Antena Căutare

14 decembrie 1918: S-a nascut marele actor Radu Beligan

In data de 14 decembrie 1918 a venit pe lume actorul roman Radu Beligan. A fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004. In data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucuresti.

Radu Beligan a interpretat, in peste sapte decenii, roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii romane. A fost unul dintre discipolii actritei Lucia Sturdza Bulandra si al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit in general ca unul dintre numele majore ale teatrului romanesc, cu un repertoriu complex, clasic si modern. A jucat alaturi de actori importanti, cu reprezentatii atat in tara cat si in strainatate.

A ocupat functia de director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre 1961 si 1969, si apoi pe cea director al Teatrului National Bucuresti, in perioada 1969-1990.

Radu Beligan a fost in perioada 1969 - 1989 membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Roman (PCR), precum si deputat al Marii Adunari Nationale (MAN) intre anii1961 - 1975.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 14 decembrie:

1467 – A avut loc Batalia de la Baia. Stefan cel Mare a infrant armatele maghiare conduse de regele Matei Corvin, care invadasera Moldova.

1503 – S-a nascut Nostradamus (Michel de Nostre-Dame), medic si farmacist francez. Celebritatea sa se datoreaza lucrarii “Les Propheties”, a carei prima editie a aparut in 1555. De la publicarea sa, a devenit foarte populara in toata lumea, creandu-se in jurul sau un cult. In literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfasurau sau urmau sa se intample in lume.

1799 – A incetat din viata George Washington, general american, primul presedinte al SUA. A fost comandant suprem al tuturor fortelor militare ale coloniilor rasculate impotriva Angliei si a avut un rol decisiv in organizarea armatei americane care a reusit victoriile hotaratoare pentru obtinerea independentei. Ca presedinte intre 1789 si 1797, Washington a dus o politica interna conservatoare, iar pe plan extern a fost un adept al izolationismului.

1869 – S-a petrecut inaugurarea oficiala a cladirii Universitatii din Bucuresti, construita intre 1857-1869 dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu.

1887 – S-a nascut economistul si politicianul Virgil Madgearu, membru prominent si principal teoretician al Partidul National Taranesc. A avut o importanta activitate ca eseist si jurnalist si s-a aflat pentru o lunga perioada de timp in conducerea editoriala a influentei reviste “Viata Romaneasca”. A fost teoreticianul care a fundamentat doctria politica a curentului taranism. A fost asasinat de un comando legionar care l-a pedepsit pentru pozitiile sale impotriva extremei drepte.

1888 - Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris cu rolul "Margareta" din opera "Faust".

1900 - Fizicianul Max Planck a facut publica noua sa teorie despre natura energiei, teoria cuantelor, care va sta la baza fizicii moderne.

1910 – A avut loc, la Ussy-les-Moulineaux, langa Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reactie, inventat si pilotat de Henri Coanda.

1911 - Exploratorul norvegian Roald Amundsen a devenit primul om care a ajuns la Polul Sud.

1924 – S-a nascut regizorul si actorul indian Raj Kapoor. El a devenit mai cunoscut prin rolul jucat in filmul “Vagabondul”, care a fost difuzat in premiera in anul 1951.In anul 1955, produce si regizeaza filmul “Articolul 420”, in care are rolul principal.

1946 – S-a nascut cantareata de jazz Aura Urziceanu, considerata una dintre cele mai importante voci romanesti ale genului. In primii sai ani de activitate a interpretat muzica usoara, iar mai tarziu a abordat si repertoriul de muzica populara romaneasca. Aura Urzicenau a atins apogeul carierei in 1972, atunci cand si-a facut debutul international pe scena de la Carnegie Hall (New York) cu formatia pianistului si sefului de orchestra american Duke Ellington. A mai cantat alaturi de alte nume importante ale muzicii de jazz, precum cantareata Ella Fitzgerald, seful de orchestra Quincy Jones, trompetistii Dizzy Gillespie si Thad Jones.

1946 - Adunarea Generala a ONU a ales orasul New York ca sediu permanent al ONU.

1955 - Romania a fost primita in randul statelor membre ale Organizatiei Natiunilor Unite.

1961 - A avut loc, la Berlin, premiera mondiala a filmului regizat de americanul Stanley Kramer, "Procesul de la Nürnberg", ecranizare a piesei lui Abby Mann.

1972 – S-a incheiat programul spatial Apollo 17. Ultimul echipaj compus din astronautii americani Eugene Cernan si Harrison Schmitt a parasit Luna, iar de atunci nici un om nu a mai pasit pe suprafata selenara.

1989 – A murit fizicianul si militantul pentru drepturile omului rus Andrei Saharov. A fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1975.

2000 - A fost inchisa definitiv centrala nucleara de la Cernobal. Aici, la 26 aprilie 1986, a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie. La unul dintre reactoarele centralei a avut loc o grava avarie, in urma careia s–au produs puternice radiatii, cu implicatii ecologice resimtite si astazi. Specialisti apreciaza ca intensitatea radiatiilor a fost echivalenta cu 500 de bombe de la Hiroshima.

A fost descoperita prima poveste scrisa de Hans Christian Andersen... 15 decembrie 1966: A murit producatorul american de desene animate Walt Disney...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x