la Alba Iulia

O descoperire unicat pentru Dacia Romana, vestigii ale unui templu intr-un castru de legiune, a fost realizata de arheologii din Alba Iulia, care au gasit, printre altele, in timpul unor sapaturi de supraveghere, un altar votiv dedicat zeitei Nemesis si un basorelief de marmura pe care se mai pastreaza urme de pictura. Directorul general adjunct al Muzeului National al Unirii Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca cercetarile sunt in curs de desfasurare, subliniind caracterul intermediar al interpretarilor acestor descoperiri.

Inel a spus ca este primul templu descoperit intr-un castru de legiune pe teritoriul Daciei si ca exista analogii cu templul in castru de legiune de la Vindobona, in apropiere de Viena. "Avem repetitie in lumea romana, pentru Dacia insa nu este un alt templu descoperit", a precizat acesta.

Arheologii sunt convinsi ca descoperirile facute pana in prezent pot incadra vestigiile intr-un edificiu cu destinatie cultica. Din templu se pastreaza atat parte din fundatie, cat si elemente decorative, cu baze de coloane. Vestigiile ar putea data de la sfarsit secolului II- inceputul secolului III. Basorelieful, care a fost descoperit joi dimineata, este unul unicat, fiind extrem de bine pastrat, si reprezinta, din primele interpretari, dedicantul, un instructor al gladiatorilor, pe nume Aurelius Martianus, posibil prezent la Apulum pentru antrenarea legionarilor.

Potrivit inscriptiei, acesta avea "Secunda Rudis", adica a doua sabie de lemn, ceea ce inseamna ca beneficiarul a promovat din gladiator in instructor militar. Este o piesa spectaculoasa si din punct de vedere artistic, cu detalii foarte bine reliefate si cu culori pastrate de aproape doua mii de ani, respectiv cu urme de rosu si de negru.

Placa de marmura a fost gasita in apropierea altarului votiv descoperit in urma cu aproape doua saptamani, dar a carei inscriptie a fost descifrata doar recent. Monumentul era dedicat zeitei Nemesis si avea doi dedicanti, ambii bine platiti, care si-au permis financiar sa ridice altarul.

Tot articolul, in Jurnalul National

Botis: Salariatii care intra in greva raman fara bani... Biletele RATB din hartie vor fi retrase din circulatie in luna mai...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x