105 ani de la scufundarea Titanicului. Căpitanul Edward John Smith: vinovat pentru moartea a 1.514  de oameni sau erou care a preferat să moară?

 

De numele celei mai cunoscute tragedii maritime din lume, scufundarea Titanicului acum 105 ani, se leagă cel al căpitanului Edward John Smith, căpitanul vasului.

Figura lui a devenit de-a lungul a mai bine de un secol, cu adevărat mitologică. Pe de o parte, a fost prezentat ca un „salvator”, pe de alta, ca vinovat moral pentru moartea a 1.514  de oameni.

Potrivit primei ipoteze lansate în presă, bătrânul a salvat un copil din ghearele morţii, înainte să se înece el însuşi în Atlantic, după scufundarea  vasului. Inclusiv James Cameron, regizorul megaproducției cinematografice a preferat să păstreze aura eroică a personajului.

În film, căpitanul Edward John Smith, interpretat magistral de actorul Bernard Hill, a preferat să se scufunde odată cu Titanicul atunci când salvarea devenise, pentru cei mai mulţi pasageri, imposibilă. 

Picase examenul de navigație, l-ar fi luat după mulți ani „cu intervenții”

A doua ipoteză deconstruiește imaginea eroică a căpitanului Smith, care ar fi a ignorat cu bună ştiinţă avertizările cu privire la aisberg . În plus, amator de viteză, nu ar fi păstrat una optimă pentru navigarea vasului. De asemenea, a permis inițial ca bărcile de salvare să plece mai mult goale decât pline cu pasageri salvaţi.

Acum cinci ani, istoricii aveau să descopere un act compromițător despre căpitan: Smith a picat examenul de navigaţie şi a reuşit să îl promoveze mai târziu, în 1888. 

Cert e că, dincolo de mit, figura căpitanului Edward John Smith rămâne una legendară, chiar și după 105 ani. În data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, Titanic s-a ciocnit cu un aisberg şi la ora 02:30 a dimineţii zilei de 15 aprilie, nava s-a scufundat în Oceanul Atlantic. În urma naufragiului, au murit 1.514 dintre cei 2.228 pasageri de la bord.

Surse: Titanic Facts, descoperă.ro, Legendary Figures

facebook whatsapp twitter pinterest
PREMIUM

Mai multe 

100 de zile de vara

Vezi detalii 

Smiley News

vezi mai multe 

HOROSCOP

mai multe 

Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Leu

Fecioara

Balanta

Scorpion

Sagetator

Capricorn

Varsator

Pesti

Timp Liber

vezi mai multe 

mai multe