Antena Căutare

Premiati in Festivalul Shakespeare

Regizorul Silviu Purcarete este detinator al Premiului International Shakespeare, acordat in deschiderea Festivalului Shakespeare la Craiova. Distinctia, care a fost instituita la editia precedenta (2008) a acestei manifestari teatrale, consta intr-un trofeu realizat de scenograful Dragos Buhagiar, iar sponsorul premiului este Banca Comerciala Romana

Alegerea castigatorului acestui premiu a fost facuta de un juriu prezidat de criticul George Banu, profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle - Paris. Purcarete nu a putut fi prezent la eveniment, dar asta nu i-a impiedicat pe cei implicati, atat George Banu, cat si Emil Boroghina, directorul Festivalului Shakespeare, sa motiveze acordarea acestui premiu creatorului care a montat piese ale marelui dramaturg elisabetan pe multe scene: el a marcat totodata o epoca de aur pentru Teatrul National din Craiova, care a cutreierat meridianele lumii cu spectacole marca Purcarete.

In cadrul aceleiasi manifestari, s-au anuntat luni (a patra zi de Festival) si alte distinctii, de data aceasta Premiile Criticii, acordate de Biroul sectiei romane a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (AICT). Unele s-au anuntat, dar vor fi inmanate cu alta ocazie, pentru ca premiantii au lipsit din varii motive: Radu Beligan - Opera Omnia si regizorul Alexandru Tocilescu - Premiu pentru realizarile sale remarcabile in anul 2009. Si-au primit totusi Premiul "Marile sperante" autorii proiectului "20/20" al Studioului Yorick din Targu-Mures si ai proiectului "Ofensiva generozitatii" al unui grup de studenti, masteranzi si absolventi ai Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale". Reprezentantii celor doua echipe au venit la Craiova, manifestandu-si bucuria pentru aprecierea venita din partea criticilor.

Programul Festivalului International Shakespeare, dedicat la aceasta a VII-a editie piesei "Hamlet", se desfasoara la Craiova si Bucuresti intre 23 aprilie (ziua nasterii si a mortii Marelui Will) si 9 mai. Este o manifestare cu foarte multe evenimente, la care participa trupe din lume cu spectacole "Hamlet", prestigiosi artisti, dar si specialisti in domeniul teatrului: istorici si critici, cercetatori ai operei shakespeariene, traducatori. Radu Beligan, presedinte de onoare al Festivalului, caracterizeaza aceasta editie drept "o lectie de arta si de viata pe care, cu o pasiune si o truda inimaginabila, ni le ofera astazi Emil Borogina (fondator si director al Festivalului - n.r.)".

Dupa prezentarea la Craiova a creatiilor scenice cu textul "Hamlet", semnate de Oskaras Korsunovas (Lituania), Monica Pecikiewicz (Polonia), a proiectiilor cu spectacolul lui Robert Wilson (productie Change Performing Arts, Milano) si cu cel al japonezilor de la Ryutopia Noh Teatre Shakespeare din Niigata, marti seara va fi vizionat spectacolul inregistrat al Teatrului "Bouffes du Nord" din Paris, regizat de Peter Brook. Miercuri, publicul craiovean va putea vedea un spectacol "Hamlet", realizat la Academia de Teatru din Shanghai (China), in regia americanului Richard Schechner, profesor de arta actorului la New York. Joi, in Portul Cultural Cetate, polonezul Piotr Kondrat, din Varsovia, va sustine in aer liber, pe malul Dunarii, recitalul "Hamlet". Vineri, vor sta "fata in fata" doi Hamleti - actorii Michael Pennington si Ion Caramitru, interpreti ai lui Hamlet in spectacolele de la Royal Shakespeare Company si Teatrul Bulandra.

Cei doi au intrat intr-un top realizat in Marea Britanie cu cei mai buni 20 de actori care l-au interpretat memorabil pe Printul Danemarcei. Moderatorul acestei intalniri-spectacol va fi criticul si realizatorul tv Marina Constantinescu.

Momentul de referinta de pana acum in festival a fost prezenta celebrului Robert Wilson. Merita sa repetam ce a spus George Banu despre venirea lui Wilson in Banie si anume ca e un lucru cu totul exceptional, pentru ca este un artist foarte solicitat in lume. Faptul ca a acceptat invitatia, este o victorie a Festivalului Shakespeare. Robert Wilson a vorbit despre arta teatrului, despre creatia sa, despre colaborarea cu Berliner Ensemble si despre lucrul pe opera lui Beckett. A fost o lectie foarte necesara studentilor, tinerilor actori si regizori si interesanta totodata pentru toti care au venit sa-l vada si sa-l asculte.

Doua zile a tinut la Craiova sesiunea de shakespearologie "Mari spectacole Hamlet", organizata de Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru. In alte doua zile, s-a desfasurat seminarul "Hamlet - in traducere si spectacol". Printre participanti s-au aflat teatrologi si cercetatori ai operei lui Shakespeare din intreaga lume.

In cadrul Festivalului, va fi lansat, miercuri, volumul "Shakespeare, lumea-i un teatru" (Editura Nemira), antologie conceputa si comentata de George Banu (traducerea - Ileana Littera si Ioana Ieronim). Cartea a aparut anul trecut la prestigioasa editura franceza Gallimard si la scurt timp a fost publicata in Romania.

Asa cum sustine George Banu, antologia reprezinta "ansamblul metaforelor si al referirilor la teatru care impanzesc opera marelui dramaturg elisabetan", invitandu-ne la o calatorie - nici strict cronologica si nici utopic exhaustiva - prin universul shakespearian. Ni se ofera prilejul de a exersa fie tipul de lectura selectiva, fie examinarea amanuntita, analitica, a doua opere capitale - "Hamlet" si "Visul unei nopti de vara". Totodata, antologia lui Banu se plaseaza la raspantia "dintre lume si scena, din convingerea ferma ca practica teatrala hraneste neincetat gandirea despre teatru".

Sursa: jurnalul.ro

Azi si maine, Teatrul Tanar la Nottara!... Expozitia viitorului "Paris/Design en mutation" la MNAC...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x