Antena Căutare

Fostul căpitan al Barcelonei, Gică Popescu, împlinește 50 de ani! Povești, performanțe și amintiri inedite din perioada ”Baciului” la echipa catalană

Fotbalul românesc își sărbătorește azi ”Baciul”. Pe 9 octombrie 1967, la Calafat, se năștea Gică Popescu, fotbalistul care avea să scrie istorie pentru naționala României, dar și pentru echipele de club la care a fost legitimat.

De-a lungul carierei sale impresionante, Gică Popescu a evoluat o perioadă importantă și la una dintre cele mai mari echipe din fotbalul european, FC Barcelona. Popescu a jucat pentru FC Barcelona în perioada 1995-1997, timp în care fostul internaţional român a şi ajuns să poarte banderola de căpitan a formaţiei catalane.

Aventura ”Baciului” în Catalonia a început în 1995. După mai puțin de o jumătate de sezon petrecută la Tottenham Hotspur, în Premier League, Popescu semnează cu Barcelona legendarului Johan Cruyff, acolo unde avea misiunea de a înlocui o altă emblemă a fotbalului olandez, Ronald Koeman.

Venirea la Barcelona și întâlnirea cu o legendă a clubului: Johan Cruyff

Într-un interviu acordat emisiunii ”Neatza cu Răzvan și Dani”, Gică povestește despre prima întâlnire cu Johan Cruyff, antrenorul Barcelonei.

Știi de ce te-am adus aici ? <<Ca să joc fotbal, Mister!>> Nu, nu, ca să faci diferența”, au fost primele sfaturi pe care Cruyff i le-a dat românului după venirea de la Londra.

Tot despre transferul din 1995, Gică Popescu spune că a reprezentat un vis pentru el și recunoaște cu emoție că nu-i venea să creadă că a ajuns la un club așa de mare.

”Tricolul Barcelonei avea o greutate foarte mare. Nu o să uit niciodată momentele de la prezentarea oficială, atunci când l-am cunoscut pe Johan Cruyff. Am primit un echipament în care am făcut prezentarea. I-am spus magazionerului, după prezentare, să-mi dea un tricou să-l dau tatălui meu. Îmi amintesc că, în dormitor, îmbrăcam tricoul Barcelonei și nu îmi venea să cred că am ajuns la o echipă atât de importantă precum Barcelona. A fost un vis.” rememorează Gică acele clipe de neuitat.


Foto: la Barca, Popescu a refăcut o perioadă tandemul de la echipa naţională alături de Gheorghe Hagi

În 1996, uimit de profesionalismul și devotamentul de care a dat dovadă la Barcelona, Johan Cruyff decide ca Gică Popescu să primească banderola.. ”Am cântărit mult până să iau această decizie. Dar m-a impresionat foarte tare felul în care unul dintre voi a înțeles să trateze culorile acestui club. Începând de azi, al doilea căpitan al echipei este Gică Popescu!". povestește Popescu despre o zi specială din cariera sa.

Gică Popescu, ”părăsit” de două ori de Cruyff, în 1996 și în 2016

Despre Cruyff, Gică Popescu spunea că ”Este antrenorul care mi-a plăcut cel mai mult în carieră. A fost cel mai mare antrenor cu care am lucrat în cariera mea! Pentru mine, într-un clasament al antrenorilor, locurile 1, 2, 3, sunt ocupate de el. Restul, de la 4 în jos..”

După momentul deosebit trăit în 1996, când Cruyff i-a acordat banderola, Gică Popescu a fost părăsit de legenda olandeză. La finele acelui sezon, Cruyff îl lăsa locul lui Bobby Robson la conducerea Barcei.

Apoi, în 2016, Cruyff pierde lupta cu canerul și, la 68 de ani, trece în neființă, lăsând în urmă multă durere în rândul fanilor fotbalului, dar și în rândul foștilor elevi. Sunat de Gazeta Sporturilor în ziua dispariției lui Cruyff, Gică Popescu nu a avut putere să vorbească: ”A fost un personaj uriaș... Am atâtea amintiri... Nu, nu pot vorbi despre Johan Cruyff mort”.

Cele mai importante trofee câștigate de Popescu alături de Barca

La un sezon după venirea la Barcelona, Gică Popescu, din postura de căpitan al echipei, a câștigat Cupa Spaniei, ediția 1996-1997, tocmai în fieful rivalilor de la Real Madrid. Pe Santiago Bernabeu, Barca a învins în finala Cupei Spaniei, cu 3-2, pe Betis Sevilla. A fost momentul în care "Baciul", din postura de căpitan al echipei, a ținut primul discurs în fața spectatorilor: ”Aseară, pe Bernabeu, o echipă şi o ţară au triumfat. Voi sunteţi vinovaţi pentru asta. Trăiască Barca şi Catalunya!”, au fost cuvintele lui Gică.

Tot în 1997, Gică Popescu, din postura de căpitan, a condus Barcelona către o nouă cupă importantă. Pe 14 Mai, Barcelona învingea PSG pe Feijenoord Stadion din Rotterdam, scor 1-0, și câștiga Cupa Cupelor. Adevăratul Ronaldo, brazilianul, marca unicul gol al partidei în minutul 38 din penalty.

De altfel, legenda fotbalului brazilian a fost și jucătorul care s-a atașat cel mai mult de Gică Popescu în perioada ”Baciului” la echipa catalană.

”Ronaldo a fost un copil vesel şi foarte afectuos. L-am luat imediat sub aripa mea. Deoarece nu ştia cum să mănânce şi nu făcea cumpărături, adeseori venea acasă la mine să mănânce. La antrenamente, mizam 60 de euro cu Ronaldo că nu va înscrie împotriva echipei mele. Era însă imposibil să-l opresc. Era ca un avion! În cele din urmă, a trebuit să pierd 3.000 de euro cu prostiile mele”, a declarat Gică Popescu despre ”Dințos”.

Gică Popescu, căpitanul unei Barcelona împânzite de legende ale fotbalului

Un vechi proverb român sună în felul următor: ”Spune-mi cu cine te insoțești, ca să-ți spun cine ești.”. Pentru a realiza cât de uriaș a fost Gică Popescu în fotbalul european, este suficient să ne uităm al cărei echipă a fost ”Baciul” căpitan.

În primul "11" de atunci al Barcei evoluau fotbaliști de legendă, precum Figo, Stoichkov, Ronaldo, Guardiola, Luis Enrique sau Vitor Baia.

În perioada 1995-1997, Gică Popescu a evoluat în 68 de meciuri pentru Barcelona, marcând 9 goluri. Trei trofee a ridicat Popescu deasupra capului la Barca: o Cupă a Regelui (1997), o Supercupă a Spaniei (1996) și Cupa Cupelor (1997).

După perioada din Spania, Gică Popescu semnează în 1997 cu Galatasaray, acolo unde va scrie o nouă pagină de istorie.

Gică 50. Dream-team-ul coechipierilor lui Gică Popescu. Stelele cu care Baciu a împărțit vestiarele în Europa... OFICIAL: Halep domină tenisul feminin mondial! Simona e pe primul loc în ambele clasamente WTA. Alte 3 românce apar în t...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x