Antena Căutare

De ce nu este bine să-ți pui hainele ude la uscat pe calorifer. Este un obicei foarte dăunător. Explicația specialiștilor

Dacă obișnuiești să îți usuci hainele pe calorifer, acesta este un obicei cât se poate de dăunător atât casei, dar și sănătății tale. Un expert a explicat ce efecte produc vaporii de la hainele ude care stau pe calorifer, cum strică pereții casei, dar și ce efecte dăunătoare au asupra sănătății.

De ce nu este bine să-ți pui hainele ude la uscat pe calorifer. Este un obicei foarte dăunător. Explicația specialiștilor Galerie
Dacă obișnuiești să îți usuci hainele pe calorifer, acesta este un obicei cât se poate de dăunător atât casei, dar și sănătății tale. Un expert a explicat ce efecte produc vaporii de la hainele ude care stau pe calorifer, cum strică pereții casei, dar și au efecte dăunătoare au asupra sănătății. | shutterstock

Tim Fenner de la Bristol’s Timberwise a oferit o serie de sfaturi referitoare la cum putem preveni umezeala în exces din interiorul casei pe măsură ce temperaturile scad. Specialistul a vorbit în special despre obiceiurile care dăunează cel mai mult, chiar dacă la prima vedere par inofensive.

Odată cu venirea sezonului rece și obiceiurile noastre se schimbă, mai ales că anotimpul influențează totodată starea multor lucruri. În casă se produce mult mai multă umezeală din cauza diferenței de temperatură, lucru care se poate vedea prin condensul geamurilor, dar și umezeala de pe pereți.

De ce nu este bine să-ți usuci hainele pe calorifer și ce efecte dăunătoare poate aduce

În cazul în care ai obiceiul de a-ți usca hainele ude pe calorifer, ei bine, acest obicei produce și mai multă umezeală și în timp vei vedea în colțurile pereților cum apar flori de mucegai, aspect foarte dăunător sănătății tale.

Cu cât aerul este mai cald, cu atât va reține mai multă apă și umiditate în interior, ceea ce va provoca umezeală. Pentru o mulțime de oameni, încălzirea poate părea o modalitate bună de a usca pereții, dar de fapt ar putea agrava problema mult mai mult, mai ales dacă avem și obiceiul de a ține apă în cameră sau chiar haine ude pe sursele de încălzire, potrivit mirror.co.uk.

Tim Fenner de la Bristol’s Timberwise, o companie specializată în impermeabilizarea și îngrijirea locuințelor, a vorbit despre cum putem preveni efectele care pot aduce daune serioase locuințelor, dar și sănătății. Fenner a spus: „Condensul este o problemă reală și este de departe cea mai comună formă de umiditate în case (...). Din cauza vremii pe care o avem, poate fi dificil să păstrăm interiorul unei case cald și uscat. Mai ales iarna când oamenii își usucă hainele și încearcă să țină jos costurile încălzirii și astfel păstrează casa rece și pornesc încălzirea doar când este necesar”.

Citește și: De ce apar umezeala și gheața pe peretele interior al frigiderului și cum scapi de ele. Trucurile simple și de efect

„Se opreșe încălzirea și se răcește casa. Apa care s-a evaporat când era cald a trebuit să meargă undeva și a intrat în atmosfera casei, ceea ce duce la apariția mucegaiului. Cu cât aerul este mai cald, cu atât poate reține mai multă umiditate. Zonele cu circulație proastă sau cele care colectează ușor umezeala, cum ar fi draperiile și în spatele mobilierului precum canapele, sunt de obicei cel mai grav afectate de umezeală și mucegai“.

Cel mai comun tip de mucegai pe care îl puteți găsi este mucegaiul cu puncte negre, despre care Tim a explicat că „este un amestec de vapori de apă și praf”. El a spus: „Îl vei găsi în majoritatea caselor și este destul de inofensiv la niveluri scăzute".

„Când este la niveluri ridicate, poate fi destul de otrăvitor și dăunător pentru persoanele cu astm bronșic sau cu dificultăți de respirație. Numim această umezeală mucegai toxic”, a spus specialistul.

„Totul este despre ventilarea unei proprietăți. Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care vi le pot da este să deschideți o fereastră în față și în spatele casei timp de 10 minute pe zi, când încălzirea este pornită, pentru a elibera acel aer încărcat de umezeală”, a mai adăugat aspecialistul.

Citește și: De ce există mereu o fundiță pe lenjeria intimă feminină. Explicația la care nimeni nu s-ar fi gândit

Ați putea fi surprins că unele dintre cele mai bine izolate case pot fi cele mai susceptibile la probleme cauzate de activitățile de zi cu zi, cum ar fi uscarea hainelor pe calorifere, fierberea alimentelor pe aragaz/plită și dușurile fierbinți. Dl Fenner a adăugat: „O casă caldă și rezistentă la curenți de aer este uneori cel mai rău lucru pentru sănătatea noastră, iar uneori a avea un pic de curent de aer este un lucru bun".

De ce apar umezeala și gheața pe peretele interior al frigiderului și cum scapi de ele. Trucurile simple și de efect... De ce sunt venele albastre sau verzi, deși sângele e roșu. Iluzia optică la care nu te-ai fi gândit niciodată...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x