Când ai o farfurie în care preparatele se combină într-o perfectă armonie de gusturi și culori, așa cum se vede în rețeta: File de somon cu texturi de conopidă, chipsuri de alge și emulsie de roșii, aprecierile vor fi, cu siguranță, maxime.
Paul Maxim, un tânăr bucătar de 27 de ani din Cluj, i-a surprins pe cei trei chefi în ediția 10 din sezonul 8 al emisiunii ”Chefi la cuțite” cu o farfurie senzațională în care a combinat perfect câteva preparate nu foarte sofisticate, dar cu gusturi și texturi perfecte, pentru care a primit trei cuțite binemeritate.
Se începe prin a blanșa conopida pentru câteva minute în apă cu sare.
În puțin ulei de măsline se călește ceapa toccata, împreună cu usturoiul, tocat. Se adaugă conopida blanșată, apoi laptele și se fierb pentru câteva minute. Se scurg bine, se pun într-o tavă, apoi se dau la cuptor pentru câteva minute sa se deshidrateze ușor conopida. Apoi se pasează în blender, cu unt, sare și piper, după care se trece totul prin sită pentru a obține un piure fin de conopidă.
Citește și: Rețeta Biban de mare cu piure de conopidă și trufe
Fileul de somon porționat, se pune pe sare grunjoasă, se presară și deasupra cu sare grunjoasă și se lasă așa 10 minute pentru a elimina apa din el. Apoi se așază cu pielea în jos, în tigaia rece, cu ulei de măsline, și se dă la cuptor pentru 10 minute.
Roșiile se taie în jumătăți, se pun într-o tavă, stropite cu ulei de măsline, se dau la cuptor 10 minute, apoi setrec prin blender cu usturoi, ulei de măsline, puțină apă și sare.
Se fierb câteva buchețele de conopidă, în apă cu sare și șofran din belșug, pentru a le da culoarea galbenă, apoi se scot în apă cu gheață pentru a se opri procesul termic.
Se fac chipsuri din foile de alge. Mai întâi se hidratează foile de alge fish sauce si apă, apoi se scurg bine și se prăjesc în ulei încins.
Ridichile roșii se feliază subțire.
Se așază armonios pe farfurii porțiile de file de somon cu texturi de conopidă, chipsuri de alge și emulsie de roșii și se adaugă pentru un plus de culoare și prospețime, feliile de ridichi și microgreens.
Îndrăgita emisiune „Chefi la cuțite” poate fi urmărită în fiecare seară de luni, marți și miercuri, de la ora 20:30, la Antena 1!
Pastramă de berbecuț cu legume coapte și must din struguri roșii. Reţeta lui Vlăduţ... Ciorbă de bureți cu slănină afumată și mămăliguță cu brânză de oi. Rețetă tradițională din Maramureș...