24 IANUARIE 1859, MICA UNIRE. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, un tată blestemat: ambii fii - făcuți cu amanta, crescuți de nevastă - au murit de tineri: unul s-a sinucis, celălalt s-a sfârșit din cauza unei boli de inimă

 
+6 click pentru
galerie

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a avut trei mari slăbiciuni: iubirea de țară, patima pentru femei și dragostea pentru copiii lui. Din păcate, ultimele două s-au împletit cu multă durere și suferință, căci marele „crai” nu a fost fericit nici cu nevasta, dar nici cu amanta, iar ambii fii s-au stins mult prea devreme: unul s-a sinucis din dragoste, celălalt a murit de inimă, la numai 23 de ani.

MICA UNIRE: Ai trecut de atâtea ori pe lângă clădirea asta fără să ai habar că aici s-a născut România. Hotel CONCORDIA, locul în care s-a înfăptuit Mica Unire, plin de gunoaie

Am memorat din manualele de istorie titluri, reforme, ani, i-am analizat ținuta și discursul impecabile, dar aproape nicăieri nu l-am găsit pe domnitor  descris în cea mai importantă ipostază: de PĂRINTE!

Alexandru Ioan Cuza a avut doi fii – Alexandru Ioan și Dimitrie -  ambii născuți din amorul pătimaș cu ibovnica lui „oficială” , Elena Maria Catargiu-Obrenovici, și înfiați de soția sa, Elena Doamna. 

„Să iubești două femei, să nu știi pe care-o vrei!”

Alexandru Ioan Cuza, fiul lui Ioan Cuza, ispravnic de Fălciu și Covurlui, și al Sultanei, a fost educat în spiritul familiei tradiționale. Cu toate acestea, învățăturile dobândite de la părinți nu s-au prea lipit de tânărul cu un chip frumos, de zeu. Părinții l-au învățat să se dedice unei singure femei, să creadă în ideea de familie și să respecte valorile tradiționale,în acord cu învățăturile Bibliei. Ba, mai mult, mama lui, cu origini fanariote, s-a convertit la religia creștină și a îmbrățișat cuvintele Sfintei Scripturi.

Tânărul Cuza a fost mai degrabă un mare crai, iar ceea ce l-au învățat părinții nu l-au influențat deloc pe plan personal. Avid de putere, pătimaș în amor, Cuza a avut mereu o slăbiciune pentru femei frumoase.

O soție infertilă și o amantă princiară care și-a dorit cu ardoare copii

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a căutat mereu alinare în budoarele tinerelor domnițe. La numai 24 de ani, frumoasa Elena Rosetti l-a cucerit iremediabil pe tânărul Cuza. Însă tânăra de numai 18 ani a devenit  în scurt timp o „abonată” a sanatoriilor din străinătate care promiteau tratarea infertilității. Fără rost însă!

Nici tratamentele de peste hotare, nici leacurile băbești sau rugăciunile preoților nu au dat rezultat pentru Elena Doamna. În tot acest timp, cea care avea să-l cucerească pe Cuza cum nicio altă femeie nu reușise până atunci, a fost Maria Obrenovici, prinţesă din casa domnitoare a Serbiei, cel care i-a și dăruit de altfel doi băieți.

Soția i-a crescut copiii făcuți cu amanta

Din dragoste pentru soțul ei, Elena Doamna i-a crescut copilașii și le-a dăruit toată inima ei. Ba chiar în perioada exilului lui Cuza, după abdicarea domnitorului, de educația lui Alexandru Ioan și a lui Dimitrie, s-a ocupat în totalitate mama lor adoptivă.

La 15 ani  după ce tatăl său a murit departe de țară, Dimitrie s-a sinucis la Ruginoasa, decepționat în dragoste. La numai un an diferență, bolnav de inimă, în toamna anului 1888, Alexandru s-a stins în timpul unei călătorii.  

Bogdan Cuza , descendentul marelui unificator conduce o fabrică de textile din Bihor, fosta Mioriţa. Cu câțiva ani în urmă, Bogdan a apărut alături de Magda Cuza, fiica lui Alexandru Constantin Cuza, băiatul vărului primar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, şi cea maî in vârstă descendentă a familiei. Bogdan este fiul unuia dintre fraţii Magdei Cuza. El are un fiu pe care îl cheamă chiar Alexandru Ioan Cuza. Bogdan Cuza s-a născut la Sibiu, dar trăieşte de ani buni în Germania. 

Surse: www.bihon.ro, adevărul.ro, historia.ro

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe