Antena Căutare

26 martie, Ziua Mondială a Epilepsiei. Tot ce trebuie să știi despre această boală

Ziua Mondiala a Epilepsiei este cunoscuta din 2018 si sub numele de Purple Day, marcata in peste 50 de tari(inclusiv România) pe data de 26 martie. in semn de solidaritate pentru, cei peste 500.000 de bolnavi de epilepsie din Romania, se poarta culoarea mov.

Ziua Mondială a Epilepsiei este cunoscută din 2018 și sub numele de Purple Day, marcată în peste 50 de țări(inclusiv România) pe data de 26 martie. În semn de solidaritate pentru, cei peste 500.000 de bolnavi de epilepsie din România, se poartă culoarea mov.

Epilepsia este o boală a sistemului nervos, caracterizată prin crize convulsive intermitente, însoțite de pierderea cunoștinței, de halucinații și de alte tulburări psihice. Crizele de epilepsie apar cel puțin de două ori la un interval de minim 24 de ore.

Tpuri de epilepsiei:

  • idiopatică, atunci când sunt implicate anumite anomalii genetice
  • dar poate fi și secundară unor afecțiuni cerebrale cum sunt, accidentul vascular cerebral, tromboza venoasă cerebrală, traumatisme cranio-cerebrale, infecții cerebrale (meningită, encefalită), tumori cerebrale, consum de toxice (alcool, droguri), boli neurodegenerative (Boala Alzhemier), etc.

Cum se ma manifestă criza de epilepsie?

Din punct de vedere al manifestărilor, crizele epileptice sunt de două tipuri: parțiale (simple sau complexe) și generalizate(implicând și pierderea stării de conștiență).

Crizele epileptice pot apărea sub diferite forme, cum ar fi, unele mișcări involuntare (convulsii, contracturi) localizate la nivelul unui membru, a unei jumătăți de corp sau a întregului corp.

Alte crize epileptice pot apărea sub formă de absențe (episod scurt, cu durata de câteva secunde, în care pacientul rămâne ''blocat'' și inconștient).

Totodată crizele epileptice se pot manifesta și sub forma unor senzații neplăcute (amorțeli, înțepături), sau a unor tulburări vizuale, auditive, olfactive, gustative, cu durata medie sub 2 minute.

Criză de epilepsie, primul ajutor

Dacă pacientul își pierde cunoștința sau cade, trebuie așezat pe pat, întins pe o parte, pentru a nu se îneca. În acest timp, încercați să-l ștergeți cu o batistă curată pentru a nu se sufoca cu propria salivă. Slăbiți orice obiect vestimentar din jurul gâtului ce îi poate afecta respirația. Îi puteți introduce între dinți o batistă sau un tifon steril, făcut sul, pentru a-l împiedica să-și înghită limba, însă evitați corpurile mici pe care le poate înghiți. Fiți foarte atenți, pentru că în timpul crizei vă puteți alege cu o mușcătură.

Cum se tratează epilepsia?

Fiind o boala cronică, tratamentul pentru epileptici este în primul rând unul nemedicamentos. Epilepticii trebuie să evite consumului de substanțe neurotoxice și neuroexcitante (alcool, droguri, cafea, băuturi energizante), respectarea orelor de somn, evitarea expunerii prelungite la calculator sau televizor, evitarea surselor de electricitate, foc, sau orice altceva ar pune în pericol viața pacientului.

Medicamentele pentru această boală sunt alese de medicul neurolog în funcțe de tipul de crize epileptice.

Cazinourile și sălile de jocuri ar putea fi interzise! Cum plănuiesc autoritățile să reducă numărul depedenților ... Avocata falsă a lui Matteo Politi și trei funcționare de la DSP, reținute, în urma perchezițiilor făcute în dosarul fals...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x