Antena Căutare

De ce ajung cuplurile să semene după un timp petrecut împreună. Iată cel puțin șase motive

Cei mai mulți dintre noi am observat asemănări între partenerii unui cuplu pe măsură ce trec anii peste relația lor, obiceiuri în comun sau lucruri pe care le-au preluat unul de la celălalt. Exact asta se întâmplă, iar unii iubiți sau soți chiar ajung să aibă trăsături faciale similare pe măsură ce trec anii, susțin experții.

Doi îndrăgostiți, moment de tandrețe Galerie
De ce ajung cuplurile să semene după un timp petrecut împreună. Experții au cel puțin șase motive | Shutterstock

Jurnaliștii de la Bright Side au stat de vorbă cu experții despre această tendiță a cuplurilor care ajung să semene după o anumită perioadă de timp petrecută împreună și au aflat motivele care pot exista în legătură cu acest fenomen.

De ce ajung cuplurile să semene după o anumită perioadă petrecută împreună. Iată motivele

Primul motiv ar fi că partenerii noștri aduc cu părinții noștri. Se spune că un bărbat tinde să se căsătorească cu mama sa. Altfel spus, soția o să aibă în comun unele trăsături cu mama lui, atât în ceea ce privește comportamentul, cât și aspectul fizic.

Oamenii de știință confirmă că alegem parteneri care nu numai că seamănă cu noi, ci și cu părinții noștri de sex opus. Cei mai importanți factori aici sunt culoarea părului și a ochilor și vârsta părinților noștri. Iată un adevăr: dacă părinții tăi nu erau tineri când te-au născut, cel mai probabil vei căuta un partener mai în vârstă decât tine.

Un alt motiv ar fi numărul de ani petrecut împreună. Robert Zanjonc, un psiholog american, a analizat și comparat fotografii ale cuplurilor din ziua în care s-au căsătorit și până au împlinit 25 de ani de căsătorie. Studiul psihologului a arătat că, deși la început cei doi soți nu aveau deloc trăsături faciale similare, după un sfert de secol petrecut împreună aceste trăsături s-au arătat în mod surprinzător. Un alt fapt interesant din sondajul psihologului: cu cât partenerii erau mai fericiți împreună, cu atât cei doi ajungeau să semene mai mult.

Un alt motiv pentru care partenerii de cuplu ajung să semene este împărtășirea experiențelor. De-a lungul vieții, un cuplu trăiește o mulțime de momente fericite și triste, iar toate acestea se transpun în limbajul corpului și în stări emoționale. Altfel spus, istoria momentelor lor stă "scrisă" pe fețele amândurora: culmea, chiar și ridurile unui cuplu ajung să se formeze în aceleași locuri după mult timp petrecut împreună.

Al patrulea motiv este că suntem atrași de oameni care arată la fel ca noi. Conform studiilor, suntem mai atrași de oamenii care ne seamănă fizic. Se numește "împerechere asortativă", o teorie care sugerează că indivizii cu fenotipuri similare se împerechează mai frecvent. Și copiii vor semăna foarte mult cu părinții dacă aceștia seamănă foarte mult unul cu altul.

Un alt motiv se leagă și de imunitate. Sistemul imunitar reflectă stilul nostru de viață, inclusiv obiceiurile noastre alimentare și exercițiile fizice pe care le facem. Un grup de oameni de știință a ajuns la concluzia că oamenii căsătoriți de mult timp au sisteme imunitare foarte similare, pentru că partenerii ajung să își împrumute din obiceiuri și să se copieze unul pe altul în ceea ce privește stilul de viață, în general.

Ultimul motiv se leagă de așa numita "oglindire". Partenerii unui cuplu aflat în armonie își reflectă adesea obiceiurile și limbajul corpului, iar asta înseamnă că în interiorul relației există confort emoțional și încredere. Oamenii de știință afirmă că partenerii tind să-și schimbe propriile obiceiuri de-a lungul vieții lor de căsătorie. De exemplu, dacă unul dintre ei a încercat să renunțe la fumat și a început să mănânce alimente sănătoase, celălalt a făcut adesea același lucru.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x