Antena Căutare

4 pași pentru a-ți recăpăta stabilitatea financiară

Fie că ai datorii mici sau mari sau că faci eforturi pentru ca salariul să îți ajungă de la o lună la alta, să ieși din aceste tipare poate părea uneori imposibil. Ne educăm financiar mult mai târziu decât ar trebui și doar atunci când ajungem la concluzia că trebuie neapărat să fim mai chibzuiți cu banii noștri.

4 pași pentru a-ți recăpăta stabilitatea financiară
4 pași pentru a-ți recăpăta stabilitatea financiară

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică, o treime dintre români au datorii, iar majoritate spun că se împrumută pentru a-și cumpăra o mașină, aparate electrocasnice, pentru a-și renova locuința sau pentru a pleca în vacanță.

Atunci când aceste împrumuturi nu sunt evaluate corect de la bun început, nu sunt gestionate eficient sau se bazează pe niște estimări mult prea optimiste, începi să acumulezi datorii, iar în scurt timp îți dai seama că te descurci tot mai greu de la o lună la alta. De aceea, dacă ți-ai propus să scapi de datorii și să îți recapeți independența și stabilitatea financiară, iată ce poți face:

Conștientizează problema și ia prima măsură

Există două tipuri de datorii: cele intenționate, care apar atunci când împrumuți bani pentru a rezolva o problemă sau a-ți achiziționa un bun indispensabil, și cele haotice, care apar atunci când îți cumperi lucruri de care nu ai nevoie neapărat, cu bani pe care nu îi ai. Pe măsură ce te afunzi în datorii, pare tot mai greu să ieși la suprafață. De aceea, primul lucru util este să faci o listă cu toate lucrurile pe care le-ai cumpărat cu ajutorul cardului de credit și să le împarți în cele două categorii de mai sus. Analizează-ți apoi tiparul de consum: dacă observi că mare parte din cheltuieli puteau fi evitate, este momentul să te oprești din a mai acumula datorii pentru lucruri de care nu ai nevoie, indiferent cât de mult ți le-ai dori. Oferă cardul de credit cuiva de încredere, astfel încât să nu mai ai acces la el pentru cheltuieli impulsive, cel puțin până când îți acoperi toate sumele restante.

Investește într-un cont de economii

Sună paradoxal să faci economii atunci când ai datorii, însă cu cât începi mai devreme să îți pui bani deoparte, cu atât îți va intra în obicei mai repede, iar atunci când vei scăpa de restanțe vei putea contribui mai mult la economii, fără să simți atât de acut lipsa banilor. Există mai multe tipuri de depozite bancare care te ajută să economisești simplu și rapid, astfel încât data viitoare când vei vrea să îți renovezi locuința sau să pleci într-o vacanță să nu mai fie nevoie să te împrumuți. În plus, atunci când înveți să faci economii, vei observa cum întreg comportamentul financiar ți se schimbă și ești mult mai atent cu lucrurile pe care îți cheltui banii.

Ține evidența tuturor cheltuielilor

De cele mai multe ori, sunt micile cheltuieli zilnice acelea care îți dau bătăi de cap la final de lună, când ajungi aproape de zero cu banii din cont. Dacă începi să ții un jurnal detaliat cu fiecare cheltuială, indiferent cât de mică, după o lună vei putea trage linie și vedea de unde mai poți economisi niște bani. Îți bei zilnic cafeaua în oraș? Află cât te costă acest obicei și cât ai putea pune deoparte lunar, dacă ai renunța la acest lucru. Mergi zilnic cu mașina personală? Calculează câți bani ai putea economisi dacă ai merge o zi cu mașina, una cu transportul în comun. Eficientizarea cheltuielilor nu este posibilă cât timp nu știi cu exactitate pe ce ți se duc banii în fiecare zi.

Planifică-ți plata datoriilor

Din salariul lunar, ar trebui să pui de la bun început deoparte banii pentru acoperirea ratelor, chiriei, facturilor, precum și acoperirea unei sume minime restante din datorii. Multor persoane le este mai simplu să facă un efort timp de câteva luni și să își acopere toate datoriile, contribuind cu o sumă lunară mai mare, decât să opteze pentru o perioadă mai lungă de creditare, dar cu sume mai mici. Indiferent de situația în care te simți mai confortabil, este întotdeauna bine să îți acoperi datoriile mai devreme decât mai târziu, iar apoi să te poți bucura de banii care îți rămân la final de lună. Stabilește-ți un termen-limită până la care îți propui să-ți acoperi toate datoriile, apoi încearcă, pe cât posibil, să te încadrezi în el. La final, chiar dacă planul nu îți va ieși perfect, vei mai rămâne doar cu o sumă mică de acoperit din cea restantă și, per total, va fi un pas în față.

Sursă foto: Robert Bogdan from Pexels

Euro coboară spre nivelul de 4,77 lei... O bancă dispare din România. Este una dintre cele mai mari bănci din Europa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x