Antena Căutare

Ce face Steaua/FCSB în meciurile când întâlnește echipe străine cu români în lot! Mutu, Pancu, Adrian Ilie, Moți și Gabi Popescu au avut meciuri de poveste cu roș-albaștrii în Europa

Tradiția duelurilor dintre Steaua/FCSB și echipele din Europa care au în componență internaționali români va cunoaște un nou episod în luna februarie a anului 2018. În 16-imile Europa League, vicecampioana României va da piept cu Lazio Roma, echipa la care fostul ”câine” Radu Ștefan este jucător de bază.

Până la Radu Ștefan, Steaua/FCSB are o bogată tradiție în ceea ce privește duelurile contra românilor de peste hotare. Fie că a jucat în Liga Campionilor sau în Cupa UEFA (actuala Europa League), cea mai titrată echipă a României s-a lovit în dese rânduri de conaționali. Nu de puține ori, aceștia au pus mari probleme echipei roș-albastre, însă au existat și situații când Steaua a fost la înălțime.

Când ”Cobra” Adrian Ilie a făcut liniște pe Ghencea!
În sezonul 1998-1999 al Ligii Campionilor, Steaua nu a avut nicio șansă în turul II preliminar contra grecilor de la Panathinaikos și, după 2-2 la București și 3-6 la Atena, echipa lui Mihai Stoichiță retrograda în turul I al Cupei UEFA. Aici, în calea steliștilor ieșea Valencia. Venită din Cupa UEFA Intertoto, gruparea iberică îi avea în lot pe ”Cobra” Adi Ilie și pe Gabi Popescu. Primul avea să rezolve meciul de pe Ghencea.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Profesionist 100%, Adi Ilie nu a fost marcat de faptul că a câștigat la Steaua 3 titluri (1993–94, 1994–95, 1995–96) și și-a ”ucis” fosta echipă chiar la ea acasă. După doar 24 de minute, tabela de pe Ghencea arăta 0-2 (goluri Adi Ilie în minutele 12 și 24). În final, Valencia s-a impus cu 4-3 și și-a asigura în bună măsură calificarea. În retur a fost 3-0 pentru ”lilieci”, într-un meci în care, pe lângă Adi Ilie, la spanioli a fost titular și Gabi Popescu.

Rivalul din Giulești, Pancu, plecat învins de pe terenul rivalei!
Peste 5 ani, în Ghencea poposea un alt român, însă unul care avea toate motivele s-o învingă pe Steaua. Este vorba de rapidistul Daniel Pancu. Într-o perioadă în care Cupa UEFA se juca în sistem grupe de câte 5 echipe, Steaua a picat la tragerea la sorți cu Beșiktașul lui Daniel Pancu, o echipă extrem de puternică. În ciuda acestui lucru, Walter Zenga l-a învins pe omologul său celebru Vicente del Bosque, scor 2-1, prin golurile marcate de Neaga și Ciocoiu. Pentru turci a înscris Akin. La oaspeți, Daniel Pancu a intrat pe teren în minutul 36, însă nu a putut să-și răpună inamicul.

Steaua s-a calificat atunci în primăvara europeană, dintr-o grupă din care mai făceau parte, pe lângă Beșiktaș, și Bilbao, Parma și Standard Liege.

Pancu a fost răzbunat de Mutu!
În 2008, în Ghencea a poposit un alt rival etern al Stelei, fostul ”câine” Adrian Mutu. La acea dată vedetă la Fiorentina, ”Briliantul” a fost integralist în Ghencea, însă nu s-a remarcat cu nimic în victoria echipei sale, scor 1-0 (gol Gilardino - minutul 66).

Am avut la acea dată un duel al codașelor din Grupa F a Ligii. Steaua a făcut un meci modest, reuşind mult prea rar să pătrundă ameninţător în careul Fiorentinei. Nici formaţia lui Adi Mutu n-a rupt gura târgului, numai că italienii sunt italieni și n-au avut nevoie să se întrebuinţeze prea mult. Alberto Gilardino a marcat singurul gol al meciului cu o lovitură de cap (66) din centrul careului, echivalentă cu eliminarea trupei lui Dorinel Munteanu din cupele europene. Steaua n-a reuşit nici măcar să termine partida în formaţie completă, pentru că Golanski a văzut cartonaşul roşu pe final (72).

Episodul ”Moți și Ludogoreț”, probabil cel mai dureros și rușinos moment din istoria recentă a Stelei în Europa
După Mutu în 2008, sezonul 2014-2015 al preliminariile Ligii Campionilor a oferit unul dintre momentele negre momente din istoria Stelei în Europa. Pe 27 august, Steaua rata calificarea în grupele Ligii Campionilor, după executarea loviturile de departajare, scor 5-6, contra bulgarilor de la Ludogoreț. Până aici nimic surprinzător. Partea dureroasă vine când aflăm că în poarta formaţiei bulgare Ludogoreţ Razgrad a fost ex-fundaş dinamovist Cosmin Moţi, care a parat două penaltiuri şi a înscris un gol de la 11 metri.

foto: uefa.com

Incredibilul caz al românului Claudiu Keșeru! Presa l-a ”transferat” Italia, Turcia, China și România. ”ȘOC”! Unde va ju... BREAKING NEWS! Dinamo și-a vândut unul dintre jucătorii de bază din lot! Căpitanul ”câinilor” va juca în Rusia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x