Antena Căutare

Ziua Zeului din tenis! Roger Federer face azi 36 de ani şi e gata să redevină lider mondial

Roger Federer, locul 3 ATP, considerat de majoritatea specialiştilor cel mai bun jucător de tenis din istorie, împlineşte, marţi, 36 de ani. "Regele" traversează la această vârstă o formă apropiată de cea din perioada maturităţii sportive şi poate reveni pe prima poziţia mondială până la finalul sezonului.

Federer s-a născut la 8 august 1981, la Basel. Tatăl său, Robert, a cunoscut-o pe soţia sa, Lynette Durand, în timpul unei vacanţe în Africa de Sud. Cei doi s-au căsătorit în 1973 şi au doi copii, pe Diana, născută în 1979 şi pe Roger. Datorită naţionalităţii mamei sale, Roger Federer are şi paşaport sud-african, pe lângă cel elveţian, scrie news.ro.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Federer a părăsit locuinţa părinţilor de la Münchenstein de lângă Basel la 14 ani pentru a merge la Swiss Tennis Center, iar patru ani mai târziu a câştigat primul turneu ATP. De atunci cariera tânărului Federer a căpătat strălucire, dimensiune şi continuă şi astăzi să impresioneze.

Cele mai multe Grand Slam-uri câştigate, 19, alte zece finale disputate, cele mai multe săptămâni pe locul 1 ATP, 302, dintre care 237 consecutiv, 9 titluri la Turneul Campionilor, 14 ani în Top 10 ATP (octombrie 2002-octombrie 2016) sunt doar câteva recorduri greu de bătut în viitorul apropiat.

După turneul de la Wimbledon din 2016, Federer a decis să nu mai joace până la finalul anului, ceea ce a făcut ca el să iasă din Top 10 ATP. Părea că nu va mai reveni niciodată la fel de puternic ca în trecut, însă anul 2017 este unui fantastic pentru <FedEx>. Două turnee de Grand Slam câştigate, Australian Open şi Wimbledon, alte trei trofee, la Indian Wells, Miami şi Halle, 31 de meciuri câştigate şi doar două înfrângeri l-au adus din nou aproape de vârf.

Federer profită şi de o conjunctură în topul jucătorilor profesionişti. Sârbul Novak Djokovici şi elveţianul Stan Wawrinka nu vor mai evolua până la finalul sezonului, iar liderul ATP Andy Murray nu traversează o perioadă foarte bună. Este probabil o chestiune de zile până când Murray va coborî de pe locul 1 mondial.

Iar locul său este râvnit de doi "monştri sacri". În acest moment, nu Federer este favorit la prima poziţie, ci rivalul său Rafael Nadal, locul 2 ATP. Pentru că spaniolul este la 285 de puncte de Murray, iar elveţianul la 1.205 puncte. Însă pe termen mai lung, atuurile lui Federer se înmulţesc: niciun punct de apărat până la finalul sezonului (faţă de 370 Nadal, 5.640 de puncte Murray) şi avantajul suprafeţelor pe care se va mai juca, hard indoor şi outdoor.

Astfel, Roger Federer are o excelentă oportunitate să scrie o nouă pagină de istorie în tenis: cel mai în vârstă jucător care ocupă locul I ATP, performanţă deţinută de Andre Agassi din 2003, când avea 33 de ani şi patru luni.

  • Fedrer va continua drumul către vârf la Rogers Cup, în această săptămână, turneu de 1.000 de puncte. Apoi, dacă nu va juca la Cincinnati, el va evolua la US Open, Grand Slam pe care l-a câştigat de cinci ori. După turneul de la Flushing Meadows, elveţianul ar putea fi pe prima poziţie a ierarhiei jucătorilor profesionişti.

Pentru mulţi jucători, tenisul pare o corvoadă, executată printre icnete şi lacuri de sudoare. Pentru Federer, tenisul este doar un joc, pe care îl stăpâneşte cu uşurinţă şi plăcere. La 36 de ani, magia lui continuă să învăluie arenele din întreaga lume, să ridice tribunele în picioare şi să încânte.

"Regele" a coborât de pe tron ultima dată la 1 octombrie 2012 şi acum se pregăteşte să-l recucerească.

Dinamo vrea stadion, dar Negoiţă nu plăteşte nici mărunţiş! "Câinii" n-au avut lojele deschise pentru că patro... VIDEO: Cristiano Ronaldo, la un pas de accidentare în autocar! Putea rata dintr-o prostie Supercupa cu Man. United...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x