Antena Căutare

Tot ce trebuie să știi despre drogurile „legale”. O prăpastie fără fund

Noile substanțe psihoactive, sau drogurile legale, sunt substanțe dăunătoare, folosite de multe ori în UE ca alternativă la drogurile ilegale precum cocaina și ecstasy, în special de către tineri.

Noile substanțe psihoactive, sau drogurile legale, sunt substanțe dăunătoare, folosite de multe ori în UE ca alternativă la drogurile ilegale precum cocaina și ecstasy, în special de către tineri.

La ce sunt folosite?

Noile substanțe psihoactive pot fi utilizate legitim, de exemplu pentru producerea medicamentelor și în industria chimică. Când sunt folosite ca droguri, au capacitatea de a stimula sistemul nervos central, ducând la halucinații, schimbarea funcțiilor motorii, a gândirii, a comportamentului, a percepțiilor.Cum se pot obține?Se vând în magazine „specializate” sau pe internet, dar unele sunt disponibile și la vânzătorii ilegali.

Cât de populare sunt?

Consumul de substanțe psihoactive noi este în creștere în Europa, fiind folosite în principal de către tineri. Conform unui sondaj Eurobarometru despre atitudinile tinerilor față de droguri, 5% din tinerii UE au folosit astfel de substanțe cel puțin o dată în viață, cu 16% în Irlanda și 10% în Polonia, Letonia și Regatul Unit.

Deci reprezintă o problemă numai pentru că le folosesc tinerii?

Lipsa dovezilor științifice de încredere face ca evaluarea riscului să fie o adevărată provocare. Adică ?Este o problemă legată de sănătate, siguranță și protecția consumatorului în general.

De ce nu le interzic statele membre U.E.?

Sunt lansate pe piață prea repede, iar autoritățile nu au capacitatea necesară de a reacționa îndeajuns de rapid. În 2010 a fost înregistrat un număr record de noi substanțe psihoactive (41), aproape o treime din toate substanțele cunoscute din 2005.

Ce se poate face?

Am putea avea o acțiune mai rapidă, mai eficientă și mai bine proporționată la nivel UE. Substanțele bănuite că ar fi periculoase pentru sănătatea publică vor fi retrase temporar de pe piața consumatorilor, pe perioada în care sunt evaluate. Substanțele cu risc grav vor fi supuse dreptului penal, deoarece sunt droguri ilegale.

Atenţie la ce cumpăraţi! Evaziune cu cozonaci de Paște... COD GALBEN de inundații pentru 13 bazine hidrografice. Ce zone sunt afectate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x