Căutare Live

Otrava pe care o pun românii în ciorbă! Ingredientul ce te poate îmbolnăvi pe loc

Unul dintre ingredientele folosite des de români la prepararea unei ciorbe este borșul. Pentru cei care nu au cum să-l preparare în casă sau nu au găsit o sticlă la raftul magazinului, borșul la plic rămâne o variantă simplă și rapidă. Totuși, ingredientele conținute sunt o adevărată otravă pentru organism!

Ce ingredient nu trebuie să pui în ciorbă

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat în urmă cu câțiva ani 13 produse tip borș la plic și a analizat conținutul, pentru a putea determina ce ingrediente pun românii în ciorbă!

Răzvan Babana, cel mai bogat concurent de la ”Chefi la Cuțite”, în pericol

Primul lucru observat de către cei de la APC a fost faptul că multe dintre aceste produse sunt departe de ceea ce înseamnă rețeta clasică de borș. Potrivit datelor, o sută de grame de borș la plic poate conține până la 30 sau chiar 40 de grame de grame de sare.

Sandvișurile, bombă cu ceas pentru sănătate! Ce să eviți obligatoriu

Pe lângă acest fapt, aceste produse conțin și o cantitate periculoasă de zahăr: între 10 și 30 de grame la o sută de grame de produs. Practic putem spune că sarea și zahărul ocupă mai bine de jumătate din conținut. Ce alte ingrediente mai conține borșul la plic?

citește și: Ciorbă a la Klaus Iohannis! Iată cum se prepară mâncarea favorită a preşedintelui! E gata în scurt timp şi e absolut delicioasă!

BORȘUL LA PLIC, O ADEVĂRATĂ OTRAVĂ

În cele 13 de produse analizate s-au identificat 9 aditivi alimentari, după cum urmează:

  • E101 – Riboflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scăzută.
  • E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial și poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
  • E270 - Acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive. Alimentele ce conţin E270 nu trebuie consumate de bebeluşi şi copii mici pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestuia.

Otrava pe care o pun românii în ciorbă! Ingredientul ce te poate îmbolnăvi pe loc

Cât de nociv este borșul la plic

Cât de nociv este borșul la plic

  • E304 – Palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smalțul dinților.
  • E307 - Alfa tocoferol este unextract din uleiuri vegetale bogate în tocoferoli (vitamina E), în special floarea soarelui și este folosit ca antioxidant. Poate avea un efect antinutritiv, reducând digestia lipidelor, poate provoca o uşoară hipertrofie a ficatului şi în anumite condiţii poate provoca chiar efecte alergice.
  • E327 - Lactat de calciu este folosit drept conservant, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, mai este folosit pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Poate provoca stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.
Citește și
elwira petre si catinca fiica cea mare la neatza cu razvan si dani
Elwira Petre și Catinca, apariție rară la TV. Reacția micuței când Mihai i-a făcut o declarație de dragoste soției în direct
Elwira Petre și Catinca, apariție rară la TV. Reacția micuței când Mihai i-a făcut o declarație de dragoste soției în direct
cuza-emi-două-ipostaze-diferite
EXCLUSIV. Ce au declarat Emi și Cuza, după finala Asia Express
EXCLUSIV. Ce au declarat Emi și Cuza, după finala Asia Express
mihai-petre-elwira-se-îmbrățișează-și-au-coroane-pe-cap
EXCLUSIV. Mihai Petre și Elwira, primele reacții după ce au câștigat sezonul 4 din Asia Express - Drumul Împăraților
EXCLUSIV. Mihai Petre și Elwira, primele reacții după ce au câștigat sezonul 4 din Asia Express - Drumul Împăraților
Mai multe articole

citește și: Rețeta Borș de pui cu tăiței de casă preparată într-un fel interesant, altfel decât în modul clasic - Reţeta lui Chef Berry

  • E330 – Acidul citric este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
  • E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slăbiciune.
  • E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.
  • Arome - termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă, care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.

O variantă extrem de sănătoasă pentru organism este folosirea unui borș făcut în casă, ce scade tensiunea arterială, reduce colesterolul, previne infarctul miocardic, detoxifică și tratează insomnia, durerile de cap, mahmureala, oboseala cronică, dischineziile biliare și bolile respiratorii cronice.

CUM ÎI AFECTEAZĂ ZAHĂRUL PE COPII

REȚETĂ DE BORȘ FĂCUT ÎN CASĂ

Date fiind cele de mai sus, o alternativă sănătoasă la borșul la plic o constituie borșul tradițional care poate fi preparat în casă de fiecare dintre noi prin folosirea următoarelor ingrediente: 5l apă, 500 g tărâțe de grâu, 100 g pâine neagră (fără aditivi alimentari), 3 linguri făină de porumb (mălai) și leuștean. Prepararea acestuia se face în două etape:

1. Într-un vas emailat cu capac se face o plamadă (maia) prin umezirea cu apă rece a amestecului format din 250 g tărâțe și 100 g pâine neagră fărămițată. Se lasă timp de 2 zile la dospit.

2. Se adaugă restul de tărâțe, cele 3 linguri de mălai și leușteanul. Peste acestea se toarnă apa la temperatura de 60 grade, cca 2/3 din capacitatea vasului. Se amestecă cu o lingură de lemn de 2-3 ori pe zi. Vasul cu conținutul obținut se păstrează într-un loc călduț. După limpezire, lichidul se toarnă în sticlă de sticlă și se păstrează la frigider.

Campion garantat! Ce truc te ajută să câștigi la ciocnitul ouălor de Paște... Chefi la Cuțite, 5 aprilie 2021. Viorica Manga, o fosta cunoștință a lui Chef Sorin Bontea, apariție-surpriză în studio...
Ultimele știri