Antena Căutare

11 iulie 1917: A inceput batalia de Marasti

Batalia de la Marasti a fost una din principalele batalii desfasurate pe teritoriul Romaniei in timpul Primului Razboi Mondial. S-a desfasurat intre 11/22 iulie si 19 iulie/1 august 1917 si a fost o operatiune ofensiva facuta cu scopul de a incercui si distruge Armata a 9-a germana. Operatiunea a fost planificata a se desfasura in paralel cu operatiunea ofensiva de la Namoloasa la care s-a renuntat intre timp. Armata romana a obtinut o stralucita  victorie reusind sa strapunga frontul german pe o distanta de 30 de km si sa patrunda in adancime 20 de km. Succesul nu a putut fi insa exploatat din cauza caderii frontului rus din Galitia, care a obligat armata romana sa treaca la defensiva.

In vara anului 1917, pe baza planului de operatii elaborat de Inaltul Comandament, Armata 1 Romana trebuia sa execute lovitura principala in zona Namoloasa, apoi, pe terenul pregatit de aceasta, armata a 2-a, condusa de generalul Alexandru Averescu trebuia sa execute o lovitura secundara pe directia Marasti.

Pregatirea de artilerie a durat din 11 iulie/22 iulie ora 12:00 pana a doua zi la orele 20:00. Apoi, Armata a 2-a, compusa din patru divizii de infanterie si o brigada de cavalerie, sustinuta de Corpul 8 armata rus, a trecut la ofensiva terestra in dimineata zilei de 13/24 iulie, ora 03:50. Ostasii romani, cu baioneta la arma, au luat cu asalt pozitiile inamice, au trecut prin bresele create de artilerie si s-au angajat in lupte corp la corp. In scurt timp, divizia a 3-a infanterie, prima care a pornit la atac, a rupt apararea germana si prin regimentul 22 infanterie a cucerit Marastiul.

Concomitent cu desfasurarea ofensivei de la Marasti, ofensiva rusa pe frontul din Galitia s-a terminat dezastruos iar trupele Puterilor Centrale au trecut la ofensiva si au ocupat orasul Tarnopol. Pentru a stabiliza frontul, Comandamentul Suprem rus, a decis unilateral retragerea Corpului 40 armata rus de pe frontul romanesc si transferarea acestuia pe frontul din Bucovina. Astfel la cererea generalului rus D.G. Scerbacev, Armata a 2-a romana si-a extins frontul si pe aliniamentul ocupat de corpul 40 armata rus.

Desi situatia frontului impunea sistarea ofensivei, Marele Cartier General a decis pe 15/26 iulie ca frontul sa fie impins pe aliniamentul prevazut in planul initial: Magura Casin – Sboina Neagra – valea Putnei – valea Sarii – aliniament mai favorabil trupelor romane, ceea ce s-a realizat dupa o noua serie de lupte crancene pana pe 19 iulie/1 august 1917. Ofensiva programata pentru frontul de la Namoloasa a fost anulata.

In urma acestei ofensive armata romana a rupt linia frontului pe o distanta de 30 de km si a patruns 20 de km in adancime, capturand 2.700 de prizonieri, 70 de tunuri si importante cantitati de materiale de razboi. In cinstea acestei victorii s-a construit in perioada interbelica Mausoleul de la Marasti, care contine basoreliefuri de bronz si 13 placi de marmura cu 900 de nume ale soldatilor care si-au dat viata in lupta. La subsol se afla un osuarul ostasilor precum si criptele ofiterilor cazuti in batalie. Aici au fost asezate, ulterior, sarcofagul maresalului Alexandru Averescu si criptele generalilor Arthur Vaitoianu, Alexandru Margineanu si Nicolae Arghirescu.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 11 iulie:

1533 - Papa Clement al VII-lea l-a excomunicat pe regele Henric al VIII-lea al Angliei.

1801 – Astronomul francez Jean-Louis Pons a descoperit prima sa cometa. In urmatorii 27 de ani va mai descoperi inca 36 de comete, mai multe ca nimeni altcineva.

1804 – Fostul secretar american al Trezoreriei, Alexander Hamilton, a fost ranit mortal intr-un duel de vicepresedintele SUA, Aaron Burr.

1893 – Prima perla de cultura a fost creata de japonezul Kokichi Mikimoto.

1895 – Fratii Lumiere au facut prima prezentare a tehnologiei filmului in fata unui grup de oameni de stiinta.Au fost aratate 10 filmulete de durata scurta, pana intr-un minut. Dupa aceasta cei doi au plecat intr-un turneu prin lume, la New York, Londra, Montreal, Bombay si Buenos Aires, pentru a-si prezenta realizarea.

1897 – Exploratorul suedez Salomon August Andree a plecat din Arhipelagul Spitzbergen in incercarea de a ajunge la Polul Nord cu balonul. Expeditia va esua si se va solda cu moartea lui Andree si a celor doi oameni care l-au insotit.

1934 – S-a nascut creatorul de moda italian Giorgio Armani. Din 1961 pana in 1970, a lucrat ca designer la casa de moda Nino Cerruti. In 1974 si-a format propria companie de design vestimentar, iar din 2001 este considerat creatorul italian cu cel mai mare succes.

1937 – A incetat din viata la nici 40 de ani compozitorul american George Gershwin. A compus celebra lucrare “Rapsodia albastra” si opera “Porgy si Bess”.

1940 – Al Doilea Razboi Mondial. Regimul de la Vichy a fost stabilit in mod formal in Franta. Maresalul Henri Philippe Petain a fost investit ca prim-ministru.

1943 – Al Doilea Razboi Mondial. Masacrele facute de insurgentii ucraineni impotriva populatiei poloneze din Volinia si Galitia au atins punctul culminant. In cursul acestei sangeroase purificari etnice vor muri circa 100.000 de polonezi.

1960 – A fost publicat romanul “Sa ucizi o pasare cantatoare”, de Harper Lee.

1987 - Organizatia Natiunilor Unite a decis ca 11 iulie sa fie desemnata ca ziua in care numarul locuitorul Pamantului a atins cifra de 5 miliarde de locuitori. Matej Gaspar, din Croatia, pe atunci inca in Iugoslavia, a fost desemnat simbolic ca cetateanul Planetei cu numarul 5 miliarde in cinstea Universiadei de vara, care s-a desfasurat la Zagreb in aceeasi perioada.

1989 – A murit celebrul actor si regizor englez Sir Laurence Olivier. A fost laureat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor cu rolul din “Hamlet” (1948).

1991 – O eclipsa totala de Soare a fost vizibila in Hawaii si Mexic.

1995 – Trupele sarbo-bosniace conduse Ratko Mladici au invadat localitatea Srebrenica, care se afla sub protectia trupelor ONU. Este momentul in care a inceput masacrul impotriva populatiei musulmane. Caderea Srebrenicei a constituit apoi un pretext pentru inteventia militara a NATO in Bosnia.

Costumul popular, la moda in Targu Jiu. A inceput Festivalul International de Folclor... 12 iulie 1909: S-a nascut filosoful Constantin Noica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x