Antena Căutare

Trei zile de doliu naţional, începând de astăzi. Cu ochii înlăcrimaţi, strigându-şi Regele! Aşa au întâmpinat sute de bucureşteni cortegiul funerar al Majestăţii Sale

Au adus flori şi lumânări şi şi-au luat rămas bun de la ultimul monarh al României. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus în Sala Tronului de la Palatul Regal, acolo unde, în urmă cu 77 de ani, era uns cu Sfântul şi Marele Mir ca Rege al românilor.

Au adus flori şi lumânări şi şi-au luat rămas bun de la ultimul monarh al României. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus în Sala Tronului de la Palatul Regal, acolo unde, în urmă cu 77 de ani, era uns cu Sfântul şi Marele Mir ca Rege al românilor.

În România este doliu naţional pentru trei zile, începând de astăzi, în memoria regelui Mihai. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale este depus, de miercuri seară, la Palatul Regal, în Sala Tronului, unde va rămâne până sâmbătă, când va avea loc înmormântarea.

Printr-o hotărâre adoptată săptămâna trecută, Guvernul a stabilit doliu naţional în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie, în memoria regelui Mihai.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabileşte că, în zilele de doliu naţional, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României şi drapelul Uniunii Europene.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

După Revoluţie, în România au mai fost declarate zile de doliu naţional în 12 ianuarie 1990 în memoria victimelor Revoluţiei, în 14 septembrie 2001 după atentatele din SUA din 11 septembrie, în 14 martie 2004 după atentatul de la Madrid din 11 martie în care au murit şi 11 români, în 8 aprilie 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, în 3 august 2007 pentru funeraliile Patriarhului Teoctist, în 18 aprilie 2010 în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski şi numeroşi oficiali polonezi, în 26 iunie 2013 după accidentul de autocar din Muntenegru în care au murit 18 români şi în 31 octombrie - 2 noiembrie 2015 în memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv”. De asemenea, a fost zi de doliu naţional în 13 august 2016, când au avut loc loc funeraliile Reginei Ana, precum şi în 2 septembrie 2016, pentru victimele cutremurului din Italia în care au murit 292 de persoane, inclusiv 11 cetăţeni români.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară miercuri, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la Bucureşti şi aşezat în Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va rămâne până sâmbătă, ziua în care va avea loc înmormântarea, la noua catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş.

Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal joi, 14 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00 şi vineri, 15 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00. Intrarea este liberă.

Preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Mihai Tudose s-au recules la catafalcul regelui Mihai, la Sinaia, au depus coroane de flori şi au scris în cartea de condoleanţe deschisă la Castelul Peleş.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş.

La funeraliile regelui Mihai sunt aşteptaţi, sâmbătă, între alţii, regina Sofia a Spaniei, regina Greciei Anne-Marie, prinţul Charles al Marii Britanii şi zeci de reprezentanţi ai marilor familii nobiliare europene. La funeralii este aşteptat şi regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tânăr monarh european în exerciţiu, precum şi Prinţul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria.

Regele Mihai - care împlinise 96 de ani pe 25 octombrie - a încetat din viaţă pe 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.

Ne-am zguduit din nou! Un CUTREMUR a avut loc în Buzău... Marea asfaltare... din baltă. Un trecător i-a filmat pe muncitorii care se străduiau să acopere o groapă plină cu apă și...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x