Antena Căutare

Veste excelentă pentru toți românii care au credite! Ratele ar putea să scadă considerabil! Când intră în vigoare schimbarea

Dobânda pentru creditele ipotecare nu ar putea depăşi dobânda de referinţă stabilită de Banca Naţională, înmulţită cu 2,5. De pildă, la valoarea actuală a BNR, de 2,25 la sută, dobânda pentru creditele ipotecare ar fi de maximum 5,6%.

Veste excelentă pentru românii care au credite la bănci, după ce Guvernul a anunțat că pregătește o schimbare importantă! Astfel, ratele ar putea să scadă considerabil!

Ce presupune această schimbare și când va intra în vigoare?

Statul ar putea stabili limite pentru dobânzile la credite, iar ratele ar scădea, astfel, simţitor. În parlament a fost depus un proiect de lege, iar dacă se va aproba, multe bănci ar trebui să taie chiar şi patru procente din dobânzile pe care le percep acum.

Dobânda pentru creditele ipotecare nu ar putea depăşi dobânda de referinţă stabilită de Banca Naţională, înmulţită cu 2,5. De pildă, la valoarea actuală a BNR, de 2,25 la sută, dobânda pentru creditele ipotecare ar fi de maximum 5,6%.

Dobânda pentru un credit ipotecar de 225 de mii de lei este, acum, de 7,52%. Iar rata ajunge la 1.774 de lei lunar. Dacă dobânda se plafonează la 5,6%, atunci rata lunară scade cu peste 200 de lei.

Mai puţin ar putea plăti şi cei care au credite la instituţiile financiare non-bancare. Asta după ce, anul trecut, unele dintre ele au ascuns, printre clauzele din contracte, dobânzi aberante de 2.000 sau chiar 30.000 la sută. Proiectul ar urma să le limiteze la 18 la sută.

Pentru un credit de nevoi personale de 10.000 de lei, pe doi ani, un român plăteşte 633 de lei pe lună. Asta la o dobândă efectivă anuală de 44%. Dacă aceasta ar coborâ la 18%, ar scădea şi rata, cu aproape 130 de lei.

Analiştii economici se tem că băncile ar contesta o astfel de lege. Iniţiatorul proiectului, deputatul Daniel Zamfir, spune că reglementările sunt obişnuite în Uniunea Europeană.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie votat mai întâi de Senat, apoi de Camera Deputaţilor.

RATB nu va mai exista? Cum vor fi afectați bucureștenii de schimbările aduse transportului public... Poşta Română a ajuns într-o situaţie dezolantă! Au ieșit la iveală probleme greu de conceput pentru români!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x