Antena

(P) Ce impact pot avea problemele glandei tiroide asupra stării tale generale de sănătate

Tiroida este o glandă de mici dimensiuni, în formă de fluture, situată la baza gâtului, care joacă un rol vital în reglarea mai multor funcții esențiale din organism.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 27 Octombrie 2023, 18:25 | Actualizat: Vineri, 27 Octombrie 2023, 18:26
Descoperă ce simptome pot da afecțiunile tiroidei
Freepik

Tulburările tiroidiene afectează milioane de persoane la nivel mondial și pot avea un impact profund asupra sănătății și bunăstării generale. Iată mai jos ce roluri are în organism glanda tiroidă, care sunt principalele tipuri de tulburări tiroidiene și cum influențează acestea starea ta de sănătate generală.

Ce este tiroida și ce roluri are în organism?

Dacă te întrebi ce este si cum functioneaza glanda tiroida, trebuie să știi că aceasta este un organ nepereche ce produce hormoni, printre care tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), ce reglează metabolismul, respectiv toate transformările energetice și biochimice care au loc în organism. Secreția acestor hormoni este controlată de glanda pituitară (hipofiza). Situată în creier, hipofiza eliberează la rândul ei hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), pentru a-i semnala acesteia să producă mai mulți sau mai puțini hormoni tiroidieni. În momentul în care echilibrul hormonal este afectat, pot apărea o serie de tulburări tiroidiene:

Care sunt cauzele afecțiunilor tiroidiene?

Tulburările tiroidei pot avea diverse cauze și, frecvent, sunt rezultatul unei combinații de factori genetici, de mediu și de stil de viață. Printre cele mai comune cauze se numără:

Cum afectează organismul problemele tiroidei?

Problemele tiroidei pot afecta organismul atât fizic, cât și psihic, pentru că această glandă influențează numeroase funcții vitale, dintre cele mai diverse.

Ficatul și bila

Există numeroase interacțiuni între ficat și tiroidă. Ficatul joacă un rol important în metabolismul hormonilor tiroidieni. La rândul lor, aceștia au un rol esențial în menținerea funcției hepatice normale și în metabolismul unor compuși ca bilirubina, acizii biliari, colesterolul, glucoza etc. Disfuncția tiroidiană poate modifica nivelurile acestor enzime, afectând potențial negativ metabolismul medicamentelor și procesul de eliminare a toxinelor din organism. Hipotiroidismul poate provoca creșterea nivelurilor de colesterol “rău” (lipoproteine de densitate joasă) și de trigliceride, care pot contribui la apariția bolii ficatului gras non-alcoolic dar și la disfuncție hepatică, formarea calculilor biliari și alte probleme legate de digestie și absorbția nutrienților. Este indicat ca persoanele suferind de probleme ale tiroidei să-și supravegheze dieta, iar, la recomandarea medicului, pot fi administrate suplimente alimentare protectoare hepatice, precum Guard Your Liver de la Secom.

Inima

Recomandari A1

Tulburările tiroidiene pot avea un impact semnificativ asupra funcțiilor inimii. După cum am menționat anterior, hipotiroidismul este asociat cu niveluri mai ridicate de colesterol, ceea ce crește riscul de afecțiuni ale inimii, cât și de ritm cardiac scăzut. Pe de altă parte, hipertiroidismul poate provoca tulburări ale ritmului cardiac, dar și hipertensiune arterială.

Sistemul digestiv

Hipotiroidismul poate provoca frecvent constipație, din cauza încetinirii metabolismului, în timp ce hipertiroidismul poate duce la diaree. În plus, problemele glandei tiroide pot crește riscul de infecții intestinale, inflamație și de malabsorbție. Pe de altă parte, o tiroidă subactivă poate duce la creșterea în greutate și la dificultăți în a pierde kilogramele în plus acumulate. Hipertiroidismul poate duce la o scădere în greutate destul de vizibilă.

Sistemul osos și cel muscular

Oboseala este un simptom distinctiv al tulburărilor tiroidiene. Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot duce la slăbiciune și dureri musculare și o stare de oboseală generală, făcând activitățile zilnice mai dificile. În plus, pentru că glanda tiroidă produce și secretă calcitonina, un hormon care reglează nivelul de calciu din sânge, disfuncțiile acesteia pot avea drept consecințe probleme ale sistemului osos.

Pielea și părul

Afecțiunile tiroidei pot avea influență asupra stării de sănătate a pielii și părului. Uscarea pielii și edemul facial, precum și schimbarea texturii firelor de păr sunt simptome comune ale hipotiroidismului. Hipertiroidismul poate cauza transpirație în exces și subțierea firelor de păr.

Menstruația și fertilitatea

Hipotiroidismul poate duce la menstruații abundente sau neregulate, în timp ce hipertiroidismul poate provoca chiar absența acestora. Aceste dezechilibre hormonale pot afecta implicit și fertilitatea.

Tiparul de somn

În hipotiroidism, bolnavii experimentează adesea o stare de somnolență excesivă, inclusiv în timpul zilei, în timp ce hipertiroidismul poate provoca insomnii și neliniște, afectând calitatea generală a somnului.

Tulburările de dispoziție

O tiroida dezechilibrată poate contribui la apariția tulburărilor de dispoziție. Hipotiroidismul este asociat cu simptome precum depresia, oboseala cronică și un sentiment general de tristețe. Pe de altă parte, hipertiroidismul poate duce la anxietate, iritabilitate și nervozitate.

Sistemul nervos

Excesul de hormoni tiroidieni poate suprastimula sistemul nervos, provocând tremur subtil la nivelul mâinilor și al degetelor, dar și în alte părți ale corpului, de la caz la caz.

Funcționarea corectă a glandei tiroide este esențială pentru menținerea sănătății și a bunăstării generale. Detectarea precoce și diagnosticarea corectă a problemelor glandei tiroide și gestionarea lor adecvată sunt elemente cheie pentru atenuarea impactului acestora asupra întregului organismului.

Sursa foto: Freepik

Whatsapp LinkedIn
glanda tiroida
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Cum va fi vremea de Moș Nicolae. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Videoclipul zilei
Citește și
Cele mai importante analize pe care persoanele trecute de 50 de ani ar trebui să le facă
Ce semne îngrijorătoare anunță probleme ale tiroidei
Dan Ciotoi, din nou pe masa de operație. Care este starea artistuluit: "Am fost speriat"
Toți credeau că are ȘAPTE ani, dar au rămas stupefiați când i-au văzut buletinul! „Nu pot să cred...
Video recomandate
Video
Citește și
Mercur retrograd în Săgetător. Ce schimbări aduce pentru nativii din zodiac Catine.ro
Ce urmează pe plan profesional pentru Christopher Uckermann după fenomenul RBD. Artistul a lansat o piesă cu un... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Unde se pot duce voturile lui Călin Georgescu la parlamentare. Analist: „Există probleme” Libertatea.ro
Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare, inflație galopantă și tineri... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Alina Pușcaș, indignată de declarațiile lui Călin Georgescu privind femeile care nasc prin cezariană: „Avem... Elle
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani.... Spynews.ro
Cum se gătește acasă la Călin Georgescu? „Mâncarea este o relație autentică cu Dumnezeu!” BZI
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor HelloTaste.ro
Decizia CCR de renumărare a voturilor, criticată în presa internațională: "Riscă să păteze credibilitatea... Antena3.ro
NASA a descoperit accidental o bază militară secretă în Groenlanda. Cine a construit „orașul de sub gheață” useit
Horoscopul zilei de 29 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
4 cele mai familiste zodii. Se căsătoresc și au copii foarte devreme în viață Jurnalul
De la poveste de iubire la război în tribunal: Angelina Jolie câștigă o bătălie crucială împotriva lui Brad... Kudika
Ce să pui la rădăcina trandafirilor iarna, ca să nu înghețe. Secretul ca să înflorească spectaculos anul viitor Playtech
Ce îi este scris în stele lui Călin Georgescu și semnificația anului său de naștere Redactia.ro
Politolog şi cercetător la Zurich: Anularea alegerilor de către CCR ar avea un efect "absolut devastator" Observator
Ce efecte secundare poate avea consumul de pâine. Care sunt circumstanțele în care pot apărea MediCOOL
Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Ce mașină conduce Călin Georgescu, candidatul care a strâns peste două milioane de voturi la prezidențiale Gandul
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această decizie de ultimă oră? CanCan
5 activități periculoase pentru copii, potrivit medicilor de la Urgențe DeParinti
Adele a fost criticată pentru prețul exorbitant al vinilului din turneul din Las Vegas: „Fată, nu suntem... ZUTV
Cele mai sigure țări din lume în caz de război nuclear. De ce sunt mai ferite aceste locuri  UseIT
Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor Hello Taste