Antena Căutare

Știai? Ce se mai sărbătorește de 1 Iunie în România și la nivel mondial, pe lângă Ziua Copilului?

Ziua de 1 Iunie este sărbătorită în România și în alte 50 de țări, ca fiind Ziua Copilului, însă această dată are și alte semnificații. La nivel mondial, în 1 iunie este aniversată Ziua mondială a părinţilor, cu scopul de a sublinia importanţa pe care o are familia pentru creşterea şi educaţia copiilor.

Știai? Ce se mai sărbătorește de 1 Iunie în România și la nivel mondial, pe lângă Ziua Copilului?
Ce se mai sărbătorește de 1 Iunie în România, pe lângă Ziua Copilului | Hepta

În România, Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Totodată, peste alte 100 de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite.

La nivel mondial, însă, în 1 iunie este aniversată Ziua mondială a părinţilor, cu scopul de a sublinia importanţa pe care o are familia pentru creşterea şi educaţia copiilor. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a instituit această zi din 2012, notează Agerpres.

Citește și: Juri pe verde că nu ți le mai amintești?! Jocurile copilăriei sunt aici! De la ”Lapte Gros” până la ”Cornete”, de la ”Baba Oarba” până la ”Adevăr sau Provocare”

1 iunie, Ziua Copilului în România

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume”, potrivit www.un.org.

Citește și: Au trecut 40 de ani. Lizuca, Patrocle, Dumbrava minunată. Filmul copilăriei noastre. Ce face azi fetița de ieri?

Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită în România. Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului în 1989.

În 2016, ziua de 1 Iunie a fost declarată zi liberă

La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 Iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, în 2017, pentru prima dată ziua de 1 iunie este nelucrătoare. Camera Deputaţilor a adoptat, în luna octombrie, legea prin care Ziua Copilului devine zi liberă nelucrătoare pentru români.

La nivel mondial, pe 1 Iunie se sărbătorește Ziua Părinților

Celebrată la nivel mondial, ziua dedicată părinţilor înseamnă exprimarea preţuirii faţă de părinţii de pe întreaga planetă, pentru angajamentul lor dezinteresat faţă de copii şi pentru sacrificiile făcute pe tot parcursul vieţii, se subliniază în rezoluţia ONU. Decizia Adunării Generale a ONU de a marca o zi a părinţilor s-a întemeiat pe recunoaşterea rolului fundamental pe care tatăl şi mama îl au în viaţa copiilor lor, dar şi pe conştientizarea unor pericole la care aceştia sunt expuşi în societatea contemporană, a unor circumstanţe socio-economice care îi împiedică să îşi îndeplinească datoria pe care o au faţă de copii.

Citește și: Președintele României a adresat un mesaj de 1 iunie către toți copiii. Ce le-a urat elevilor care urmează să susțină examenele

Există şi anumite state care aniversează Ziua mondială a părinţilor la alte date calendaristice. De exemplu, în SUA, Ziua părinţilor este marcată, anual, în cea de-a patra duminică a lunii iulie, conform unei iniţiative a senatorului Trent Lott, din 1994, semnată de preşedintele de atunci, Bill Clinton. La rândul său, Republica Coreea celebrează Ziua părinţilor la 8 mai. Iniţial, la 8 mai 1956, a fost marcată Ziua mamei, însă după dezbateri legate de o eventuală Zi a tatălui, autorităţile sud-coreene au decis ca ziua de 8 mai să fie considerată a părinţilor începând cu anul 1973. În Filipine, Ziua părinţilor este prima zi de luni din decembrie.

Rugăciunea părinților pentru binecuvântarea copiilor, 1 iunie 2020. La mulți ani, copilași!... Regina Elizabeth II, în vârstă de 94 de ani, fotografiată călare în curtea palatului Windsor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x