Antena Căutare

5 secrete să gătești perfect paste

Mulți dintre noi iubesc pastele și la fel de mulți consideră că acestea nu sunt greu de gătit. Însă, adevărul este că este foarte ușor să dai greș, așa că unii sfârșesc prin a le fierbe prea mult, ori prea puțin.

5 secrete să gătești perfect paste
5 secrete să gătești perfect paste | https://pixabay.com/photos/close-up-pasta-pesto-italian-1854245/

Așadar, la fel ca în cazul multor preparate, timpul de gătire este esențial. Majoritatea tipurilor de paste se pregătesc în aproximativ 10 minute. Dacă alegi să le fierbi mai puțin, vei obține paste al dente. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, al dente - tradus din italiană - semnifică “la dinte”, ori ușor de mestecat. Așa că, atunci când le fierbi, ideal este să le guști, iar când au consistența ideală să le scurgi din apa fierbinte și să le pui direct în tigaia în care fierbe sosul.

Nu uita, însă: secretul unui preparat delicios este să folosești paste de calitate. De exemplu, poți alege pastele La Molisana, produse 100% în Italia. Gama conține atât paste din grâu dur, cât și paste integrale și paste fără gluten (în ambalaj roz).

De ce să consumi pastele La Molisana? În primul rând, ele au un conținut ridicat de proteine, peste 14%, iar acest lucru înseamnă că, după fierbere, pastele sunt elastice și nu se lipesc. În plus, sunt paste trefilate în bronz – mai exact, acestea absorb mult mai ușor sosul utilizat la prepararea lor.

Mai mult decât atât, pentru fabricarea lor este utilizată apă pură de izvor, din munții Matese. Așadar, pe lângă faptul că sunt delicioase după fierbere, ele sunt făcute din cele mai bune ingrediente.

Iată mai jos câteva trucuri care te vor ajuta să gătești perfect paste.

1. Fierbe suficientă apă

Sunt cazuri în care te grăbești și ai impresia că dacă fierbi mai puțină apă – pastele vor fierbe mai repede. Însă, adevărul este altul. Pastele au nevoie de multă apă, pentru a se fierbe. De exemplu, ca să gătești 100 grame de paste, trebuie să utilizezi aproximativ 1 litru de apă. De ce atât de mult? Dacă o să folosești cantitatea corectă de apă, pastele nu se lipesc.

2. Nu adăuga sare în apa în care fierbi pastele

Este un lucru obișnuit să presari sare peste apa în care pastele fierb. Însă, nu uita că sarea nu rămâne doar în apă și este absorbită și de paste.

În medie, consumăm peste 1.100 mg de sare în plus, față de cât este recomandat. Dar, dacă preferi pastele cu sos de roșii (bogat și el în sare), ori poate le preferi cu

parmesan, recomandat este să uiți de obiceiul de a adăuga sare în apa în care fierbi pastele.

Unii sunt de părere că apa sărată face pastele să fiarbă mult mai repede, însă acesta este doar un mit.

3. Folosește un cronometru

Diferența dintre niște paste gătite corect și unele foarte moi este data de doar câteva minute. Multe tipuri de paste au un timp anume de fierbere, imprimat pe pachet. Așa că, atunci când aproape au fost fierte cât se precizează pe pachet, este bine să încerci pastele.

Ideal este să le fierbi al dente, mai ales dacă o să le lași să fiarbă și în sos. În plus, nu uita: pastele fierte al dente au un indice glicemic mai mic, în comparație cu cele fierte prea mult.

Așa că, pentru a nu le fierbe prea mult, cel mai bine este să folosești un cronometru. În felul acesta te asiguri că pastele sunt așa cum îți dorești.

4. Clătirea după fierbere

Dacă o să prepari pastele imediat după fierbere (după un minut sau două) nu mai este nevoie să le clătești cu apă rece. Însă, dacă ai de gând să le consumi reci, de exemplu într-o salată cu paste, trebuie neapărat să le clătești.

De ce? Ei bine, prin clătire se înlătură amidonul eliberat de paste, iar acestea nu se lipesc.

5. Alege pastele potrivite

De la spaghetti la linguine, penne și până la zitti - există o mulțime de forme de paste din care să alegi. Contează foarte mult, însă, ce fel de preparat faci. De exemplu, pentru pastele cu legume, carne, ori nuci, cel mai bine este să alegi fusilli. În schimb, dacă preferi pastele cu sos alb, roșu, ori din vin – ideal este să utilizezi spaghetele.

Pastele tubulare, precum rigatoni și penele, sunt perfecte pentru zilele în care vrei să mănânci mai puțin. De ce? Pentru că, fiind goale în interior, iar volumul lor se mărește după fierbere, porțiile par mai mari, iar în acest fel păcălești creierul că mănânci mai mult.

Cei mai mulți dintre noi consumăm paste regulat și la fel de mulți avem obiceiul nostru, atunci când vine vorba de prepararea pastelor. Mai exact, utilizăm același vas pentru fierbere, aceeași cantitate de apă, dar și cam același tip de paste, de parcă suntem pe pilot automat. Însă, este în avantajul nostru să facem acestu lucru așa cum trebuie. Pe lângă faptul că pastele vor fi mai delicioase, le vom găti și într-un mod mai sănătos, dat faptul că pastele al dente au un indice glicemic mai mic, în comparație cu cele fierte prea mult.

Mici bijuterii culinare: Plăcinte cu mere și sos de zmeură... Reţetă vegană. Chiftele de năut cu multe legume și suc de rodie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x