Antena Căutare

Curaj, Toto, poți trece peste asta! Diagnosticat cu cancer, antrenorul Seville, Eduardo Berizzo e încurajat de o serie lungă de fotbaliști care au învins această boală

Spectacolul desăvârșit de la meciul Sevilla - Liverpool (scor final 3-3) din grupele Ligii Campionilor a fos umbrit de o veste teribilă care a apărut în media spaniolă. Imediat după meci, presa din Spania a oferit un anunţ de-a dreptul cutremurător: antrenorul Sevillei, Eduardo Berizzo, suferă de cancer!

E pauză pe Sanchez Pizjuan. Liverpool conduce cu 3-0 și totul pare pierdut pentru echipa sa. Cu o mare strângere de inimă, Eduardo Berizzo își strânge elevii în jurul său și le dă o veste de-a dreptul teribilă: ”Sufăr de cancer!”. Șocați, dar nu doborâți, elevii lui Toto ies mai puternici de la cabine și întorc rezultatul. Se face 1-3, 2-3, iar în prelungiri 3-3. La fiecare gol, bucuria este împărtășită în brațele lui Berizzo. Jucătorii știu, antrenorii la fel, publicul va afla, că această revenire de la 0-3 nu se compară cu ”meciul” pe care tehnicianul de 48 de ani îl va începe contra acestei boli cumplite.

Dar Toto nu e singur. Un club, un oraș, o țară, un continent. O întreagă suflare fotbalistică este alături de el în această luptă. ”Poți s-o faci, Toto” a fost mesajul trimis de clubul FC Barcelona antrenorului lui Sevilla.

Dintre miile de mesaje primite de Berizzo, îl evidențiem pe cel din partea catalanilor întrucât clubul de pe Nou Camp a fost printre cele mai lovite de această boală. Cancerul l-a răpit pe Tito Vilanova.

Tito lupta de 3 ani cu cancerul. La un control, în noiembrie 2011, i se descoperise o tumoare la glanda parotidă. În decembrie 2012, boala a recidivat. Vilanova era antrenor principal la Barcelona. S-a mutat la New York pentru a se trata şi a revenit pe banca formaţiei blau-grana pe 2 aprilie 2013. La doar câteva luni, însă, pe 19 iulie, a renunţat la munca de antrenor, după o nouă recidivă.

Pe 25 aprilile, la ora 19:00, Tito s-a recunoscut învins de această boală, lăsând în urmă un club în lacrimi.

Tot în 2011, dar în martie, clubul FC Barcelona a făcut publică informaţia că fundaşul său francez, Eric Abidal, are o tumoră malignă pe ficat. A revenit pe teren două luni mai târziu şi a avut onoarea de a purta banderola de căpitan al Barcelonei în finala Ligii Campionilor, câştigată cu Manchester United, iar apoi a fost primul dintre jucători care a ridicat trofeul deasupra capului. În martie 2012 a suferit un transplant de ficat şi, după scurte pasaje pe la AS Monaco şi Olympiakos Pireu, în decembrie 2014 s-a retras din fotbal, la 35 de ani.

Cumplita boală a lovit și fotbalul românesc. În 2008, la doar 36 de ani, când era antrenor la FC Vaslui, fostul internaţional român şi jucător al Rapidului, Cristian Dulca, a primit o veste groaznică: în urma unui control, a fost diagnosticat cu cancer testicular. A urmat un tratament bazat pe chimioterapie şi s-a repus pe picioare, însă în primăvara lui 2011 Dulca a primit a doua lovitură: o tumoare malignă, de data aceasta în zona peritonală. A reluat tratamentul extrem cu citostatice, care a lăsat urme adânci.

"Nu pot explica ce înseamnă să faci câteva luni tratament cu citostatice. Adică să mergi la spital şi să stai vreo 8 ore cu perfuzia care-ţi bagă otravă în vene…", spunea Cristi Dulca. Între timp, Dulca s-a vindecat și și-a reluat activitatea de antrenor

Revenind la fotbalul spaniol, acesta s-a mai confruntat și cu alte cazuri de fotbaliști care au fost obligați să lupte cu această boală cumplită. Jucătorul celor de la Athletic Bilbao, Yeray Alvarez, a fost diagnosticat cu cancer testicular, la doar 21 de ani. După o dublă intervenție chirurgicală și mai multe tratamente, Alvarez este aproape de revenire. Acesta se antrenează normal alături de colegii de la Athletic și este așteptat să joace din nou în La Liga.

Într-o situație similară celei în care s-a aflat Alvarez a fost și Jose Francisco Molina, fostul portar al celor de la Valencia, Depor și Atletico. În 2002, acesta a luat o pauză de 10 luni pentru a lupta cu un cancer testicular. L-a învins și a revenit mai puternic pe teren.

La începutul anilor 90, unul dintre cei mai mari fotbaliști bulgari, Luboslav Penev, este lovit de cumplita boală. Acesta ratează Cupa Mondială din America 94, însă revine pe teren în 1995 și câștigă campionatul și Cupa cu Atletico Madrid.

Cancerul a fost învins și de fotbalistul iberic Sergio Aragoneses. În două rânduri. Prima dată în 2007, apoi în 2009. De fiecare dată a avut puterea să revină pe teren. A jucat până la 39 de ani.

De două ori a lupta contra cancerului și italianul Francesco Acerbi. Acesta a fost nevoit să suporte un meci cu prelungiri contra cancerului testicular. Vindecat în prima fază, în 2012, s-a reîntors pentru 11 meciuri pe gazon şi părea că totul va fi bine. Era în zadar, pentru că nu trecuse nici jumătate de an când doctorii l-au anunţat că va trebui să reînceapă calvarul şedinţelor de chimioterapie.

Boala revenise pe neaşteptate şi sub o formă mai agresivă. Acerbi a început din nou o luptă acerbă pentru viaţa sa şi de această dată a obţinut victoria finală. De unde şi ovaţiile la debutul în naţională, dar adevăratul meci îl jucase şi îl câştigase.

Adam Nemec la FCSB! Slovacul se înscrie pe o listă lungă de ”câini” care au trădat pentru rivala roș-albastră... Povestea celui mai special ”hat-trick” din istoria fotbalului! Primele două goluri le-a marcat pe teren. Al treilea s-a ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x