Antena Căutare

Ilie Năstase împlineşte 70 de ani! Nasty, forever young and reckless: "Nu ştiu dacă sunt bătrân, nici nu mi-am dat seama"

Este unul dintre cei mai importanţi şi mai nonconformişti sportivi din lume, însă dincolo de orice este românul care a dus numele ţării sale acolo unde nu mai fusese vreodată. Fostul tenisman Ilie Năstase s-a născut la 19 iulie 1946, la București. "Nasty" ("obraznicul"), cum a fost poreclit de americani, a adus spectacolul pe terenurile de tenis din întreaga lume, îmbinând tehnica ireproșabilă și loviturile de geniu, cu glumele, uneori șocante

Este unul dintre cei mai importanţi şi mai nonconformişti sportivi din lume, însă dincolo de orice este românul care a dus numele ţării sale acolo unde nu mai fusese vreodată. Fostul tenisman Ilie Năstase s-a născut la 19 iulie 1946, la București. "Nasty" ("obraznicul"), cum a fost poreclit de americani, a adus spectacolul pe terenurile de tenis din întreaga lume, îmbinând tehnica ireproșabilă și loviturile de geniu, cu glumele, uneori șocante

“Am fost numărul 1 mondial, asta mi-am dorit de când eram tânăr, mai mult de numărul 1 nu poţi să fii!”.

S-a născut pe 19 iulie 1946, la Bucureşti şi deţine un palmares sportiv impresionant : de două ori numărul unu mondial (în clasamentul ATP) în 1972 şi 1973; 57 de titluri individuale, cele mai celebre fiind cele de Grand Chelem US Open în 1972 şi Roland Garros în 1973; 51 de titluri la dublu; component al echipei României în Cupa Davis între 1966 şi 1978 şi finalist la dublu în 1969, 1970 şi 1972. A fost declarat cel mai bun sportiv român al anului în 1969, 1970, 1971 şi 1973.

La New York, în 1973 este numit cel mai bun sportiv al anului şi este distins cu "Racheta de Aur". Este primul şi singurul român căruia i s-a înscris numele în Internaţional Tennis Hall of Fame în 1991.

În 1976, a fost primul european care a reuşit să câştige suma de un milion de dolari americani datorită carierei sale sportive.

Nasty, un copil rebel!

Americanii l-au poreclit Nasty, datorită stilului său de copil răzgâiat şi a bufoneriilor făcute pe terenul de tenis. Printre cele mai cunoscute anecdote se numără jucarea unui meci de tenis la Wimbledon cu o umbrelă şi aducerea unei pisici negre pe teren, înaintea unui joc cu italianul superstiţios Adriano Panatta (cunoscut ca fiind sensibil la vederea unei pisici cu ghinion).

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Niciun jucător în istorie nu a fost mai înzestrat şi mai fascinant ca Bufonul din Bucureşti Ilie Năstase, cunoscut atât pentru magia pe care o făcea cu racheta, cât şi pentru comportamentul său bizar, chiar criticabil. A fost un comediant inegalabil, amuzând spectatorii cu poznele şi cu mimica lui, dar şi înfuriându-i cu stângăciile şi cu ieşirile sale. În ciuda unui sistem nervos fragil şi a unui temperament dezordonat, Năstase putea face orice, iar când era concentrat devenea un artist care crea cu mare originalitate şi stil", este caracterizarea pe care Năstase o are pe site-ul oficial al ATP.

Împreună cu mentorul şi în acelaşi timp antrenorul său, Ion Ţiriac, a format o echipă redutabilă timp de câţiva ani, reuşind să câştige turneul de la Roland Garros în 1970 şi să ajungă în finala cupei Davis de trei ori în 1969, 1970 şi 1972.

“Anul în care m-am născut a fost foarte dificil, nu numai pentru România, pentru că a fost anul foametei în toată lumea. Am avut şansa să putem creşte animale, să avem ce mânca, nu se găseau medicamente, ţin minte că eram bolnav, aveam nevoie de penicilină, dar nu se găsea. Până la urmă, m-a ajutat guvernatorul băncii de atunci, domnul Vijoli, probabil că dacă nu era dânsul, nu eram nici eu astăzi. Sunt lucruri prin care treci şi îţi aduci aminte de ele toată viaţa, în rest nu-mi aduc aminte să-mi fi fost foame sau să am probleme, eram fericit cu un trening, acum sunt fericit cu alte lucruri”, povesteşte tenismenul, conform Jurnalul Naţional.

S-a retras din activitatea competițională în 1985, la turneul de la Toulouse din Franța, țară unde și-a început cariera sportivă internațională. În anul 1994, a fost căpitan nejucător al echipei României de Cupă Davis.

Astăzi, 19 iulie, împlineşte 70 de ani: "Nu ştiu dacă sunt bătrân, nici nu mi-am dat seama"

"Nu ştiu, abia acum aflu cum mă simt la 70 de ani. Mă simt ca la 69 plus unu. Nu ştiu dacă sunt bătrân, nici nu mi-am dat seama. Nu-mi dau seama de la un an la altul dacă am îmbătrânit sau nu. Ca ani, da, am o vârstă, dar nu mă simt îmbătrânit. Ce să-mi doresc, să trăiesc în continuare, nu am ce să-mi doresc altceva. Nu am nimic special. Şi nici nu sărbătoresc într-un mod deosebit, doar cu câţiva prieteni. Eu de multe ori îmi petreceam ziua de naştere prin avioane, nu eram acasă. Nu prea îmi place să fac petreceri, ce să sărbătorim, că îmbătrânim? Ăsta e motiv de petrecere? Nu e o zi după care să mă omor în mod special, deşi românii sărbătoresc. Nici acum nu voi face o petrecere că împlinesc 70 de ani, nu e o zi diferită faţă de altele", a declarat Năstase pentru News.ro.

Doamne, ce asemănare! Fiica lui Michael Schumacher copia fidelă a celebrului său tată!... Ce s-a întâmplat cu abdomenul plin de "pătrățele" al lui Cristiano Ronaldo?! Informația a fost făcută publică ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x