Domnişoare şi doamne iubitoare de ii, EL este cel care le îmbracă le toate privighetorile muzicii uşoare româneşti: "Cu cămeşile vechi, bătrânele ştergeau praful, folosindu-le drept cârpe!"

 
+7 click pentru
galerie

Maria şi Daniel Stanciu, doi soţi prahoveni, au lăsat Italia şi şansa de a câştiga mii de euro lunar şi... au investit banii într-o afacere pe cât de frumoasă, pe atât de riscantă: o minicoperativă de ii!

 Mama lui Daniel a muncit în broderie la celebra "Arta Casnică Breaza/Valea Târsei", o fabrică comunistă care avea drept angajate nici mai mult, nici mai puţin decât 8.000 de femei. Deocamdată, prahovenii crescuţi cu dragoste de folclor şi căliţi în Cizmă, au nu mai puţin de 60 de colaboratoare, femei aflate la vârsta pensionării care mânuiesc acul la fel de bine precum tinerii, tableta.

În era tehnologiei, soţii Stanciu au mizat pe iile tradiţionale, simple şi frumoase pe care oamenii le fac din cele mai vechi timpuri dar, pe care mulţi dintre noi le-am uitat astăzi. Noroc că există sărbători dedicate cămeşii pe care bunicile şi străbunicile noastre au purtat-o cu mândrie!

Modele recuperate de pe cârpe de şters praful

După ce visul italian s-a terminat, Maria şi Daniel au cumpărat materiale, aţe, au tocmit cusătorese, au găsit magazine şi târguri meşteşugăreşti în care-şi puteau vinde "marfa". Şi, totuşi, ceva lipsea! Nu aveau multe modele de ii, mizau pe aceleaşi "înflorituri" pe pânzele albe. Aşa că au luat pas cu pas satele de pe Valea Prahovei să recupereze modele vechi de ii. Nu de puţine ori au întâlnit bătrâne care foloseau iile vechi drept cârpe de şters praful.

Modele atât de bine realizate, încât "te îngână"

Să creezi de la zero o ie îţi poate lua între trei săptămâni, pentru una cu mânecă scurtă, iar peste o lună, pentru un model cu mânecă lungă. Şi preţurile variază: de la 250 de lei la 2000 de lei, atunci când e vorba de o rochie de mireasă tradiţională. Cusăturile sunt atât de bine realizate, încât multe cliente le poartă pe dos.

 

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

HOROSCOP

mai multe 

Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Leu

Fecioara

Balanta

Scorpion

Sagetator

Capricorn

Varsator

Pesti

mai multe