- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Iată o rețetă de sirop de soc pentru iarnă pe care o poți realiza foarte ușor. Acest sirop nu are conservanți, el este un tonic foarte bun pentru organism
Socul e în floare și mulți abia așteaptă să guste dintr-o limonadă cu soc sau să facă socată. Florile de soc aduc foarte multe beneficii. De exemplu, dacă alegi să faci un sirop de soc, acesta are efect tonic foarte bun pentru organism.
În general, se ştie că florile de soc au proprietăţi sudorifice, laxative, diuretice, antinevralgice şi antiseptice. Ceaiul din flori de soc este indicat în boli renale şi ale vezicii urinare, constipaţie, obezitate. Un ceai bun se face adăugând 200 ml de apă clocotită peste o linguriţă cu vârf de flori uscate şi mărunţite. Se acoperă şi se lasă la infuzat 15 minute.
La fel, ceaiul din flori de soc ajută mult în afecţiuni ale aparatului respirator (gripe, bronşite, tuse persistentă, etc.). În acest caz, se lasă la infuzat ceva mai mult timp. Iată o rețetă de sirop de soc care va face întreaga familie să îndrăgească această băutură.
Sirop de soc – Ingrediente
-2 kg flori de soc fără crenguțe
-5 l apă
-5 kg zahăr
-6-8 lămâi
-100-130 g sare de lămâie
Sirop de soc – Mod de preparare
Mai întâi scuturăm florile de soc și le trecem printr-un jet rapid de apă. Tăiem crenguțele în așa fel încât să rămână doar florile. Apoi tăiem lămâile felii. Punem florile și lămâile într-un vas mai mare. Între timp punem apa la fiert pe care o lași să fiarbă până dă în clocot. Poți pune o păstaie de vanilie în apa care fierbe pentru mai mult gust. După ce a dat în clocot, apa se lasă la răcit 10-15 minute după care se adaugă lămâile și florile de soc în ea.
Amestecă bine florile și lămâile în apă. Așează deasupra vasului o farfurie întinsă cu ceva greu a putea ține lămâile și florile sub apă. Se acoperă bine vasul și se lasă la rece 4-5 zile. În fiecare zi se amestecă câte puțin și se storc bine lămâile și florile în aceea apă pe care o strecori printr-o pânză curată.
Aceea apă rezultată se pune din nou la fiert și se adaugă sarea de lămâie și zahărul. La 1 l de apă punem 1 kg zahăr și 20-23 g sare de lămâie. După ce s-a topit zahărul și siropul a dat în 2-3 clocote, se ia de pe foc și se toarnă fierbinte în sticle. Siropul se poate păstra mai mult de un an. Este o băutură foarte răcoritoare. Vara îl poți servi cu apă minerală și câteva cuburi de gheață.
Citește și :
Socată cu Prosseco. Rețeta genială de socată a lui Jamie Oliver
Socată. Cum faci cea mai bună socată și care sunt beneficiile ei pentru dietă
Rețetă socată. Cinci probleme de sănătate pe care le poți rezolva cu flori de soc
Dulceață de trandafiri. Secretele dintr-o rețetă veche de peste 100 de ani
Sursă foto: retetefeldefel.ro
Bulion de corcodușe verzi, perfect pentru acrit preparatele... Tort cu cremă de mascarpone și jeleu de căpșune...