(P) Cum creezi o atmosferă retro, dar modernă în locuinţa ta
Arta de a combina elemente retro cu o notă modernă în decorarea interioarelor a devenit o tendință foarte populară în ultimii ani.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 01 Martie 2024, 16:04 | Actualizat: Vineri, 01 Martie 2024, 16:05Această abordare unică şi creativă permite crearea unei atmosfere calde și primitoare, păstrând totuși o estetică contemporană şi elegantă. Fie că eşti pasionat de stilurile de mobilier din deceniile trecute sau că pur și simplu cauţi o modalitate originală de a-ţi decora spațiul, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să creezi o atmosferă nostalgică, interesantă şi modernă în locuinţa ta.
Începe cu un plan clar
Înainte de a începe decorarea, fă-ţi timp să te gândeşti la atmosfera pe care vrei să o creezi în locuinţa ta. Vrei un spaţiu minimalist cu numai câteva detalii retro stil anii '50 şi mai multe cu accente moderne sau preferi o estetică mai curând inspirată din stilul anilor '70? Uită-te pe diferite site-uri şi reviste pentru a identifica elementele care te atrag cel mai mult şi pentru a găsi inspiraţie pentru amenajarea interioarelor.
Alege mobilier de inspiraţie retro
Pentru a crea o atmosferă retro, dar modernă, poţi opta pentru mobilier care evocă trecutul, dar care este modern, funcțional și plăcut estetic. De la fotolii şi comode până la covoare şi oglinzi, găseşti foarte multe piese de mobilier contemporane care au elemente de design vintage şi care pot fi integrate uşor într-o locuinţă modernă.
De asemenea, poţi căuta pe site-uri de specialitate piese vintage, care pot fi combinate cu o notă de modernitate asociindu-le cu accesorii contemporane. De exemplu, o masă de cafea din anii '60 poate fi pusă în valoare alăturând-o unei canapele moderne, cu perne cu modele geometrice.
Joacă-te cu modelele şi culorile
Una dintre caracteristicile cele mai distincte ale stilului retro este utilizarea îndrăzneață a culorilor și modelelor. Aşadar, poţi opta pentru nuanțe vii și strălucitoare, precum galben muştar, turcoaz sau roșu cărămiziu pentru pereți, textile şi chiar mobilier, precum fotolii. Imprimeurile retro, precum modelele geometrice sau florale, pot adăuga o notă de dinamism spațiului tău.
Combină stilurile
Nu te limita la o singură decadă sau la un singur stil de decorare. Îndrăznește să amesteci elemente retro cu piese moderne pentru a crea un contrast interesant. De exemplu, poţi asocia o canapea în stil vintage cu mese de cafea contemporane sau scaune retro cu o masă de dining modernă. Acest mix de stiluri va da personalitate casei tale şi îţi va pune gusturile personale.
Mixează textilele și modelele
Textilele pot juca un rol crucial în crearea unei atmosfere retro. Optează pentru țesături cu modele îndrăznețe și colorate, precum dungile, florile sau modele geometrice, pentru a aduce o notă vintage, dar dinamică decorului. Foloseşte-te de draperii, perne, covoare și pături pentru a adăuga textură și căldură spațiului.
Investeşte în obiecte de artă
Decorarea pereților este un mod excelent de a integra elemente retro în locuinţa ta. Poţi înrăma postere vintage, fotografii alb-negru sau lucrări de artă din deceniile trecute pentru a crea un punct focal interesant în camera de zi, de exemplu. De asemenea, poţi opta și pentru un tapet cu modele retro, pentru a adăuga o notă de nostalgie într-o cameră.
Nu uita de obiectele de iluminat
Iluminatul joacă un rol esențial în crearea unei atmosfere plăcute şi calde în locuinţă. Optează pentru corpuri de iluminat cu design retro, precum lămpi de masă din alamă sau lustre din metal, dar asigură-te că oferă o iluminare funcțională și eficientă a spaţiului. Combină-le cu lămpi LED moderne pentru a crea un contrast interesant.
Creează zone de relaxare confortabile
Pentru un plus de confort, creează spații de relaxare confortabile în care să îţi poţi reîncărca bateriile. Adaugă, în stilul anilor ’60, pufuri și perne pentru a crea niște colțuri destinate relaxării, în care să te poţi așeza cu o carte bună sau să urmăreşti un film. Adaugă câteva accente personale, precum fotografii de familie sau obiecte suvenir, pentru a face spațiul și mai primitor și mai cald.
Pune accentul pe detalii
Detaliile mici fac o mare diferență atunci când vine vorba despre crearea unei atmosfere retro, dar moderne, în apartamentul tău. Adaugă accente vintage cu obiecte de decor precum radiouri retro, telefoane cu disc, aparate foto vechi sau postere de filme clasice.
Urmând aceste sfaturi practice, poţi crea o atmosferă retro, dar modernă, în apartamentul tău, care să reflecte stilul personal și să îţi ofere un spațiu confortabil și elegant pentru relaxare și momente frumoase cu cei dragi. Nu îţi fie teamă să experimentezi și să îţi laşi creativitatea să preia controlul pentru a crea un spațiu care să te reprezinte cu adevărat.