Antena Căutare

150.000 de sticle cu aghiasmă vor fi împărţite credincioşilor de Bobotează! Semnificația apei sfinte și ce NU este bine să faci cu ea

Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte de Bobotează 150.000 de sticle de aghiasmă care vor fi împărţite credincioşilor, după slujba care va avea loc faleaza din Constanţa, în apropierea Cazinoului. De asemenea, care trase de boi şi de măgari, pe care se vor afla butoaie cu apă sfinţită, vor merge prin oraş, iar preoţii care le vor însoţi vor stropi credincioşii cu aghiasmă.

Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte de Bobotează 150.000 de sticle de aghiasmă care vor fi împărţite credincioşilor, după slujba care va avea loc faleaza din Constanţa, în apropierea Cazinoului. De asemenea, care trase de boi şi de măgari, pe care se vor afla butoaie cu apă sfinţită, vor merge prin oraş, iar preoţii care le vor însoţi vor stropi credincioşii cu aghiasmă.

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în prezent se lucrează la etichetarea celor 150.000 de sticle de aghiasmă, care vor fi împărţite credincioşilor.

“Anul acesta, Boboteaza este fără ger, dar este cu apă multă şi noi vrem ca această sărbătoare să o pregătim aşa cum se cuvine. Ne-am pregătit cu 150.000 de sticle de aghiasmă. Acum se etichetează şi, sigur, vineri de dimineaţă, în Ajunul Bobotezei, vom începe slujba imediat după ora cinci dimineaţa, ca la ora şapte să fim în pridvorul Catedralei să sfinţim butoaiele cu aghiasmă. Sunt pe drum încă patru butoaie mai mari decât toate pe care le avem ca să putem să sfinţim apa o singură dată pentru tot ce se va îmbutelia. Avem voluntari care vin să ne ajute, sigur Armata, de asemenea, ne ajută în ziua de Ajun şi în ziua Bobotezei şi Jandarmeria”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Aghiasma Mare, semnificații ale apei sfințite

Aghiasmă Mare, adică apă Sfințită de la Bobotează, are, într-o măsură cu mult mai mare, puterea sfințitoare și tămăduitoare, precum și darurile minunate, pe care am spus că le are Aghiasmă mică. De aceea, ea se păstrează nestricata vreme îndelungată, rămâne tot așa de proaspătă, de curată și plăcută la gust că și când ar fi atunci scoasă din izvor. O parte din ea se păstrează în biserica, într-un vas anume, numit și aghiasmatar, și e folosită de preot la o mulțime de slujbe (ierurgii). Cu această apă sfințită se stropesc persoanele și lucrurile care trebuie exorcizate, curățite sau sfințite. Se întrebuințează, de pildă: la botezul copiilor, la rugăciunea pentru durerea de cap, la rânduiala de curățire a fântânii spurcate, la binecuvântarea începerii semanaturilor, la vasul cel spurcat, la Tarinele (holdele), viile și grădinile bântuite de lăcuste și gândaci, la Sfințirea crucii și a troitei, a clopotului, a vaselor și veșmintelor bisericești s.a.

Aghiasmă Mare se folosește de asemenea la Sfințirea bisericii și a antimiselor, a Sfântului Mir și a altora. Fiecare creștin sau fiecare casă trebuie să ia din Aghiazmă de la Bobotează și să o păstreze într-un vas curat și la loc de cinste. Se gustă dintr-însă pe nemâncate și cu multă cuviință în zilele de ajunare și de post, sau în zilele de sărbători mari, după ce venim de la biserica, mai ales când nu ne împărtășim. Se obișnuiește că credincioșii să bea din Aghiasmă mare timp de 8 (opt) zile în șir, începând din ajunul Bobotezei, până la încheierea praznicului, adică până la 13 ianuarie. După aceea, ea se poate lua numai după Spovedanie. îndeosebi cei opriți de la împărtășire se pot mangaia luând aghiasmă și apoi anafora. Când ne împărtășim, Aghiasmă se ia după împărtășire, fiind mai mică decât Sfânta împărtășanie, iar când luăm numai anafora, Aghiasmă se ia înainte de această, fiind mai mare că anafora.

Putem stropi cu Aghiasmă cea mare casă, curtea și grădina, vitele și chiar ogoarele și livezile noastre, pentru a le feri de rele. În caz de boală, putem, de asemenea, să gustăm din ea cu credință. Căci apă această, având într-însă darul și puterea dumnezeiască a Sfântului Duh, a făcut adesea multe minuni, insanatosind bolnavi, tămăduind răni, apărând de rele, de necazuri și de primejdii.

Adio, rețete compensate! Medicii nu mai eliberează nici trimiteri: ”Pacienţii au de suferit din cauza a ceea ce se întâm... Ce poți face ca să nu îți mai fie frig iarna. Gestul pe care toată lumea îl face în mod greșit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x