Antena Căutare

Soarele, prieten sau dusman?

Stai la soare, dar cu masura. Si in loc sa urmezi sfaturi de la vecini, rude sau prieteni consulta un dermatolog pentru a afla care este cea mai idicata metoda de protectie impotriva ultravioletelor.

Sunt multe lucruri care ne plac, dar despre care s-a aflat ca nu sunt la fel de sanatoase pe cat sunt de gustoase: carne, grasimi, bauturi alcoolice si chiar nonaalcoolice, tutun, dulciuri si multe altele.

In ultimii 20 de ani, spune dr. Horia Betzi, medic primar dermatovenerolog, pe lista neagra a ajuns si soarele care, prin radiatiile lui, bucura sufletul. Dar ne bucura mai putin pielea, adesea afectata de radiatiile ultraviolete: UVA, UVB si UVC.

Consecintele expunerii indelungate
Se cunoaste deja faptul ca, pe langa efectele sale pozitive, soarele poate fi si daunator pentru piele. Nu toti oamenii reactioneaza la fel. Un criteriu major de diferentiere este culoarea tegumentului, determinata de factori genetici.

Mai conteaza si durata expunerii, factorii de mediu si momentul din zi al expunerii la soare.

Reactiile imediate pe pielea sanatoasa sunt :
eritemul (roseata) si arsura solara
pigmentatia (bronzarea) imediata si trecatoare in minute sau ore si cea permanenta, ce dureaza si dupa sfarsitul vacantei
hiperplazia (ingrosarea) pielii, ce se remite dupa saptamani sau luni.

Reactiile tardive dupa expunere indelungata sunt cele importante si grave, deoarece efectele negative se cumuleaza in timp, iar transformarile cutanate, odata produse, nu mai pot fi tratate cu succes.


Concecinta cea mai frecventa este imbatranirea cutanata precoce, cu manifestari diverse: riduri adanci liniare sau sub forma de romburi care se intrepatrund, pigmentare neuniforma, ingrosare, chisturi, comedoane, pete maronii sau galbui.

E bine de stiut ca unele medicamente - tetracicline, chinolone, sulfamide potenteaza efectul negativ al razelor solare, fenomen cunoscut sub numele de fotosensibilizare. Acelasi fenomen poate fi indus si de anumite plante, marar, patrunjel, pastarnac, prin contactul cu frunzele lor urmat de expunere la soare. Astfel se produc asa numitele fitofotodermatoze.

Boli agravate de soare

Cel mai grav efect al expunerii cronice la radiatii solare, in special UVB, il constituie aparitia unor leziuni precanceroase si canceroase sau transformarea unor leziuni preexistente in cancere cutanate.


Exista si cateva infectii cutanate acute ce pot fi stimulate sau agravate de radiatiile solare, virale (herpesul, zona zoster) sau microbiene (stafilococii si streptococii cutanate); de asemenea, o serie de boli cronice sunt agravate de expunerea la soare: lupusul, porfiriile, acneea rozacee, pelagra, boala Darier, vitiligo si altele, mai rare. Alte boli beneficiaza din plin de un efect pozitiv al radiatiilor ultraviolete.

Cum ne protejam?

Tratamentul este de trei feluri: inainte de expunerea la soare, in timpul acesteia si dupa, in cazul in care au aparut fenomene nedorite. Cea mai importanta categorie terapeutica este cea a fotoprotectoarelor externe care formeaza un ecran protector ce reflecta si/sau absorb radiatiile UVA si UVB.

Pe piata romaneasca exista o gama variata de astfel de produse cu factori de protectie pana la 50%+, cu caracteristici si proprietati diferite in functie de varsta, sex, tip de piele, regiune cutanata, criterii ce ar trebui sa usureze alegerea unui anumit produs.

Daca arsura solara s-a produs, tratamentul se realizeaza in functie de gradul si de suprafata acesteia. Pentru modificarile cutanate cronice induse de radiatiile solare, tratamentele sunt dificile si complexe.

Dr. Horia Betzi, medic primar dermatovenerolog,
Clinica Romgermed

"Ca principiu, cu cat factorul de protectie este mai mare (si direct proportional cu pretul), cu atat produsul e mai bun. O singura aplicare pe zi nu este suficienta. Cremele se folosesc o data la doua ore sau dupa fiecare baie in mare, piscina. Cea mai eficienta fotoprotectie ramane cea mecanica - haine de bumbac, palarii mari si umbrele de soare."

Un nou mod de a aduce sarea si piperul in casa ta... Paseste intr-o locuinta cu pereti 3D...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x