Antena Căutare

Românii și "Cumințenia Pământului"... Ziua Brâncuși va fi celebrată pe 19 februarie ca sărbătoare națională

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care data de 19 februarie este declarată Ziua Brâncuși ca sărbătoare națională.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care data de 19 februarie este declarată Ziua Brâncuși ca sărbătoare națională.

Potrivit legii, autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

"Sculptura nu este altceva decât apă", mărturisea Constantin Brâncuşi. Se năştea acum 139 de ani, în 1876, pe 19 februarie, într-un sat din Gorj, tăiat de râul Bistriţa. În acelaşi sat, astăzi, râul a rămas, dar Brâncuşi a cam fost uitat.

Brâncuși. De la omul care spăla vase, la sculptorul care a realizat lucrări de renume în lumea întreagă

În 1947, oficialii de la ambasada română din Paris nu mai conteneau să dea mâna cu unul dintre cei mai mari artişti ai ţării noastre. 68 de ani mai târziu, la Târgu- Jiu, autorităţile ascultă plictisite îndemnul de a-l sărbători pe celebrul sculptor. Ministerul Culturii nu a oferit nici un punct de vedere oficial. Câţiva oameni simplii au încercat să cioplească în timp o amintire a artistului român.

Astăzi, președintele a declarat oficial ziua de 19 februarie sărbătoare națională. Sărbătoarea lui Brâncuși... Cel care a dat "Coloana infinitului", "Cumințenia Pământului", "Poarta sărutului"...

S-au bucurat degeaba! Ziua de 24 ianuarie, declarată sărbătoare naţională, nu va fi liberă! Pică duminică... Noi informații despre despre răniții din Clubul Colectiv! Spitalul Militar Central: :Toți sunt în stare generală bună&qu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x