Povestea pozei cu Vlad, elevul îngenuncheat în fața unui Rege neîngenuncheat. ”Am chiulit de la sport, am stat cinci ore la coadă dar am aflat zeci de povești despre Mihai”

 

Vlad Cristian Dragne e în clasa a X-a la ”Colegiul Național Sfântul Sava”, profil mate-info, locul ce l-a avut drept elev și pe Regele Mihai I. Pe 14 decembrie, școala a decis ca cine vrea să meargă să depună o coroană de flori la Palatul Regal. Vlad a decis să rămână la coadă, unde avea să stea cinci ore. A ajuns în fața catafalcului, a îngenuncheat, în dreapta având ghiozdanul, un fotograf a tras cadrul, iar imaginea s-a viralizat. Aceasta-i este povestea 

La 1694, stolnicul Constantin Cantacuzino pune vorbă pe lângă Vodă Brâncoveanu spre a ridica o Academie Grecească, cea de la Sfântul Sava. Unii vorbesc că ea viețuia încă de pe la 1679, născută de către alt Cantacuzin, Serban, dar asta e mai puțin important. Ce contează e că școala prinde, treptat, viață, locul începând a rivaliza cu academiile cu ștaif de prin Balcani. La 1818, Gheorghe Lazăr introduce, aici, limba română, iar în 1836 apare prima bibliotecă națională a noastră. Elevi de seamă precum Grigore Alexandrescu, Nicolae Bălcescu, Ion I.C. Brătianu, Take Ionescu ori Gh. Tătărescu trec pragul academiei, educați de nume ilustre ca Spiru Haret, Iorga, Arghezi, Eugen Ionesco, Iulia Hașdeu ori Eugen Jebeleanu. Regele Mihai I absolvă și el, cursurile de la ”Sfântul Sava”.

Vlad Cristian Dragne e un tip ce iubește filmele, literatura și jocurile video. Când are vreme, scrie și cântă la pian. S-a născut cam pe vremea în care Regele Mihai I, cu prima permisiune de a vizita România, bloca Bucureștiul spre a vorbi, de la balconul ”Continentalului”, în fața a peste un milion de suflete. ”Am citit multe despre Majestatea Sa și am rămas impresionat de faptul că deși lumea i-a cerut să rămână, atunci, de Paști, în '92, și-a ținut promisiunea de a sta doar trei zile”. 

Pe 14 decembrie ”Colegiul Național Sfântul Sava” a decis ca elevii să meargă să depună o coroană de flori la Palatul Regal. Nu s-au făcut liste, nu s-au pus absențe. S-a plecat cu sufletul. ”Am zbughit-o cu o oră mai devreme, am chiulit de la sport, spre ca profii să nu vadă asta”, glumește Vlad Dragne. A ajuns acolo, coada era uriașă. A decis să rămână. Cinci ore, atât a durat așteptarea. ”În fața mea era un bătrânel, avea aproape 80 de ani. Mi-a spus că a venit să-i aducă Regelui un buchet de flori primit de la nepoții săi”, adaugă puștiul de 16 ani. A aflat zeci de povești. Când a ajuns în fața catafalcului, a avut nu teamă, ci respect. N-a fost ceva teatral, n-a îngenuncheat ca D'Artagnan în fața cardinalului Richelieu. Nu! A pus ambii genunchi pe pământ, a odihnit rucsacul cu care merge la cursuri la a sa dreaptă. Din spate, un fotograf iscusit, cu ochi format, a prins cadrul. Poza, superbă, s-a viralizat imediat. ”N-am făcut nimic anormal, a fost un simplu gest de apreciere”, se ”scuză” el. Crede că istoria ultimelor noastre două secole, mai dinamică, mai captivantă, ar trebui studiată mai mult și mai devreme. Adaugă că monarhia este superioară, atât prin rigurozitatea liderilor, cât și prin tradiție, dar spune că nu vrea ca vorbele sale să fie interpretate în fel și chip.

”Dacă deciziile Majestății Sale pot fi contestate, personalitatea sa este demnă de respect și considerație, un model rar întâlnit în zilele noastre”, trage cortina Vlad, un elev dintr-o școală în care se învață carte de peste 320 de ani...

Foto: Mediafax / Hepta

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

HOROSCOP

mai multe 

Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Leu

Fecioara

Balanta

Scorpion

Sagetator

Capricorn

Varsator

Pesti