Antena Căutare

Aceștia sunt pașii spre construirea simplă a unui solar de legume durabil

Un petic de pământ pe care nu-l folosești în grădină sau chiar în curtea casei tale se poate transforma rapid într-un solar de legume din care să obții produse proaspete și ecologice, măcar pentru consumul propriu.

Un petic de pământ pe care nu-l folosești în grădină sau chiar în curtea casei tale se poate transforma rapid într-un solar de legume din care să obții produse proaspete și ecologice, măcar pentru consumul propriu.

Dacă intenționezi să faci o astfel de investiție, cel mai simplu pentru un om de rând, fără experiență în cultivarea legumelor, este să-ți realizezi propriul solar din policarbonat, acoperit cu folie transparentă. Sunt două variante, îl construiești de la zero sau poți căuta elemente ori unul întreg pe Lajumate.ro. Orice ai alege, ai nevoie de puțină documentare înainte pentru a putea eficientiza munca și pentru a obține, în final, rezultatele dorite.

Pasul 1. Ce de ai nevoie pentru a construi un solar

În primă fază trebuie să-l ai, ca mai apoi să te apuci de cultivat. Primul pas este să construiești structura de rezistență, pentru care vei avea nevoie de arce de oțel, acele arcade care susțin folia și acoperă solarul și de folia protectoare care trebuie să îndeplinească și ea anumite condiții.

Arcadele trebuie să fie din oțel și sunt cele care se înfig în pământ pentru a putea susține, de jur împrejur, în formă de semicerc, folia. Aceasta are rolul de a acoperi și a proteja cultura, de a menține căldura și a crea mediul propice creșterii legumelor. Pentru a menține folia intinsă este necesar să se realizeze între arcade o rețea metalică sau din sârmă. Arcade de solar pentru legume se găsesc la prețuri accesibile pe internet sau în magazinele de bricolaj.

Structura din oțel trebuie să fie cât mai ușoară și rezistentă și foarte bine ancorată în pământ pentru a nu fi smulsă la prima furtună sau la un vânt puternic.

Pasul 2. Folia care acoperă solarul, cel mai important element

Folia protectoare cu care se acoperă solarul are, poate, cel mai important rol. Este transparentă și permite luminii naturale să pătrundă cât mai mult la interior și, în același timp, să înmagazinele căldura. Este important ca folia să nu se îngălbenească căci, în caz contract, va obstrucționa razele soarelui. Se mulează ușor pe structura metalică și are marele avantaj că nu este costisitoare.

Folia pentru solar este confecționată din polietilena și tratată, astfel încât să nu dăuneze în niciun fel culturii de legume, care trebuie să se păstreze sănătoasă și să se coacă în mod natural. Ea poate fi schimbată după fiecare cultură, dacă este nevoie.

Atenția la tipul foliei pe care o alegi pentru a acoperi solarul. Există câteva criterii pe care aceasta trebuie să le îndeplinească, cum ar fi filtru UV sau să fie termică pentru a păstra căldura. Iată de ce trebuie să ții cont când cumperi folia de protecție:

  • Să fie rezistentă la soare și tratată cu un aditiv de stabilizare UV;
  • Să fie termică și să păstreze 100% căldura acumultată în timpul zilei
  • Să fie transparentă, să nu se îngălbenească, pentru că astfel va diminua patrunderea luminii pentru fotosinteza culturii

Înaine de cumpăra, studiază cu atenție eticheta produsului și vezi dacă regăsești toate aceste criterii. Dacă da, înseamnă că este ceea ce cauți.

Cum să decorezi apartamentul visurilor tale... Crizanteme. Cum îngrijești cele mai frumoase flori de toamnă, în grădină și în ghiveci...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x