Antena Căutare

14 iulie 1967: A murit poetul Tudor Arghezi

Tudor Arghezi este cunoscut pentru contributia sa la dezvoltarea liricii romanesti sub influenta baudelairianismului. A scris, intre altele, teatru, proza, notabile fiind romanele “Cimitirul Buna Vestire” si “Ochii Maicii Domnului”,  pamflete, precum si literatura pentru copii. A fost printre autorii cei mai contestati din intreaga literatura romana, mai ales din cauza orientarii politice.

Poetul Tudor Arghezi s-a nascut pe 21 mai 1880, numele sau adevarat fiind Ion N. Theodorescu. La 19 ani a intrat la Manastirea Cernica, dar nu a rezistat acolo decat patru ani dandu-si seama ca viata de calugar nu este pentru el. A fost puternic atras de acctivitatea politica care i-a adus foarte multe probleme. Totusi, a reusit sa se strecoare si sa scape de razbunarea diverselor regimuri aflate la putere in Romania, mai ales de regimul comunist.

Dupa izbucnirea Primului Razboi Mondial, Arghezi a scris articole impotriva taberei politice conduse de Partidul National Liberal si de grupul de sustinatori ai lui Take Ionescu, care doreau ca Romania sa intre in razboi alaturi de puterile Antantei pentru a obtine Transilvania de la Austro-Ungaria. A fost un sustinator al unirii Basarabiei cu Vechiul Regat si a detestat alianta cu Rusia Imperiala. In periaoda 1918-1919 a fost inchis un an, impreuna cu 11 ziaristi si scriitori, intre care si Ioan Slavici, la penitenciarul Vacaresti, acuzat de tradare, pentru ca a colaborat cu autoritatile germane de ocupatie.

In 1943, sub genericul "Bilete de papagal" din ziarul "Informatia zilei" a publica pamflete usturatoare la adresa regimul Antonescu, pentru care a fost cercetat de politie. La 30 septembrie, a aparut pamfletul "Baroane", in care l-a atacat pe ambasadorul german von Kilinger. Ziarul a fost imediat confiscat, iar scriitorul inchis la Bucuresti si in lagarul de la Tg. Jiu. A fost eliberat un an mai tarziu, dupa lovitura de stat de la 23 august 1944.

In 1948 a aparut in ziarul PCR Scanteia, in patru episoade consecutive, celebrul articol al lui Sorin Toma, fiul poetului proletcultist A. Toma, intitulat "Poezia putrefactiei sau putrefactia poeziei", in care, printre altele, acuzand pestilentialul poetic al lui Tudor Arghezi, autorul sanctioneaza un "urat mirositor vocabular". Articolul s-a incheiat cu o veritabila amenintare cu moartea. Arghezi a fost interzis imediat dupa publicarea acestuia si s-a retras din viata publica in casuta lui de la Martisor unde a supravietuit, dupa cum afirma, din vanzarea cireselor.

In perioada 1952 - 1967 poetul a fost reabilitat treptat, la sugestia lui Gheorghe Gheorghiu Dej, distins cu premii si titluri, ales membru al Academiei Romane, sarbatorit ca poet national la 80 si 85 de ani. S-a bucurat de mari avantaje in regimul comunist, ca si Mihail Sadoveanu, colaborand cu autoritatile si scriind poezii sociale pe placul acestora. In 1967, poetul a murit fiind inmormantat alaturi de Paraschiva, sotia sa, in gradina casei din strada Martisor, cu funeralii nationale.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 14 iulie:

1582 - A fost publicata "Palia de la Orastie", prima traducere romaneasca a vechilor carti biblice "Geneza" si "Exodul", tiparita la Orastie de mesterul-tipograf Serban, fiul diaconului Coresi, si diaconul Marian. Este un pretios document lingvistic mai ales datorita incercarilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar partiala a Bibliei, demonstra posibilitatile de expresie ale limbii romane si capacitatea ei de a fi limba de cultura.

1700 - A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol intre Rusia si Turcia, prin care Marea Azov a fost atribuita Rusiei.Prin acest act puterea Petru I cel Mare a reusit sa obtina pentru tara lui o iesirea la “marile calde” si a declansat procesul de expansiune spre sud si sud-vest care va afecta si teritoriile locuite de romani.

1789 – Caderea Bastiliei. Populatia Parisului a luat cu asalt si a cucerit inchisoarea Bastilia, simbol al absolutismului si regalitatii. Acest eveniment a marcat inceputul Revolutiei Franceze. Astazi, 14 iulie este ziua nationala a Frantei.

1889 – S-a nascut liderul ustas croat Ante Pavelici. In 1929 a creat Miscarea Ustasa (Miscarea Revolutionara Croata), de extrema dreapta.Intre 1941 si 1945 a fost Poglavnik-ul (Conducatorul) Statatului Independent Croat, sustinut de Italia fascista si Germania nazista.

1919 – S-a nascut actorul francez de origine italiana Lino Ventura. S-a facut remarcat mai ales prin aparitiile din filmele politiste. “Clanul sicilienilor” (1968), “I segreti din Cosa Nostra” (1972), “Adieu poulet” (1975), “Cadavres exquis” (1976) sunt numai cateva dintre filmele in care a jucat Ventura.

1933 - In Germania, proaspatul guvern nazist condus de Adolf Hitler a scos in afara legii toate partidele politice de opozitie. In acest fel, regimul democratic instaurat de “Republica de la Weimar” a sucombat in fata ofensivei extremismului de dreapta.

1933 – In Germania a fost votata “Legea pentru prevenirea raspandirii bolilor ereditare”, prin care se permitea sterilizarea tuturor celor care sufereau de boli transmise in familie. Legea a fost folosita pentru a asigura “sanatatea natiunii germane si puritatea rasiala”.

1942 – S-a nascut politicianul spaniol Javier Solana. A fost ministru de externe al Spaniei (1992-1995), secretar general al NATO (1995-1999), inalt reprezentat pentru politica externa si securitate (1999-2009), secretar general al Consiliului Uniunii Europene (1999-2009) si secretar general al Uniunii Europei Occidentale (1999-2009).

1947 - Un grup de zece conducatori ai PNT, in frunte cu Ion Mihalache, vicepresedinte, Nicolae Penescu, secretar general, si Nicolae Carandino, director la ziarul "Dreptatea", a fost arestat pe aeroportul din Tamadau, la 46 de km de Bucuresti, sub acuzatia de "fuga intr-o tara straina". Acest eveniment a intra in istorie ca “Inscenarea de la Tamadau” si a dus la declansarea de catre guvernul Groza a prigoanei impotriva membrilor PNT, la inscenarea unor procese spectacol lui Iuliu Maniu si Ion Mihalache si in cele din urma la interzicerea Partidului.

1967 – A murit poetul Tudor Arghezi. Este cunoscut pentru contributia sa la dezvoltarea liricii romanesti sub influenta baudelairianismului. A scris, intre altele, teatru, proza, notabile fiind romanele “Cimitirul Buna Vestire” si “Ochii Maicii Domnului”, pamflete, precum si literatura pentru copii. A fost printre autorii cei mai contestati din intreaga literatura romana, mai ales din cauza orientarii politice.

2010 – Cantareata Madalina Manole s-a sinucis in aceeasi zi in care a implinit varsta de 43 de ani. Autopsia a stabilit ca solista a baut un pesticid extrem de toxica numit Furadan. “Fata cu parul de foc” a fost inmormantata la Cimitirul Bolovani din Ploiesti si a avut parte de o slujba speciala, care se oficiaza numai pentru cei care si-au luat viata.

13 iulie 1878: Tratatul de la Berlin. Romania a devenit independenta si a obtinut Dobrogea, dar a cedat sudul Basarabiei... 15 iulie, 1997: Gianni Versace a fost asasinat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x