Antena Căutare

Manuscrisul cu teoria relativitatii a lui Einstein, expus pentru prima oara publicului

Documentul original al omului de stiinta Albert Einstein, in care acesta enunta teoria relativitatii generale in 1915, este expus pentru prima oara publicului in cadrul unei expozitii la Ierusalim, cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a Academiei de Stiinta si Beletristica din Israel

Cele 46 de pagini scrise in limba germana, care formuleaza teoria lui Einstein - "cel mai important manuscris al arhivelor omului de stiinta", potrivit profesorului de teoria fizicii Hanoch Gutfreund, care se ocupa de expozitie - sunt pastrate cu strictete intr-o incapere mica si intunecata. Paginile ingalbenite si pline de formule si stersaturi reprezinta "o descoperire imensa, una dintre marile revolutii din stiinta moderna, care a modificat complet intelegerea newtoniana a universului", explica Gutfreund, care este si presedinte al comitetului academic al arhivelor lui Albert Einstein, din cadrul Universitatii evreiesti din Ierusalim.

"Astazi, tot ce prezice si explica acest document este valid si actual", sustine Gutfreund, referindu-se la paginile care enunta principiile fundamentale ale echivalentei, co-varianta generalizata si curbura spatiu-timp, si precizand ca acestea "au pus bazele cosmologiei si stiintelor care studiaza dezvoltarea universului". Teoria omului de stiinta, care descrie asa-numitul Big Bang si prevede descoperirea ulterioara a gaurilor negre, a schimbat complet maniera de a percepe spatiul, timpul si gravitatea, si se afla acum la baza oricarei cercetari moderne, usurand intelegerea actuala a universului, aminteste agentia spaniola de presa.

Potrivit presedintelui Academiei, Menahem E. Yaari, sediul Academiei mentionate se va transforma in urmatoarele saptamani intr-un soi de "Muzeul Reina Sofia din Israel", multumita expozitiei mentionate. Yaari spune ca Einstein nu a fost numai fondatorul fizicii moderne, stiinta pe care se bazeaza unele dintre cele mai sofisticate teorii ale spatiului din zilele noastre, ci si "liderul grupului oamenilor de stiinta din tarile de limba germana care au fost nevoiti sa fuga de nazism" si care au pus bazele a ceea ce este acum sfera stiintifica a statului evreu.

Manuscrisul va fi expus publicului pana in 27 martie vreme de trei ore in fiecare zi.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Sursa foto: MENAHEM KAHANA | AFP

Silvia Kerim, declarata "Omul zilei" de Jurnalul National... Intalnirea de adio a Morometilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x