Antena Căutare

De ce este stomacul tău zgomotos. Ce se întâmplă în organism și ce anume provoacă sunetele scoase de el

Zgomotele intestinale sunt cunoscute și sub denumirea de borborisme sau zgomote peristaltice. Termenul de borborism provine din grecescul borborygmi, care înseamnă ”a chiorăi”. Află din rândurile următoare de ce este stomacul tău zgomotos.

femeie imbracata in alb care isi tine mainile pe stomac
Zgomotele intestinale sunt cunoscute și sub denumirea de borborisme sau zgomote peristaltice. Termenul de borborism provine din grecescul borborygmi, care înseamnă ”a chiorăi”. Află din rândurile următoare de ce este stomacul tău zgomotos | Shutterstock.com

În funcție de modul în care lucrează organismul tău, zgomotele pot fi mai frecvente sau mai intense după mesele copioase, când stomacul lucrează intens, ori când pereții lui ajung să se frece între ei pentru că este gol.

De ce stomacul tău este zgomotos și cum eviți sunetele neplăcute

Zgomotele apar pentru că stomacul tău este un adevărat câmp de bătaie, care se agita, se mișcă și se contractă în mod constant pentru a muta alimentele prin sistemul digestiv.

Când stomacul este plin, vei observa că zgomotele nu sunt atât de intense, însă lucrurile se schimbă dacă nu te-ai hrănit și apare senzația de foame.

Citește și: De ce nu e recomandat să cumpărăm alimente în ambalaje umflate. Care e riscul și cu ce explicație vin specialiștii

Chiar și când stomacul este gol, el continuă să-și facă treaba. Dacă nu există alimente în el, pereții stomacului se freacă unul de celălalt, ceea ce duce la apariția chiorăiturilor.

Zgomotul suplimentar vine de la sucurile digestive care ”își fac de cap” și gazele generate de digestie.

După ce ”te-a anunțat” că este timpul să-l hrănești, stomacul se va opri din mârâit dacă mănânci. Chiar dacă nu o faci, zgomotele vor înceta atunci când organismul se va ajuta și va utiliza grăsimile stocate drept combustibil în loc de alimente digerate.

Afecțiunile care duc la apariția zgomotelor produse de intestine

Intestinele sunt tăcute doar în timpul somnului și o lipsă totală de sunete intestinale poate semnala o urgență medicală, mai ales dacă este însoțită de o durere abdominală acută.

Mai există și alte cauze care duc la producerea zgomotelor neplăcute. Afecţiunile cauzate de o absorbţie deficitară, precum boală celiacă sau intoleranţă la lactoză pot favoriza apariţia sunetelor intestinale.

Citește și: De ce îți curge nasul atunci când mănânci picant. Iată ce se întâmplă în corp

Acestea poartă numele de sunete hiperactive și, în cazul intoleranței la lactoză, apar din cauza nivelului scăzut de enzime, care împiedică digerarea alimentelor.

Drept urmare, zahărul din lapte ajunge în colon, unde fermentează și eliberează hidrogen. Acesta, împreună cu alte produse care atrag lichidele in intestine, stimulează contracțiile stomacului și așa apar sunetele.

Află și care sunt legumele benefice pentru organism și care dintre ele se află în topul recomandărilor venite de la nutriționiști.

De ce nu e recomandat să cumpărăm alimente în ambalaje umflate. Care e riscul și cu ce explicație vin specialiștii... De ce mașinile pot atinge viteze care depășesc cu mult limita legală. Un producător explică de ce vitezometru arată pest...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x